náhledy
Ilustrační snímek
Autor: Profimedia.cz
Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) je aromatický, pomalu rostoucí keř pocházející ze Středomoří. Miluje plné slunce. Nejvýhodněji se u nás pěstuje jako hrnková rostlina, kterou přezimujete v chladné světlé místnosti a na jaře přenesete ven. Doporučuje se do masitých pokrmů, ke kuřatům, do rajčatové omáčky, ke gratinovaným bramborám a ke grilování.
Autor: Profimedia.cz
Oregano (Origanum vulgare) neboli dobromysl je víceletá rostlina, vzrůstem i chutí podobná majoránce. Pochází ze Středomoří, daří se jí na slunci. Nať se sbírá před rozkvětem a suší se ve svazečcích. Oproti majoránce má výraznější chuť, nepostradatelné je u italské a francouzské kuchyně, je také základní chutí pizzy. Aroma se plně rozvine až při vaření.
Autor: Profimedia.cz
šalvěj divotvorná
Autor: Wikipedia
Bazalka (Ocimum basilikum) je jednoletá, silně aromatická rostlina. Nesnáší chlad, ven se proto sazenice vysazují až v květnu na chráněný záhon, případně do skleníku nebo ji lze pěstovat i na okenním parapetu. Tato bylinka se hodí skoro ke každému jídlu, téměř spřízněná je ale s rajčaty. Použijte jido omáček, na špagety, k rybám, do vaječných pokrmů i do salátů. Nikdy ji nevařte. I když –odvar z nati se doporučuje pít při chorobách ledvin.
Autor: Profimedia.cz
Ilustrační snímek
Autor: Profimedia.cz