Doporučujeme

Salát s mozzarellou, bazalkou a cherry rajčátky | foto: Stockfood

Letní škola vaření. Ohromte skvělými saláty

  • 3
Začíná kurz vaření, ve kterém vás v příštích osmi týdnech naučíme připravovat dezerty, houbové speciality, českou klasiku, chalupářské rychlovky, ryby a zavařeniny.

Jídlo moderní doby musí být zdravé a rychlé, což rozhodně splňují letní saláty. Osvěží, zasytí, a navíc
svědčí štíhlé linii. V prvním díle naší školy vaření se naučíte připravit i ty méně známé.

Dlouhá léta se Češi na zeleninová jídla dívali skrz prsty. Jenže časy, kdy maminky vyvářely denně teplé večeře, jsou dávno pryč. A klasická česká kuchyně ustupuje naštěstí mnohem zdravější, středomořské stravě.

Základem dobrého salátu jsou čerstvé a kvalitní suroviny. Nestačí ale jen všechno, co najdete v lednici, nakrájet a zalít dresinkem z lahve. Pokud chcete opravdu umět připravit "dobrý" salát, budete muset nad přípravou trošku přemýšlet. Experimenty jsou rozhodně povolené, a pokud vyzkoušíte recepty z následujících stránek, budete vědět, jak se stát mistrem. Aby se totiž salát mohl stát pravidelnou součástí jídelníčku, nesmí se omrzet jednotvárností. Někdy jsou ty nejjednodušší kombinace geniální – jak se můžete přesvědčit třeba u receptu na marocký salát od šéfkuchaře restaurace Dahab.

Pokud patříte do skupiny lidí, kteří si za dobré jídlo klidně připlatí, jistě už jste se seznámili se specializovanými obchody pro gurmány. Pokud je neznáte, rozhlédněte se v okolí nebo se vyptejte v oblíbené restauraci, kde nakupují. Určitě si pořiďte pravý parmezán, kterého stačí na salát nastrouhat jen ždibec, a přesto jeho chuť poznáte v každém soustu. Nešetřete ani na extra panenském oleji, ten nejlepší bývá španělský.

Salát s mozzarellou, bazalkou a cherry rajčátky

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + chlazení

* 500 g cherry rajčat * 500 g mini mozzarelly * 50 g piniových oříšků * 3 lžíce bílého vinného octa * 4 lžíce olivového oleje * sůl, čerstvě namletý pepř, muškátový oříšek * 1 lžíce sladké hořčice * 1/2 svazku bazalky

Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na půlky. Mozzarellu necháme okapat. Piniové oříšky orestujeme na pánvi bez tuku do zlatohněda. Ocet, sůl, pepř, muškát a hořčici promícháme, přilijeme olej a vyšleháme. Mozzarellu, rajčata a piniové oříšky vložíme do mísy, zalijeme dresinkem a promícháme. Podáváme ozdobené listy bazalky.

Tip
Bazalky se pěstuje nepočítaně druhů. Když nemáte zahradu nebo balkon, postavte ji klidně na parapet před okno. Vyzkoušejte například pikantní citronovou bazalku.

Pečená zelenina s fetou

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut

* 250 g lilku * 250 g cuket * 1 červená paprika * 1 zelená paprika * 6 lžic olivového oleje * 2 lžíce bílého vinného octa * 100 g černých oliv * 150 g fety * bazalka * sůl, pepř

Zeleninu omyjeme a očistíme. Lilky a cukety nakrájíme na plátky, papriky zbavíme jader a nakrájíme na osminy. Zeleninu zakapeme olejem, osolíme a opepříme, naskládáme na tukem vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Vyjmeme z trouby, naskládáme na talíř, necháme trochu vychladit a zakapeme octem. Fetu nakrájíme na kousky a spolu s olivami nasypeme na zeleninu. Zasypeme pokrájenou bazalkou.

Salát z červené řepy s kuřecím masem, cuketami a sezamem

Pro 4 osoby

Příprava: cca 25 minut

* 2 kuřecí prsa * 1/2 bulvy červené řepy * 2 cukety 
* 2 lžíce balsamikového octa * 4 lžíce slunečnicového oleje * 1 lžička medu * citronová šťáva * 50 g divoké rýže * 2 lžíce sezamových semínek * sůl

Divokou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka. Mezitím oloupeme řepu, odstraníme tuhé části a nakrájíme na proužky. Smícháme balsamikový ocet, citronovou šťávu, trochu soli a med a zálivku promícháme s řepou. Cukety omyjeme a nakrájíme na kousky.

Opečeme na dvou lžících oleje, osolíme a přidáme k řepě. Rovněž přidáme okapanou divokou rýži. Kuřecí prsa omyjeme, nakrájíme na kostičky, na dvou lžících oleje opečeme a také přidáme do salátu. Dochutíme solí, přidáme sezamová semínka a servírujeme s čerstvým tmavým chlebem.

