Letní škola vaření: domácí bavorská sekaná podle kluka v akci Filipa Sajlera

  0:51
Kromě pokrmů z jednoho hrnce jsme pro vás připravili také recept na domácí bavorskou sekanou podle Filipa Sajlera, který vystupuje v pořadu Kluci v akci.
Domácí bavorská sekaná

Domácí bavorská sekaná | foto: Profimedia.cz

ČERSTVÁ ZELENINA S VAJÍČKY A KLOBÁSOU

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 300 g rajčat * 300 g paprik * 500 g vařených brambor * 2 šalotky * 2 feferonky * 1 pikantní klobása chorizo nebo dunajská * 5 vajec * 1 lžíce másla * 1 lžíce olivového oleje

1. Papriky a rajčata omyjeme, nakrájíme na větší kousky, cibulku nasekáme nadrobno a feferonky podélně rozřízneme, odstraníme semínka a žebrování a nakrájíme na proužky. Salát zakapeme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem. ¨

2. Na pánvi zpěníme nakrájenou cibuli a opečeme ji dozlatova, přidáme nakrájené uvařené brambory a chvíli společně opékáme. Směs zalijeme rozšlehanými vajíčky, dochutíme solí a pepřem a za stálého míchání smažíme, dokud vajíčka nejsou pevná. Přidáme nakrájenou klobásu.
Vaječnou směs podáváme s čerstvým pečivem.

Tip
Kdo nemá rád pikantní chutě, vynechá feferonky.

DOMÁCÍ BAVORSKÁ SEKANÁ

Pro 6 osob

Recept: Filip Sajler

* 600 g vepřového masa libového * 600 g vepřového bůčku * 150 g vepřových jater * mletý kmín * jemně sekaná petrželová nať * 4 stroužky česneku * muškátový oříšek * majoránka * mleté nové koření * citronová kůra * bílý pepř * sůl * 10 dlouhých jemných plátků uzené slaniny

1. Maso a játra nakrájíme na kostky a společně s 200 g ledu rozsekáme v mixéru na jemnou masovou fáš a dle potřeby přiléváme vodu, nakonec ochutíme kořením, solí a česnekem. Vložíme do formy vyložené slaninou nebo vytvarujeme a slaninou obalíme, pečeme na 150 °C cca 60-70 minut.

2. Podáváme s bramborovým nebo zelným salátem, ale nejlépe pouze s křupavým pečivem a hořčicí. Vletních měsících se může i netradičně podávat s vypečenou šťávou, opečenými rajčaty a těstovinami.

Tip
Do sekané můžete pro zjemnění přidat na kostky nakrájený tvrdý sýr.

DOMÁCÍ CHLÉB

Na 1 bochník

Příprava: 30 minut + 2-3 hodiny kynutí, pečení 30 minut

* 250 g hladké pšeničné mouky 00 extra + trochu na poprášení a podsypání * 100 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky * 150 g žitné celozrnné jemně mleté mouky * 2 lžičky soli * 1 lžíce cukru krupice * 1/2 balíčku čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného droždí Dr. Oetker * 300 ml vlažné vody * 1 lžíce sezamových semínek * 1 lžíce lněných semínek * 1 lžíce kmínu nebo máku

Připravíme si a odvážíme všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu.

1. Do mísy prosejeme špaldovou a žitnou mouku a obě mouky promícháme se solí. Přidáme hladkou mouku a uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí s cukrem.

2. K droždí vlijeme část vlažné vody. Mezi prsty promneme droždí s vodou a trochou mouky. Při použití suchého droždí smícháme suché přísady, vlijeme vodu a zpracujeme hnětačem a pokračujeme bodem 6.

3. Mísu přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Přilijeme vodu a hnětačem zpracujeme v hladké nelepivé těsto. Těsto přendáme na pomoučený vál a zapracujeme do něj semínka a propracujeme.

4. Utvoříme bochánek, poprášíme ho moukou a necháme vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Těsto můžeme přikrýt, aby neoschlo a vyvarujeme se průvanu.

5. Vykynuté těsto ještě jednou dobře propracujeme na vále, aby z něj vyšel vzduch, a vypracujeme opět hladký bochánek. Povrch potřeme vodou a necháme na plechu znovu vykynout.

6. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů. Vykynutý bochník před pečením poprášíme moukou, vložíme do předehřáté trouby a pečeme ve spodní části trouby asi 30 minut.

7. Upečený chléb přendáme na mřížku a necháme vychladnout. Upečený bochník by měl znít na poklep dutě. Vychladlý chléb uchováme zabalený v čisté utěrce.

Tip
Potřete-li povrch chleba žloutkem rozmíchaným se lžící vody, chléb bude krásně lesklý a hladký. Aby bochník při pečení nepopraskal, můžete jeho povrch při druhém kynutí nebo před pečením nakrojit do kříže. Chléb můžeme péct i ve formě.

POMAZÁNKY

Rychlou večeři nebo nápaditou svačinu připravíte z čerstvé pomazánky a na klínky nakrájeného pečiva nebo zeleniny.

Sýrová s kukuřicí:
Krémový tavený sýr promícháme se sterilovanou kukuřicí, okurkou a šunkou nakrájenou na kostičky. Přidat můžeme i česnek. 

Pomazánku můžeme podávat s čerstvým pečivem nebo jako dip k vařeným novým bramborům či nakrájené zelenině.

Tuňákový krém:
Konzervu tuňáka ve vlastní šťávě slijeme a promícháme s malou lučinou a nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.

Rybičková pomazánka se hodí k čerstvé zelenině, pečivu, mexickým chipsům. Vyrobit ji můžete i ze sardinek, lososa či jiných rybiček nebo obyčejného uzeného sledě.

Budapešť:
Vaničku jemného tvarohu promícháme s jedním jogurtem a najemno nasekanou jarní cibulkou. Dochutíme dvěma lžičkami sladké papriky, solí, pepřem.

Hodí se jako dip k bramborům, s čerstvým pečivem a výborná, i když nezvyklá je v kombinaci s haluškami.

Bylinková:
Pomazánkové máslo promícháme s dostupnými zelenými bylinkami. Dochutíme solí, pepřem a celými lístky bazalky. 

Hodí se k topinkám, zapečeným bramborám a čerstvému pečivu.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...