Letní ovoce je levné a osvěžující. Upečte z něj nejlepší koláče

  9:02
Letní ovoce je mimořádně sympatický artikl. Je sladké, osvěžující, nebývá drahé. Pro radost svou i blízkých můžete vytvořit úžasné dezerty, kde ovoce hraje hlavní roli.
Třešňová bublanina s marcipánem

Třešňová bublanina s marcipánem | foto: isifa.com

Kefírový nepečený dortKefírový nepečený dort

Na 1 formu

* 200 g dětských piškotů
* 85 g másla
* 3 lžíce mléka
* 500 ml kefíru
* 100 g tvarohu
* 1 citron
* 150 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 15 g práškové želatiny
* 100 ml mléka
* 300 g malin
* 100 g vyloupaných nesolených pistácií

Čtěte také

1. Dětské piškoty rozdrtíme, zvlhčíme je mlékem a zapracujeme do nich změklé máslo. Hmotu zatlačíme na dno rozevíratelné dortové formy. Dáme vychladit. Maliny očistíme, pětinu plodů dáme zvlášť na ozdobu.

2. Želatinu necháme nabobtnat v mléce, zahřejeme ji a rozmícháme, aby se rozpustila.

3. Kefír rozšleháme s tvarohem,nastrouhanou kůrou z citronu a čtyřmi lžícemi citronové šťávy, přimícháme cukr, vanilkový cukr a rozpuštěnou želatinu.

4. Polovinu náplně rozetřeme na korpus, poklademe rovnoměrně malinami a zakryjme druhou polovinou náplně. Dort necháme pět hodin chladit. Ozdobíme zbylými malinami a nasekanými pistáciemi.

Náš tip

Zkuste nahradit kefír bílým neochuceným jogurtem. Vyzkoušejte s borůvkami.

Štrúdl s meruňkamiŠtrúdl s meruňkami

Na 2 štrúdly:

* 80 g másla
* 100 g piškotů
* 50 g nastrouhané čokolády
* 500 g listového těsta
* 800 g meruněk
* 100 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozpustíme máslo. Rozdrcené piškoty orestujeme na lžíci másla, necháme vychladnout a přimícháme nastrouhanou čokoládu.

2. Meruňky podusíme pět minut ve vodě s polovinou cukru a vanilkovým cukrem.

3. Těsto rozdělíme na poloviny, vyválíme je do tenka, potřeme částí másla, posypeme piškotovou drobenkou, poklademe podušenými meruňkami, posypeme zbytkem cukru a zabalíme.

4. Štrúdl přeneseme na plech vyložený pečicím papírem,potřeme máslem a pečeme do zlatova.

Náš tip

Místo meruněk použijte třešně nebo višně, stačí je jen vypeckovat, dusit je nemusíte.

Třešňová bublanina s marcipánemTřešňová bublanina s marcipánem

Na 1 plech

* 160 g másla
* 4 lžíce hrubé mouky
* 700 g třešní
* 4 velká vejce
* 200 g marcipánu
* 150 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 1/2 citronové kůry
* 150 g polohrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* moučkový cukr na posypání

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáč vymažeme trochou másla a vysypeme hrubou moukou. Třešně omyjeme a necháme okapat.

2. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Marcipán nakrájíme na velmi malé kostičky.

3. Máslo utřeme s krupicí a vanilkovým cukrem, přimícháme citronovou kůru, žloutky a střídavě opatrně zapracujeme sníh a mouku, prosátou s práškem do pečiva.

4. Těsto přelijeme do vymazané formy a poklademe třešněmi a kostičkami marcipánu. Pečeme asi 30 minut. Hotovou bublaninu poprášíme moučkovým cukrem.

Náš tip

Pokud máte velké třešně, vypeckujte je a kostičky marcipánu můžete vložit dovnitř místo pecky.

Čokoládová pěna s malinamiČokoládová pěna s malinami

Na 1 formu

* 200 g rozinek
* 200 ml rumu
* 5 velkých vajec
* 50 g třtinového cukru
* 200 g hořké čokolády
* 300 ml smetany ke šlehání
* 150 g malin

1. Rozinky namočíme do rumu a necháme je hodinu nasáknout. Hranatou formu na chlebíček vyložíme potravinářskou fólií.

2. Z bílků ušleháme sníh, přidáme cukr a vše vyšleháme do husté lesklé pěny.

3. Ve vodní lázni rozpustíme v misce nalámanou čokoládu, prošleháváme ji, dokud není hladká a tekutá, přimícháme 50 ml smetany a žloutky. Misku sejmeme z vodní lázně a směs promícháváme, aby vychladla. Rozinky slijeme a necháme okapat na sítku.

