Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Osvěžte se stylově: jahodová margarita, martini espresso a beton twist

  0:55aktualizováno  0:55
Horké letní dny, večery a noci jsou jako stvořené pro usrkávání lahodného ledového drinku. Vyzkoušejte nejlepší letošní nealko a variace klasických drinků.

Jahodová margarita připravená v restauraci Na Golfu v Kostelci u Křížků | foto:  František Vlček, MAFRA

Nealkoholický koktejl Philomena

Vítězný koktejl Mattoni Grand Drink podle rakouské barmanky Stephanie Sieberové

Složení:

Mistrovství světa v míchání nealkoholických nápojůvyhrála s tímto drinkem s...
  • 10 cl perlivé minerální vody
  • 1 cl meduňkového sirupu
  •  0,5 cl mirabelkového sirupu Monin
  • 0,5 cl domácí Chai Tea esence
  • 4 plátky okurky
  • 1 barová lžička okurkového freshe
  • na ozdobu: pomeranč, jedlý papír, jedlé květy, bobulová tráva

Způsob přípravy:

Do vychlazené míchací sklenice dáme všechny přísady mimo minerálky, přidáme led a pečlivě promícháme. Směs nalijeme přes sítko do sklenice s ledem a dolijeme perlivou minerální vodou. Ozdobíme a můžeme podávat.

Espresso Martini

Espresso Martini z restaurace Na Golfu v Kostelci u Křížků
  • 0,02 l likéru kahlúa
  • 0,04 l vodky
  • 1,5 lžičky cukru
  • double espresso
  • led

Způsob přípravy:

Do skleničky dáme crash ice na vychlazení skla.  Připravíme si všechny suroviny včetně espressa. Do shakeru vše dáme a přihodíme led, co nejrychleji shaker zavřeme a rychle a razantně vychladíme a zároveň velmi dobře promícháme. Espresso je teplé a tak musíme vše co nejrychleji zchladit, aby se nám alkohol zbytečně moc nenaředil. Ze sklenice vyhodíme led a ze shakeru přes drainer vylijeme pěnu (pokud jsme se opravdu poctivě třásli) a ta se ve sklenice pomalu odděluje a tvoří jakoby mráček.

Tip Víta Plešnera: „Kvalita drinku je přímo úměrná kvalitě vodky a kávy, v restauraci Na Golfu používáme vodku Russian Standart a kávu Vergano Crystal.“

Strawberry Margarita

Jahodová Margarita připravená v restauraci Na Golfu v Kostelci u Křížků
  • hrst jahod
  • 0,04 l tequily
  • lžička cukru
  • jedna osminka limetky - vymáčknout
  • na dekoraci: limetka a jahoda

Způsob přípravy:

Připravíme si pomačkané jahody o očistíme je od lístečků. Vložíme je do mixéru a přidáme tequilu, lžičku limetkové šťávy a lžičku cukru. Ideální je blender.
Rozmixujeme do hladka.
Vezmeme martini skleničku a kouskem limetky omočíme horní okraj kolem dokola, do talířku si dáme cukr (můžeme namíchat vanilkový a hnědý) a omočený okraj v něm obalíme. 

Tip barmana: Použijte mix vanilkového a hnědého cukru. Díky pití přes pocukrovaný okraj si pak každý může regulovat sladkost svého drinku. Použijte kvalitní tequilu ze 100% agáve, my používáme tequilu Cabrito. 

Old Fashioned Truffle Rum

Old Fashioned Truffle Rum připravený v restauraci Na Golfu v Kostelci u Křížků
  • 4 cl rumu Zacapa
  • 2 kostky třtinového cukru
  • 2 kapky Angostura Bitter
  • 2 kapky lanýžového oleje
  • led
  • na dekoraci plátek lanýže

Připravenou sklenici (ve starém styl, jak velí název koktejlu) překryjeme ubrouskem, na který položíme 2 kostky třtinového cukru a zakápneme několika kapkami Angostura Bitter, aby se kostky nasákli.

Cukr vhodíme z ubrousku do sklenice a nasáklým ubrouskem otřeme okraj sklenice. Přidáme trochu rumu a cca 2 kostky rumu (třetina panáku) a rozmícháme.

Rozmícháváme pomalu, dlouho, důkladně a postupně (klidně na třikrát) Vždy přidat trochu rumu a ledu. Poslední míchání přidáme lanýžový olej a sklenici dosypeme ledem. Na závěr dáme plátek lanýže jako dekoraci a brčko.

Beton Twist

Beton Twist
  • 0,04 l becherovky
  • kvalitní tonik
  • led
  • čerstvý citron
  • čerstvé ovoce

Do vychlazené sklenice s ledem nalijte panák becherovky, vymačkejte čerstvý citron a přidejte ovoce. Beton můžete osvěžit třešněmi, bezovým květem, ředkvičkou, mátou, hruškou, jahodami, melounem, rybízem, řapíkatým celerem nebo čili papričkou.

Tip barmana Jiřího George Němce: „Při servírování becherovky s tonikem se nebojte experimentovat a sáhnout po originálních nádobách. Při letních oslavách od svatby přes zahradní a narozeninové party výborně poslouží rozmanité hrnky a skleničky, vázičky nebo malé zavařovací sklenice.“

Jaký drink připravil na mistrovství světa v míchání nealko koktejlů zástupce českých barmanů? Podívejte se ve videu:

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.