Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Letní saláty nabízejí nekonečně mnoho variant

  0:29aktualizováno  0:29
Komu by se chtělo v teplém létě jíst sytá a horká jídla. Saláty mohou s úspěchem nahradit oběd i večeři, jsou zdravější, lehčí a mají nekonečně mnoho variant. Ať už si vyberete z naší nabídky nebo si vymyslíte vlastní mix, určitě si pochutnáte.

Salát z různých druhů salátů | foto: In Images

Saláty jsou ve světě šéfkuchařů a gurmánů samostatnou disciplínou, a to přímo olympijskou. Chcete ochutnat to nejlepší v tomto oboru? Pak kromě našich receptů ještě vyzkoušejte hvězdy světových salátových kuchyní.

Nejslavnější saláty

Salát Cobb namíchal poprvé v roce 1937 majitel losangeleské restaurace The Brown Derby, Bob Cobb. Podle současného majitele autorských práv na tento salát "vznikl recept náhodou". Jednoho večera otevřel Robert H. Cobb lednici a našel avokádo, které nakrájel společně se salátem, celerem, rajčaty a proužky slaniny. Později ho ještě vylepšil kuřecími prsíčky, pažitkou, vejcem natvrdo, řeřichou a zálivkou z rokfóru.

Salát Crab Louie se někdy pyšně nazývá králem salátů. Existuje ho tolik variant, kolik je na světě kuchařů, a na jeho autorství si dělá nárok hned několik "Ludvíků". Zkuste ho třeba takhle: smíchejte nasekaný ledový salát s čerstvým krabím masem, tenkými plátky avokáda, rajčaty a vařeným chřestem. Zálivku smíchejte z majonézy, kečupu, černých oliv a vařených vajec.

Salát Coleslaw je namíchaný z nastrouhaného zelí s majonézou, kysanou smetanou, solí a pepřem (variant je více). Jeho název pochází z holandštiny a znamená prostě zelný salát. Původně se prý podával teplý. 

Salát Nicoise má složitou výslovnost, ale vyrábí se jednoduše. Prostě smíchejte vařené brambory, olivy, zelené fazolky a zalijte octovým dresinkem. Jeho název označuje jídla z ingrediencí oblíbených ve francouzské Nice. 

Salát Waldorf je klasický americký ovocný salát, který se obvykle míchá z jablek, citronové šťávy, celeru, vlašských ořechů a majonézy. Autorem původního receptu byl maitre d´hotel Oscar Michel Tschirky, který ho představil při otevření newyorského hotelu Waldorf Astoria. V jeho podání zněl recept takto: "Oloupejte dvě jablka a nakrájejte na malé kousky, řekněme centimetr na centimetr. Stejně nakrájejte trochu celeru a smíchejte. Salát polijte majonézou." Později do receptu přibyly ořechy a fajnšmekři ho servírují ve vydlabaných jablkách. 

Správný recept na salát Ceasar najdete ve druhém díle salátových receptů v neděli 12. srpna.

Salát Panzanella vždycky obsahuje chléb a rajčata plus čerstvou zeleninu ze zahrádky - papriky, okurky a cibule. A potom spoustu česneku, kapary, černé olivy a ančovičky. Panzanella je stará stovky let a vznikla prý jako výsledek šetrnosti italských kuchařů, kteří prostě nevyhodí žádný zbytek. Původně byla ovšem bez rajčat, která přišla do Itálie až v 16. století z Mexika a Peru.

Listování

Listové zeleniny existuje velké množství. Pojďme si představit ty nejpoužívanější...

Hlávkový salát
Je nejznámější a velmi bohatý - na draslík, sodík, vápník a především hořčík a železo. Co se vitaminů týče, najdeme v hlávkovém salátu téměř všechny, které jsou nutné pro náš život. Nejcennější jsou zevní listy, které obsahují nejvíc výživných látek. Povzbuzuje metabolismus a hodí se do každého salátu.

Římský salát
Byl známý už ve starém Egyptě. Protože vzdoruje vybíhání do květu, je pěstován v teplých zemích, nejvíce v Itálii. Má více vlákniny a také hořčin, ale je velmi chutný. Dá se dlouho skladovat. Římský salát tvoří protáhlou, volnější hlávku, která může být značně mohutná, až tříkilová. Má rozmanitou barvu, od světle přes tmavě zelenou až po načervenalou. Roste ke sklizni asi 3 měsíce. Můžete ho konzumovat zasyrova i tepelně upravený.

Čekankové puky
Čekanka je zelenina, která si teprve asi deset let dobývá český trh. Nazývá se také witloof, vlámský bílý list. Je to hodnotná zelenina zimního a předjarního období. Vitaminů sice nemá moc, ale zato nabízí dobrou zásobu minerálů - draslíku, fosforu, hořčíku, železa, vápníku a dalších prvků. Existuje celá řada odrůd, i s načervenalými listy. V kuchyni je nejlepší využít puky zasyrova na saláty.

Rukola a divoký česnek
Vyzkoušejte do svých salátů i listy, které vám třeba na první pohled nic neříkají. Rukola je souhrnné jméno pro zhruba 27 druhů rostlin s charakteristickým tvarem listů a pronikavou štiplavou chutí. Obsahuje hodně vitaminu C, podporuje chuť k jídlu a čistí organismus. Divoký česnek, kterému se u nás říká medvědí, má pikantní chuť a s jeho posekanými listy můžete posypat jakýkoliv salát.

Polníček
V našich obchodech na něj bohužel moc často nenarazíte, ale v zahraničí je velmi oblíbený. Odolává mrazu, obsahuje více vitaminu C než citrony, hodně provitaminu A, vitamin E, kyselinu listovou, rutin proti křehkosti cév, B vitaminy a další. Působí dobře na ledviny a uklidňuje nervový systém. V kuchyni se používá hlavně čerstvý do salátů, ale dá se připravovat i jako špenát.

Endivie
Endivie je příbuzná čekanky a listy má jako salát. U nás se ještě nerozšířila, ale třeba Francie si jí váží a stejně tak Velká Británie. Rovněž národy jižní Evropy, tam je totiž v oblibě od antiky. Byla považována za léčivou rostlinu k posílení jater, což dnešní medicína potvrdila. Endivie má nízkou energetickou hodnotu, z minerálních látek má nejvíce draslíku.

Zálivky

Tisíc ostrovů
Do mixéru nalijte šálek majonézy, čtvrt šálku čili omáčky, dvě rozčtvrcená natvrdo uvařená vejce, čtvrt zelené papriky, půl stonku celeru - nakrájeného, lžičku papriky a půl lžičky soli. A mixujte, dokud se všechno nespojí a paprika a celer nejsou najemno nasekané.

Zelená bohyně
Směs majonézy, ančoviček, octa, petržele, šalotky, česneku a koření vznikla ve dvacátých letech v San Francisku. Pojmenována byla na počest divadelní hry, ze které se potom stal jeden z prvních zvukových filmů.

Ruská
Smíchejte majonézu, nadrobno nasekané barevné nepálivé papriky, pažitku, kečup, sůl a pepř. Své jméno zálivka dostala proto, že dřív obsahovala typicky ruskou ingredienci - kaviár.

Guacamole dresink
Dužinu ze dvou avokád rozmělněte vidličkou s přidáním citronové šťávy. Vmíchejte stroužek prolisovaného česneku, půl malé červené feferonky, dvě polévkové lžíce nasekaného čerstvého koriandru, sůl a mletý pepř.

Nejjednodušší
Smíchejte půl na půl hořčici s kečupem a vmíchejte nadrobno nasekané kyselé okurky. Osolte, a je to.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.