Salát Niçoise

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 250 g zelených fazolek * sůl * 300 g malých rajčat 
* 2 natvrdo uvařená vejce * 300 g malých, uvařených brambor * 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě * 1 malé sklenička ančoviček v oleji * 100 g fety * 50 g černých oliv

Na zálivku:
*
2 stroužky oloupaného a nakrájeného česneku * šťáva z jednoho citronu * sůl, čerstvě umletý pepř * 6 lžic olivového oleje

Fazolky omyjeme, konce odkrojíme a v hodně osolené vodě asi 10 minut blanšírujeme. Necháme je vystydnout a dobře oschnout. Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na půlky. Vajíčka oloupeme a rovněž rozkrojíme na polovinu. Brambory rozčtvrtíme, fetu nakrájíme na kostičky.

Na zálivku podusíme česnek na dvou lžících oleje a necháme vystydnout. Ostatní suroviny na zálivku prošleháme a přidáme k nim česnek s olejem, opět důkladně promícháme a zálivkou přelijeme salát. Tuňáka a ančovičky necháme okapat a spolu s vajíčky a olivami rozložíme na salát.

Tip
Nezkazte si salát nekvalitními surovinami. Vejce si kupte bio, uvidíte rozdíl, a pro zeleninu jděte ne do supermarketu, ale na trh.

Pravé řecké tzatziki

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut

* 600 g bílého řeckého jogurtu (nebo hustého smetanového) * 2 malé salátové okurky * 3 stroužky česneku * 1 lžíce bílého vinného octa * 2 lžíce olivového oleje * sůl * kopr * mletá paprika

Okurky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jadérek, nahrubo nastrouháme a smícháme se lžičkou soli. Necháme 10 minut vykapat – nejlépe přes cedník vyložený jemným plátnem. Poté smícháme s jogurtem. Přidáme prolisovaný česnek, důkladně promícháme s octem a olejem a dochutíme solí. Ozdobíme snítkami kopru a mletou paprikou.

Tip
Pravý řecký jogurt koupíte ve specializovaných obchodech se středomořskými potravinami, v Bille a Intersparu.

Pomerančový salát à la Dahab

Na 6 porcí

Příprava: 60 minut

Země původu: MAROKO

* 3 sladké pomeranče * 500 g mrkve * 2 polévkové lžíce citronové šťávy * 1 lžička mleté skořice * 1 polévková lžíce moučkového cukru * špetka soli * 0,2 cl cointreau – pomerančový likér * lístky čerstvé máty * 2 polévkové lžíce semínek z granátového jablka

1. Z pomerančů odkrojíme vrchní a spodní špičku.

2. Pomocí ostrého nože oloupeme kůru pomeranče tak, aby šťáva při loupání stékala do připravené misky. Z pomerančů vyloupeme dužinu bez blány a zbavíme pomeranče jadérek. Šťávu z pomerančů uložíme stranou.

3. Mrkev nakrájíme na nudličky a vložíme ji do pomerančové šťávy. Poté přidáme citronovou šťávu, cointreau, skořici a špetku soli. Důkladně promícháme a dáme i s pomeranči, které jsme nechali stranou, uložit do chladničky.

4. Před podáváním slijeme šťávu, která se uvolnila z pomerančů. Dílky pomeranče naklademe do misky, v níž budeme salát podávat. Doprostřed vložíme nudličky z mrkve a ozdobíme lístky máty. Pomeranč ještě poprášíme skořicí a navrch přidáme jadérka z granátového jablka.

Zálivky

I ty nejlepší suroviny na salát můžete pokazit nedobrou zálivkou. Salát není třeba "utopit" ve velkém množství dresinku. S těmito třemi budete excelovat.

CITRON, OLEJ A BAZALKA

Kvalitní extra panenský olivový olej prošleháme se šťávou z jednoho citronu, podle chuti osolíme a opepříme. Pro chuť přidáme nasekanou bazalku. Místo citronu můžeme přidat vinný ocet balsamiko.

JOGURT A BYLINKY

Bílý a nejlépe smetanový jogurt ochutíme nasekanými bylinkami – hodí se bazalka, petrželka i koriandr - solí a pepřem. Zajímavý je s mátou nebo koprem.

ZAKYSANÁ SMETANA A ČESNEK

Smetana má jemnější chuť, která jde výborně dohromady se silnou česnekovou vůní. Kelímek zakysané smetany smícháme se třemi stroužky rozmačkaného česneku, osolíme a opepříme a podle chuti zastříkneme citronovou šťávou. I ke smetaně se hodí čerstvé bylinky, klidně je do dresinku přidejte, když je máte po ruce.


  • Vybrali jsme pro Vás