Doporučujeme

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Udělejte si domácí koktejlovou party s těmito úžasnými drinky

  • 0
Horká odpoledne a vlahé letní večery jsou ideální k uspořádání koktejlové party. Nechte se inspirovat následujícími drinky z dílny předních českých barmanů a oslňte své hosty. Nezapomněli jsme samozřejmě ani na nealko.

Okurkové perlení s bezinkou

Okurkové perlení s bezinkou

Ingredience na jeden drink:

  • 3 kostky ledu
  • 1,5 cl likéru z bezového květu (Saint Germain)
  • 1,5 dl Freixenet ICE
  • 2 plátky okurky

Postup:

Do velké vinné sklenice vložte 3 kostky ledu. Přidejte 1,5 cl likéru z bezového květu, např. likér Saint Germain, a dolijte Freixenetem Ice. Na závěr přidejte 2 stočené plátky okurky.

Whiskey Sour

Ingredience na jednu porci:

Johnnie Walker Black Sour
  • 5 cl Johnnie Walker Black Label
  • 2,5 cl citronového džusu
  • 1,75 cl cukrového sirupu
  • kostky ledu

Postup:

Naplňte shaker kostkami ledu. Přidejte Johnnie Walker Black Label, citronový džus (ten můžete jednoduše koupit nebo vyrobit i doma) a cukrový sirup. Vše protřepte a přelijte do sklenice přes síto.

Na cukrový sirup budete potřebovat:

  • 400 ml vody
  • 500 g krystalového cukru

Do hrnce nasypte cukr, přilijte vodu a cukr v ní nechte rozpustit. Potom hrnec postavte na mírný oheň a za občasného míchání vařečkou pomalu přiveďte k varu. Pěnu, která se tvoří při vaření na povrchu, odstraňte. Vařte asi 5 až 6 minut. Takto upravený sirup přes plátýnko prolijte do skleněné nebo porcelánové nádoby a nechte vychladnout.

Ice and fire coffee

Káva Fire and Ice

Ingredience pro dva:

  • 6 čajových lžiček instantní kávy
  • 400 ml vody
  • vanilkový cukr
  • několik lžic zmrzliny s příchutí likéru Malaga
  • několik lžic oříškové zmrzliny
  • 4 lžíce rumu nebo koňaku
  • 4 kostky cukru

Postup:

Kávu oslaďte vanilkovým cukrem. Připravte si 2 vysoké sklenice, do každé z nich střídavě pokládejte zmrzlinu malaga a oříškovou, naplňte pohár a pak zalijte kávou. Na lžíci dejte 2 kostky cukru, jemně zalijte 2 lžícemi alkoholu, opatrně zapalte a dejte do sklenice na led. Opakujte i s druhým pohárem.

Šampaňská káva

Šampaňská káva

Ingredience:

  • 2 lžičky instantní kávy Jacobs
  • šálek vody
  • 1/4 šálku šampaňského nebo šumivého vína (může být sladké)
  • 1 čajová lžička cukrového sirupu
  • tonik
  • kus citronu
  • kostky ledu

Postup:

Kávu rozpusťte ve vodě. Led dejte do vysoké sklenice a zalijte kávou.
Přidejte šampaňské nebo šumivé víno a nalijte cukrový sirup. Nemíchejte.
Sklenici doplňte tonikem a ozdobte kouskem citronu.

Tip: Recept na cukrový sirup najdete u drinku Whiskey Sour.

Agua de Valencia

Agua de Valencia

Ingredience:

  • 70 cl Cava Mediterrania
  • 5 cl Ferdinand`s Gin
  • 5 cl Stolichnaya Vodka
  • 20 cl pomerančové šťávy

Postup:

Proslulý typ Spritze jménem Agua de Valencia namícháte nejlépe přímo do většího džbánu. Nejprve do něj vymačkejte 200 ml pomerančové šťávy, popřípadě použijte kvalitní 100% džus. Přidejte větší množství Cavy Mediterrania nebo můžete od stejného vinařství vyzkoušet i luxusní Cavu Anna de Codorníu. Do džbánu poté nalijte většího panáka německého ginu Ferdinand`s a stejné množství legendární ruské vodky Stolichnaya. Dle vlastních preferencí koktejl dochuťte cukrem a nechte pořádně vychladit v lednici. Výsledek můžete také vylepšit kousky ovoce, například broskvemi a jahodami.

Paloma Spritz

Paloma Spritz

Ingredience:

  • 10 cl Cava Mediterrania
  • 3 cl Joseph Cartron Pampelemousse Rose
  • 2 cl Belvoir Mango & Peach Cordial
  • 5 cl soda

Postup:

Vysokou sklenku s ledem nejdřív doplňte o 2 cl přírodního ovocného sirupu neboli cordialu s příchutí manga a broskve. Poté přilijte 3 cl francouzského likéru Joseph Cartron Pampelemousse Rose, který vzniká z růžových grapefruitů. Ani tento Spritz se neobejde bez šumivého vína, dolijte 10 cl španělské Cavy Mediterrania. Zakončete 5 cl sody, plátkem grapefruitu nebo lístkem máty.

