Kefírový nepečený dort
Na 1 formu
* 200 g dětských piškotů
* 85 g másla
* 3 lžíce mléka
* 500 ml kefíru
* 100 g tvarohu
* 1 citron
* 150 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 15 g práškové želatiny
* 100 ml mléka
* 300 g malin
* 100 g vyloupaných nesolených pistácií
Čtěte také |
2. Želatinu necháme nabobtnat v mléce, zahřejeme ji a rozmícháme, aby se rozpustila.
3. Kefír rozšleháme s tvarohem,nastrouhanou kůrou z citronu a čtyřmi lžícemi citronové šťávy, přimícháme cukr, vanilkový cukr a rozpuštěnou želatinu.
4. Polovinu náplně rozetřeme na korpus, poklademe rovnoměrně malinami a zakryjme druhou polovinou náplně. Dort necháme pět hodin chladit. Ozdobíme zbylými malinami a nasekanými pistáciemi.
Náš tipZkuste nahradit kefír bílým neochuceným jogurtem. Vyzkoušejte s borůvkami. |
Štrúdl s meruňkami
Na 2 štrúdly:
* 80 g másla
* 100 g piškotů
* 50 g nastrouhané čokolády
* 500 g listového těsta
* 800 g meruněk
* 100 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozpustíme máslo. Rozdrcené piškoty orestujeme na lžíci másla, necháme vychladnout a přimícháme nastrouhanou čokoládu.
2. Meruňky podusíme pět minut ve vodě s polovinou cukru a vanilkovým cukrem.
3. Těsto rozdělíme na poloviny, vyválíme je do tenka, potřeme částí másla, posypeme piškotovou drobenkou, poklademe podušenými meruňkami, posypeme zbytkem cukru a zabalíme.
4. Štrúdl přeneseme na plech vyložený pečicím papírem,potřeme máslem a pečeme do zlatova.
Náš tipMísto meruněk použijte třešně nebo višně, stačí je jen vypeckovat, dusit je nemusíte. |
Třešňová bublanina s marcipánem
Na 1 plech
* 160 g másla
* 4 lžíce hrubé mouky
* 700 g třešní
* 4 velká vejce
* 200 g marcipánu
* 150 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 1/2 citronové kůry
* 150 g polohrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* moučkový cukr na posypání
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáč vymažeme trochou másla a vysypeme hrubou moukou. Třešně omyjeme a necháme okapat.
2. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Marcipán nakrájíme na velmi malé kostičky.
3. Máslo utřeme s krupicí a vanilkovým cukrem, přimícháme citronovou kůru, žloutky a střídavě opatrně zapracujeme sníh a mouku, prosátou s práškem do pečiva.
4. Těsto přelijeme do vymazané formy a poklademe třešněmi a kostičkami marcipánu. Pečeme asi 30 minut. Hotovou bublaninu poprášíme moučkovým cukrem.
Náš tipPokud máte velké třešně, vypeckujte je a kostičky marcipánu můžete vložit dovnitř místo pecky. |
Čokoládová pěna s malinami
Na 1 formu
* 200 g rozinek
* 200 ml rumu
* 5 velkých vajec
* 50 g třtinového cukru
* 200 g hořké čokolády
* 300 ml smetany ke šlehání
* 150 g malin
1. Rozinky namočíme do rumu a necháme je hodinu nasáknout. Hranatou formu na chlebíček vyložíme potravinářskou fólií.
2. Z bílků ušleháme sníh, přidáme cukr a vše vyšleháme do husté lesklé pěny.
3. Ve vodní lázni rozpustíme v misce nalámanou čokoládu, prošleháváme ji, dokud není hladká a tekutá, přimícháme 50 ml smetany a žloutky. Misku sejmeme z vodní lázně a směs promícháváme, aby vychladla. Rozinky slijeme a necháme okapat na sítku.
4. Zbylou smetanu ušleháme dotuha. Spojíme šlehačku, čokoládu, sníh a rozinky. Směs přendáme do formy na chlebíček a necháme chladit alespoň šest hodin překryté alobalem nebo fólií. Před podáváním pěnu opatrně vyklopíme na talíř, sejmeme fólii a ozdobíme malinami.
Náš tipVejce použijte v biokvalitě. Slitý rum uchovejte v skleněné lahvičce v ledničce, hodí se do jiných dezertů. |
Ricottový koláč s pečenou broskví
Na 1 formu
* 60 g másla
* 150 g máslových sušenek
* 100 g mletých mandlí
* 500 g ricotty
* 200 g žervé nebo lučiny
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžička škrobu
* 4 vejce
* 600 g broskví
* 80 g třtinového cukru
* 1 snítka rozmarýnu
1. Dno rozevírací dortové formy vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 150 °C.
2. Z rozdrcených sušenek, mletých mandlí a rozpuštěného másla připravíme základ koláče, směs promícháme a lžící ji upěchujeme na dno formy. Tu pak dáme do mrazáku.
3. Promícháme ricottu s žervé, cukrem, vanilkovým cukrem, škrobem a vejci. Směs naneseme na korpus a pečeme 70 minut. Koláč necháme vychladnout.
4. Broskve omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme z nich pecky a nakrájíme na měsíčky. Ty vložíme do zapékací misky, posypeme je cukrem, otrhanými lístky rozmarýnu, podlijeme vodou a pečeme deset minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Koláč ozdobíme upečenými broskvemi a přelijeme vypečenou šťávou.
Náš tipRozpečte jahody nebo višně, můžete přidat i kapku likéru nebo pálenky. |
Křehký koláč s letním ovocem
Na 1 formu
* 250 g hladké mouky
* 50 g mletých lískových oříšků
* 3 lžíce sezamových semínek
* 100 g moučkového cukru
* 200 g másla
* 1 vejce
* 250 g tvarohu
* 2 lžíce moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 200 ml smetany na šlehání
* 100 g rybízu
* 100 ostružin
* 100 g malin
* 100 g angreštu
1. Z mouky, oříšků, sezamu, másla a vejce zpracujeme křehké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme hodinu odpočinout v chladu.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozválíme na pomoučněném vále, přeneseme do koláčové formy, dno propícháme vidličkou a pečeme 20-25 minut.
3. Tvaroh promícháme s oběma cukry, jemně vmícháme ušlehanou smetanu.
4. Ovoce omyjeme, necháme oschnout, odstopkujeme a část ho vmícháme do tvarohové směsi. Koláč naplníme tvarohem s ovocem a ozdobíme zbylým ovocem. Necháme ho hodinu vychladit.
Náš tipPokud se těsto trhá, dejte ho mezi dvě pomoučněné fólie a rozválejte mezi nimi. Korpus si můžete předpéct dopředu, dá se uchovat i zabalený v mrazáku. |
Mirabelky na makovém těstě
Na 1 plech
* 800 g mirabelek
* 3 vejce
* 150 g cukru moučka
* 125 g másla
* 1/2 citronu
* 1 vanilkový cukr
* 250 ml mléka
* 250 g hladké mouky
* 100 g mletého máku
* 1 prášek do pečiva
* 200 g nesolených pistáciových oříšků
1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Mirabelky opláchneme, rozpůlíme, vyjmeme pecky a rozkrájíme na menší kousky. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Zbílků ušleháme sníh. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme změklé máslo, nastrouhanou kůru z poloviny citronu, vanilkový cukr, přilijeme mléko, přisypeme mouku, mák, vmícháme sníh a prášek do pečiva.
3. Těsto vylijeme na plech, posypeme nakrájenými mirabelkami, oříšky a pečeme 30 minut.
Náš tipPoužijte místo pistáciových oříšků loupané mandle. |