Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

  0:02aktualizováno  0:02
Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný hrnec, který uvaří oběd sám a za pár minut. Takový vám sice nenabídneme, ale máme jiný plán, prázdninový.

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí | foto: Profimedia.cz

Léto není od toho, abychom se mořili s komplikovanými recepty, ale od toho, abychom trávili co nejvíc času venku v přírodě a s rodinou či přáteli. Jenže i na chatě nebo v kempu se jíst musí.

Vyzkoušejte tyto rychlé a snadné recepty, ke kterým nebudete potřebovat nic víc než jeden pořádný hrnec nebo kastrol (v nouzi dokonce postačí i kotlík nebo dokonce ešus - v tom případě ovšem doporučujeme vydělit rozpis dvěma a vařit jen po dvou porcích).

Eintopf s telecími klobáskami, houbami a rýží

Ingredience na 4 porce:

Eintopf s telecími klobáskami, houbami a rýží
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 4 telecí klobásky (nebo telecí párky)
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1,5 hrnku rýže
  • 2-3 hrnky vývaru (není nutno)
  • 200 g čerstvých hub
  • 2 červené papriky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Ve větším hrnci nebo kastrolu rozpálíme olej, vsypeme cibuli a orestujeme dosklovata.
  2. Pak přidáme nasekaný česnek a na kousky nakrájenou klobásku, krátce opečeme a zaprášíme mletou paprikou. Vmícháme propláchnutou rýži, zalijeme trochou vývaru nebo vody a promícháme ode dna. Přiklopíme a zmírníme plamen.
  3. Houby a červené papriky očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vmícháme je k rýžové směsi, lehce osolíme a a podle potřeby přidáváme vývar nebo vodu. Občas promícháme.
  4. Necháme dusit pod pokličkou asi 20 minut, rýže by měla být téměř měkká. Pak odstavíme a necháme ještě chvilku dojít pod pokličkou. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí

Ingredience na 4 porce:

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
  • 3 pikantní farmářské klobásy
  • 1 lžíce oleje
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2-3 velká masitá rajčata
  • 200 ml červeného vína
  • 1 konzerva bílých fazolí ve slaném nálevu (400 g)
  • bagety k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibule a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na nudličky a česnek prolisujeme. Klobásu nakrájíme na větší kousky a opečeme na oleji ze všech stran. Dáme stranou.
  2. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Přidáme cibuli a po chvíli také česnek. Potom do hrnce vmícháme nakrájená rajčata, zalijeme vínem a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme probublávat.
  3. Asi po 10 minutách přidáme slité fazole a opečené klobásy a pod pokličkou ještě asi 5 minut dusíme.
  4. Podáváme s čerstvou bagetou nebo chlebem.

Tip: Zkuste také variantu, kdy klobásu nahradíte vepřovým masem ve vlastní šťávě, ať už kupovaným, nebo domácím. Slaninu klidně vynechejte, zejména pokud nemáte na dovolené k dispozici lednici. V té chvíli jsou jindy zavrhované konzervy spásou.

Kuřecí soté s letní zeleninou

Ingredience na 4 porce:

Kuřecí soté s letní zeleninou
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 3 kuřecí prsa
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 pórek
  • 2-3 rajčata
  • 1 menší cuketa
  • trocha kuřecího vývaru na podlití
  • 1 malá konzerva nakládané kukuřice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka nebo koriandr

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky nebo na nudličky. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, pak přidáme maso a krátce orestujeme ze všech stran.
  2. Přisypeme koření, necháme rozvonět a přidáme na kolečka nakrájený pórek, nakrájená oloupaná rajčata a najemno nastrouhanou cuketu. Osolíme, promícháme, a pokud je třeba, podlijeme trochou kuřecího vývaru.
  3. Na mírném plameni dusíme pod pokličkou asi 20 minut, pak přidáme slitou nakládanou kukuřici a zakysanou smetanu.
  4. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a před podáváním posypeme nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Výstřih do véčka, sukně v áčkovém střihu, výrazný účes i boty na podpatku bez...
Pět tipů, jak si vylepšit siluetu: pomůže střih, prádlo i doplňky

Pokud chcete být spokojenější při pohledu do zrcadla, není hned nutné se uchylovat k dietě nebo tvrdému tréninkovému režimu. Trocha přemýšlení při nakupování a...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač
Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač

Základem dokonalého líčení jsou kosmetické štětce. Práce je s nimi snadná a kromě toho každý kosmetický produkt zapracuj... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.