Yellow Basil

Ingredience:

Yellow Basil
  • 2 dl Fernet Stock Citrus
  • 1 dl cukrový sirup
  • 0,5 dl čerstvé citronové šťávy
  • 4 dl sody
  • 15 lístků bazalky

Postup:

Do džbánu, který jste před tím naplnili ledem, nalijte Fernet Stock Citrus, cukrový sirup, citronovou šťávu a sodu. Přidejte lehce promnutou bazalku a dobře promícháme.

Tip: Recept na cukrový sirup najdete u drinku Whiskey Sour.

Fernando

Fernando

Ingredience:

  • 0,04 l Altfernet Spiced
  • 0,15 l fritz-kola
  • Plátek citronu nebo limetky

Postup:

Do sklenky vložte několik kostek ledu a přidejte panáka kořeněného Altfernetu Spiced. Až po okraj sklenice přilévejte fritz-kolu, která obsahuje více kofeinu než většina prodávaných kol. Na závěr znovu zakápněte několika kapkami Altfernetu a ozdobte plátkem citronu. Fernando perfektně spojuje hořké bylinky s jemnou chutí vanilky a svěžestí citrusů. Pokud preferujete říznější chuť, vyzkoušejte místo Altfernetu Spiced spíše Altfernet Original.

Bohemic Exotique

Bohemic Exotic

Ingredience:

  • 0,04 l Altfernet Original
  • 0,15 l Thomas Henry Mystic Mango
  • Plátek pomeranče

Postup:

Trefně pojmenovaný koktejl Bohemic Exotique nabízí příjemnou a přesto velmi intenzivní hořkou chuť fernetu v doprovodu jemného mangového aroma. Skleničku s ledem doplňte o panáka Altfernetu Original a zbytek následně dolijte sladkou limonádou s příchutí Mystic Mango. Nedílnou součást tvoří ozdoba v podobě plátku nebo měsíčku pomeranče.

Summer Brise

Ingredience:

Summer Brise
  • 3 cl St. Nicolaus Jubilejná Hruška
  • 3 cl jablečného džusu
  • 1,5 cl čerstvé limetové šťávy
  • 1 cl vanilkového likéru / lze nahradit čajovou lžičkou vanilkového cukru rozmíchaného v 1cl vlažné vody
  • Sodovka

Příprava:

Veškeré ingredience smíchejte rovnou v předem vychlazené vinné sklenici s ledem. Ozdobte sušeným jablkem a celou skořicí.

Koktejl Hugo

Hugo

Ingredience:

  • 2 cl bezového sirupu
  • limetku
  • mátu
  • Bohemia Sekt demi sec / Bohemia Sekt nealkoholický

Postup:

Do skleničky vložte kostky ledu, zalijte Bohemia Sektem demi sec či nealkoholickým Bohemia Sektem, přidejte bezový sirup a trochu vymačkané limetky. Na závěr ozdobte mátou.

BBQ Surprise

Ingredience:

BBQ Surprise
  • 8 kostiček červeného melounu
  • 1 stonek rozmarýnu
  • Pár kapek Tabasca dle chuti (pozor, pálivé)
  • Mattoni s příchutí grapefruitu na dolití
  • Rozmarýn na ozdobu

Postup:

Kostky ledu a melounu vložte do sklenice společně s rozmarýnem, přidejte pár kapek tabasca a dolijte Mattoni s příchutí grapefruitu. Ozdobte rozmarýnou.

Exotický ledový čaj

Ingredience:

Exotický ledový čaj
  • 4 sáčky zeleného čaje Pickwick s mangem a jasmínem
  • 200 ml ananasového džusu
  • 1 zralé manga
  • 1⁄2 čerstvého ananasu
  • 1 karambola
  • 500 ml horké vody
  • Led

Postup:

Čaj s mangem a jasmínem zalijte 500 ml horké vody a nechte vylouhovat 2-3 minuty. Dejte vychladit. Mango a ananas nakrájejte na menší kostičky, karambolu na plátky ve tvaru hvězdiček. Do vychlazeného čaje přilijte ananasový džus a přidejte ovoce a led.

Kokosové frappé inspirované Bali

Ingredience:

Kokosová káva
  • 2 lžičky kávy Nescafé Classic
  • 75 ml studené vody
  • 100 ml kokosového mléka
  • 4 kostky ledu
  • Kokosová zmrzlina
  • Strouhaný kokos na ozdobení

Postup:

Jako první krok šejkrujte 2 lžičky instantní kávy se studenou vodou, poté přilijte kokosové mléko a ještě několikrát protřepejte. Nalijte do vysoké sklenice na ledové kostky a kopeček kokosové zmrzliny. Zasypte strouhaným kokosem.

Koktejl z meruněk, jogurtu, kokosového mléka s medem a rakytníkem

Ingredience na 4 porce:

Meruňkový nápoj s kokosem, medem a rakytníkem
  • 400 g vyzrálých vypeckovaných nebo kompotovaných meruněk bez nálevu
  • 150 ml kokosového mléka
  • 300 g jogurtového nápoje
  • 4 lžíce rakytníkového sirupu
  • 2 lžíce medu
  • hnědý cukr podle chuti

Postup:

Meruňky nakrájejte na kousky a dejte do mísy. Přilijte kokosové mléko, jogurt, rakytníkový sirup, přidejte med a ponorným mixérem rozmixujte do hladka. Podle chuti přislaďte a znovu rozmixujte. Podávejte vychlazené.

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás