Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Osvěžte se stylově: jahodová margarita, martini espresso a beton twist

  0:55aktualizováno  0:55
Horké letní dny, večery a noci jsou jako stvořené pro usrkávání lahodného ledového drinku. Vyzkoušejte nejlepší letošní nealko a variace klasických drinků.

Jahodová margarita připravená v restauraci Na Golfu v Kostelci u Křížků | foto:  František Vlček, MAFRA

Nealkoholický koktejl Philomena

Vítězný koktejl Mattoni Grand Drink podle rakouské barmanky Stephanie Sieberové

Složení:

Mistrovství světa v míchání nealkoholických nápojůvyhrála s tímto drinkem s...
  • 10 cl perlivé minerální vody
  • 1 cl meduňkového sirupu
  •  0,5 cl mirabelkového sirupu Monin
  • 0,5 cl domácí Chai Tea esence
  • 4 plátky okurky
  • 1 barová lžička okurkového freshe
  • na ozdobu: pomeranč, jedlý papír, jedlé květy, bobulová tráva

Způsob přípravy:

Do vychlazené míchací sklenice dáme všechny přísady mimo minerálky, přidáme led a pečlivě promícháme. Směs nalijeme přes sítko do sklenice s ledem a dolijeme perlivou minerální vodou. Ozdobíme a můžeme podávat.

Espresso Martini

Espresso Martini z restaurace Na Golfu v Kostelci u Křížků
  • 0,02 l likéru kahlúa
  • 0,04 l vodky
  • 1,5 lžičky cukru
  • double espresso
  • led

Způsob přípravy:

Do skleničky dáme crash ice na vychlazení skla.  Připravíme si všechny suroviny včetně espressa. Do shakeru vše dáme a přihodíme led, co nejrychleji shaker zavřeme a rychle a razantně vychladíme a zároveň velmi dobře promícháme. Espresso je teplé a tak musíme vše co nejrychleji zchladit, aby se nám alkohol zbytečně moc nenaředil. Ze sklenice vyhodíme led a ze shakeru přes drainer vylijeme pěnu (pokud jsme se opravdu poctivě třásli) a ta se ve sklenice pomalu odděluje a tvoří jakoby mráček.

Tip Víta Plešnera: „Kvalita drinku je přímo úměrná kvalitě vodky a kávy, v restauraci Na Golfu používáme vodku Russian Standart a kávu Vergano Crystal.“

Strawberry Margarita

Jahodová Margarita připravená v restauraci Na Golfu v Kostelci u Křížků
  • hrst jahod
  • 0,04 l tequily
  • lžička cukru
  • jedna osminka limetky - vymáčknout
  • na dekoraci: limetka a jahoda

Způsob přípravy:

Připravíme si pomačkané jahody o očistíme je od lístečků. Vložíme je do mixéru a přidáme tequilu, lžičku limetkové šťávy a lžičku cukru. Ideální je blender.
Rozmixujeme do hladka.
Vezmeme martini skleničku a kouskem limetky omočíme horní okraj kolem dokola, do talířku si dáme cukr (můžeme namíchat vanilkový a hnědý) a omočený okraj v něm obalíme. 

Tip barmana: Použijte mix vanilkového a hnědého cukru. Díky pití přes pocukrovaný okraj si pak každý může regulovat sladkost svého drinku. Použijte kvalitní tequilu ze 100% agáve, my používáme tequilu Cabrito. 

Old Fashioned Truffle Rum

Old Fashioned Truffle Rum připravený v restauraci Na Golfu v Kostelci u Křížků
  • 4 cl rumu Zacapa
  • 2 kostky třtinového cukru
  • 2 kapky Angostura Bitter
  • 2 kapky lanýžového oleje
  • led
  • na dekoraci plátek lanýže

Připravenou sklenici (ve starém styl, jak velí název koktejlu) překryjeme ubrouskem, na který položíme 2 kostky třtinového cukru a zakápneme několika kapkami Angostura Bitter, aby se kostky nasákli.

Cukr vhodíme z ubrousku do sklenice a nasáklým ubrouskem otřeme okraj sklenice. Přidáme trochu rumu a cca 2 kostky rumu (třetina panáku) a rozmícháme.

Rozmícháváme pomalu, dlouho, důkladně a postupně (klidně na třikrát) Vždy přidat trochu rumu a ledu. Poslední míchání přidáme lanýžový olej a sklenici dosypeme ledem. Na závěr dáme plátek lanýže jako dekoraci a brčko.

Beton Twist

Beton Twist
  • 0,04 l becherovky
  • kvalitní tonik
  • led
  • čerstvý citron
  • čerstvé ovoce

Do vychlazené sklenice s ledem nalijte panák becherovky, vymačkejte čerstvý citron a přidejte ovoce. Beton můžete osvěžit třešněmi, bezovým květem, ředkvičkou, mátou, hruškou, jahodami, melounem, rybízem, řapíkatým celerem nebo čili papričkou.

Tip barmana Jiřího George Němce: „Při servírování becherovky s tonikem se nebojte experimentovat a sáhnout po originálních nádobách. Při letních oslavách od svatby přes zahradní a narozeninové party výborně poslouží rozmanité hrnky a skleničky, vázičky nebo malé zavařovací sklenice.“

Jaký drink připravil na mistrovství světa v míchání nealko koktejlů zástupce českých barmanů? Podívejte se ve videu:

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Další z rubriky

Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Maďarský guláš z vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební...

Pořádně husté kaše podle Jany a Davida. Snídaně, která vás probere

Jana a David Borozidisovi spolu pracovali v reklamce a rádi snídali kaše. Dnes...

Ona byla herečka, on kameraman a před pár lety se potkali v práci. Zjistili, že je spolu baví snídat a že jejich kaše...

Pavouci, myši, čarodějnice. Halloweenská party nejen pro děti

Čarodějnické prsty

Blíží se konec října a s ním také období oblíbených halloweenských večírků, jež milují zejména děti, které tolik baví...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.