Doporučujeme

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí | foto: Profimedia.cz

Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

  • 12
Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný hrnec, který uvaří oběd sám a za pár minut. Takový vám sice nenabídneme, ale máme jiný plán, prázdninový.

Léto není od toho, abychom se mořili s komplikovanými recepty, ale od toho, abychom trávili co nejvíc času venku v přírodě a s rodinou či přáteli. Jenže i na chatě nebo v kempu se jíst musí.

Vyzkoušejte tyto rychlé a snadné recepty, ke kterým nebudete potřebovat nic víc než jeden pořádný hrnec nebo kastrol (v nouzi dokonce postačí i kotlík nebo dokonce ešus - v tom případě ovšem doporučujeme vydělit rozpis dvěma a vařit jen po dvou porcích).

Eintopf s telecími klobáskami, houbami a rýží

Ingredience na 4 porce:

Eintopf s telecími klobáskami, houbami a rýží
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 4 telecí klobásky (nebo telecí párky)
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1,5 hrnku rýže
  • 2-3 hrnky vývaru (není nutno)
  • 200 g čerstvých hub
  • 2 červené papriky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Ve větším hrnci nebo kastrolu rozpálíme olej, vsypeme cibuli a orestujeme dosklovata.
  2. Pak přidáme nasekaný česnek a na kousky nakrájenou klobásku, krátce opečeme a zaprášíme mletou paprikou. Vmícháme propláchnutou rýži, zalijeme trochou vývaru nebo vody a promícháme ode dna. Přiklopíme a zmírníme plamen.
  3. Houby a červené papriky očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vmícháme je k rýžové směsi, lehce osolíme a a podle potřeby přidáváme vývar nebo vodu. Občas promícháme.
  4. Necháme dusit pod pokličkou asi 20 minut, rýže by měla být téměř měkká. Pak odstavíme a necháme ještě chvilku dojít pod pokličkou. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí

Ingredience na 4 porce:

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
  • 3 pikantní farmářské klobásy
  • 1 lžíce oleje
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2-3 velká masitá rajčata
  • 200 ml červeného vína
  • 1 konzerva bílých fazolí ve slaném nálevu (400 g)
  • bagety k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibule a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na nudličky a česnek prolisujeme. Klobásu nakrájíme na větší kousky a opečeme na oleji ze všech stran. Dáme stranou.
  2. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Přidáme cibuli a po chvíli také česnek. Potom do hrnce vmícháme nakrájená rajčata, zalijeme vínem a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme probublávat.
  3. Asi po 10 minutách přidáme slité fazole a opečené klobásy a pod pokličkou ještě asi 5 minut dusíme.
  4. Podáváme s čerstvou bagetou nebo chlebem.

Tip: Zkuste také variantu, kdy klobásu nahradíte vepřovým masem ve vlastní šťávě, ať už kupovaným, nebo domácím. Slaninu klidně vynechejte, zejména pokud nemáte na dovolené k dispozici lednici. V té chvíli jsou jindy zavrhované konzervy spásou.

Kuřecí soté s letní zeleninou

Ingredience na 4 porce:

Kuřecí soté s letní zeleninou
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 3 kuřecí prsa
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 pórek
  • 2-3 rajčata
  • 1 menší cuketa
  • trocha kuřecího vývaru na podlití
  • 1 malá konzerva nakládané kukuřice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka nebo koriandr

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky nebo na nudličky. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, pak přidáme maso a krátce orestujeme ze všech stran.
  2. Přisypeme koření, necháme rozvonět a přidáme na kolečka nakrájený pórek, nakrájená oloupaná rajčata a najemno nastrouhanou cuketu. Osolíme, promícháme, a pokud je třeba, podlijeme trochou kuřecího vývaru.
  3. Na mírném plameni dusíme pod pokličkou asi 20 minut, pak přidáme slitou nakládanou kukuřici a zakysanou smetanu.
  4. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a před podáváním posypeme nasekanou petrželkou nebo koriandrem.

  • Vybrali jsme pro Vás