4. Zbylou smetanu ušleháme dotuha. Spojíme šlehačku, čokoládu, sníh a rozinky. Směs přendáme do formy na chlebíček a necháme chladit alespoň šest hodin překryté alobalem nebo fólií. Před podáváním pěnu opatrně vyklopíme na talíř, sejmeme fólii a ozdobíme malinami.

Náš tip

Vejce použijte v biokvalitě. Slitý rum uchovejte v skleněné lahvičce v ledničce, hodí se do jiných dezertů.

Ricottový koláč s pečenou broskvíRicottový koláč s pečenou broskví

Na 1 formu

* 60 g másla
* 150 g máslových sušenek
* 100 g mletých mandlí
* 500 g ricotty
* 200 g žervé nebo lučiny
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžička škrobu
* 4 vejce
* 600 g broskví
* 80 g třtinového cukru
* 1 snítka rozmarýnu

1. Dno rozevírací dortové formy vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 150 °C.

2. Z rozdrcených sušenek, mletých mandlí a rozpuštěného másla připravíme základ koláče, směs promícháme a lžící ji upěchujeme na dno formy. Tu pak dáme do mrazáku.

3. Promícháme ricottu s žervé, cukrem, vanilkovým cukrem, škrobem a vejci. Směs naneseme na korpus a pečeme 70 minut. Koláč necháme vychladnout.

4. Broskve omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme z nich pecky a nakrájíme na měsíčky. Ty vložíme do zapékací misky, posypeme je cukrem, otrhanými lístky rozmarýnu, podlijeme vodou a pečeme deset minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Koláč ozdobíme upečenými broskvemi a přelijeme vypečenou šťávou.

Náš tip

Rozpečte jahody nebo višně, můžete přidat i kapku likéru nebo pálenky.

Křehký koláč s letním ovocemKřehký koláč s letním ovocem

Na 1 formu

* 250 g hladké mouky
* 50 g mletých lískových oříšků
* 3 lžíce sezamových semínek
* 100 g moučkového cukru
* 200 g másla
* 1 vejce
* 250 g tvarohu
* 2 lžíce moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 200 ml smetany na šlehání
* 100 g rybízu
* 100 ostružin
* 100 g malin
* 100 g angreštu

1. Z mouky, oříšků, sezamu, másla a vejce zpracujeme křehké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme hodinu odpočinout v chladu.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozválíme na pomoučněném vále, přeneseme do koláčové formy, dno propícháme vidličkou a pečeme 20-25 minut.

3. Tvaroh promícháme s oběma cukry, jemně vmícháme ušlehanou smetanu.

4. Ovoce omyjeme, necháme oschnout, odstopkujeme a část ho vmícháme do tvarohové směsi. Koláč naplníme tvarohem s ovocem a ozdobíme zbylým ovocem. Necháme ho hodinu vychladit.

Náš tip

Pokud se těsto trhá, dejte ho mezi dvě pomoučněné fólie a rozválejte mezi nimi. Korpus si můžete předpéct dopředu, dá se uchovat i zabalený v mrazáku.

Mirabelky na makovém těstěMirabelky na makovém těstě

Na 1 plech

* 800 g mirabelek
* 3 vejce
* 150 g cukru moučka
* 125 g másla
* 1/2 citronu
* 1 vanilkový cukr
* 250 ml mléka
* 250 g hladké mouky
* 100 g mletého máku
* 1 prášek do pečiva
* 200 g nesolených pistáciových oříšků

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Mirabelky opláchneme, rozpůlíme, vyjmeme pecky a rozkrájíme na menší kousky. Plech vyložíme pečicím papírem.

2. Zbílků ušleháme sníh. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme změklé máslo, nastrouhanou kůru z poloviny citronu, vanilkový cukr, přilijeme mléko, přisypeme mouku, mák, vmícháme sníh a prášek do pečiva.

3. Těsto vylijeme na plech, posypeme nakrájenými mirabelkami, oříšky a pečeme 30 minut.

Náš tip

Použijte místo pistáciových oříšků loupané mandle.

  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...