Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Letní rolky s vepřovým masem a zeleninou

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDnes.cz | foto: Michala Martiškovápro iDNES.cz

Doba přípravy
3 hodiny

Množství
4

Náplň:
1 kg vepřové plece
sůl
pepř
4 stroužky česneku utřené se solí

Omáčka:
250 ml bourbonu
120 g cibule
120 ml vody
70 g cukru
1 celá konzerva krájených rajčat
2 lžíce balzamikového octa
30 ml worcesterské omáčky
½ lžičky sladké papriky

Zelenina do rolky:
1 červená cibule
kapie, cuketa (jiná oblíbená zelenina)

Wonton těsto:
300 g hladké mouky
1 vejce
¼ až ½ hrnku vody
½ lžičky soli
kukuřičný škrob

Masová náplň:
Rozehřejeme troubu na 170 °C. Maso nakrájíme na kostky o straně cca 5 cm, naskládáme do pekáčku, osolíme, opepříme a vetřeme česnek. V hrnci přivedeme k varu bourboun s jemně nakrájenou cibulí, vaříme asi 7 min., až se tekutina redukuje. Poté přidáme všechny ostatní přísady na omáčku, promícháme a pár minut povaříme. Připravenou omáčkou zalijeme maso v pekáčku a promícháme. Pekáček zakryjeme alobalem a dáme na 2 hodiny péct. Následně směs pečeme ještě asi 30 min. bez alobalu. Maso by mělo být tak měkké, že půjde vidličkami rozdělit na vlákna. Většina omáčky se nám vypeče a dobře se vstřebá do vláken masa.

Těsto:
Čtverečky z wonton těsta si můžeme zakoupit na vietnamské tržnici. Domácí příprava je ale velmi jednoduchá. Z mouky, vejce, vody a soli vypracujeme pružné nelepkavé těsto. Asi hodinu necháme uležet přikryté potravinářskou fólií. Poté po částech vyválíme na co nejtenčí plát. Na podsypání používáme kukuřičný škrob. Dosud nerozválené těsto necháváme stále přikryté, aby neoschlo a neztvrdlo. Rozválené těsto rozkrájíme na čtverečky o straně 10 cm.

Čtverečky můžeme hned použít, nebo je zamrazit. Pro přípravu rolek použijeme asi třetinu připraveného těsta. Při zamrazování jednotlivé čtverečky prokládáme potravinářskou fólií, jdou při rozmrazování dobře od sebe.

Závěr:
Nakrájíme na půlkolečka červenou cibuli a na jemné proužky kapii a cuketu. Cuketu posolíme a necháme vypotit.

Čtverečky těsta rozložíme na plech a naplníme připravenou směsí masa a nakrájenou zeleninou. Čtvereček sbalíme do rolky tak, že dva protější volné rohy čtverečku navlhčíme prstem namočeným ve studené vodě a spojíme k sobě. Vzniklé rolky pokapeme omáčkou z masa a jemně potřeme olejem. Pečeme 10 – 15 min. na 150 °C, až nám konce těsta zezlátnou.

Poznámka
Těsto i masovou směs si můžeme připravit den předem. Poté nám příprava trvá pouze půlhodiny.
Velikost rolky by měla být „na dvě kousnutí“. Rolky jsou dobré teplé i studené, tudíž jsou vhodné také jako občerstvení pro návštěvu.

Autor:



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Šestadvacetiletá žena vážila jen sedmnáct kilo, dávali jí rok života

Kristina Karyaginová

Kristina Karyaginová (26) z Ruska byla na pokraji smrti. Vážila jako čtyřleté dítě a začaly jí selhávat orgány a...

Máma spala s Hitlerem, tvrdila krásná Romy, která by oslavila 80 let

Romy Schneiderová v roli císařovny Sissi, Alžběty Bavorské.

Kdyby nezemřela ve 43 letech, oslavila by 23. září osmdesátku. V 17 letech zazářila jako císařovna Sissi, našla...

Další z rubriky

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...



Najdete na iDNES.cz