Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Letní hříchy: jahodové cappuccino, smažená zmrzlina a banán s mandlemi

  3:28aktualizováno  3:28
K létu patří nejen odpočinek u vody nebo výlety, ale také malé sladké hříchy, které si můžeme vzhledem k větší prázdninové aktivitě dopřát bez výčitek svědomí. Zkuste si doma připravit třeba lahodný dezert s ovocem a zmrzlinou podle šéfkuchaře pražské restaurace U Schnellů Jana Bartáka.

Jahodové cappuccino | foto: Matěj Honskus

Schnellovské jahodové cappuccino

Doba přípravy: 10 minut + chlazení
Množství: pro 4 osoby

  • 500 g mražených jahod
  • 10 g vanilkového cukru
  • 100 g cukru krystal
  • máta
  • 4 kopečky vanilkové zmrzliny

1. Mražené jahody necháme povolit ve vhodné nádobě, rozmixujeme a po troškách přidáváme cukr. Vanilkový cukr přidáme až nakonec a dáme vychladit do lednice.

2. Do sklenice na whisky vložíme kopeček vanilkové zmrzliny, zalijeme vychlazeným jahodovým cappuccinem, zastříkneme šlehačkou a ozdobíme snítkou máty.

Smažená zmrzlina s horkými malinami

Smažená zmrzlina

Doba přípravy: cca 30 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 8 kopečků vanilkové zmrzliny
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g strouhanky
  • 50 g cukru
  • 200 g čerstvých malin
  • 1 - 2 vejce
  • máta
  • olej
  • voda (dle potřeby)

1. Připravíme si 8 kopečků vanilkové zmrzliny (na porci 2 kopečky) a vložíme na cca 10 - 15 minut zpět do mrazáku. Kopečky potom ihned po vyjmutí obalíme v hustším těstíčku z mouky, vejce, vody a nakonec ve strouhance. Obalené kopečky zprudka osmažíme dozlatova cca 2 minuty.

2. Čerstvé maliny vložíme do pánve, povaříme a přidáme cukr.

3. Servírujeme do vhodné nádoby. Nejprve osmažené kopečky zmrzliny, které přelijeme horkými malinami a ozdobíme mátou.

Malostranský banán s mandlemi a čokoládovou zmrzlinou

Banán s čokoládovou zmrzlinou

Doba přípravy: cca 20 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 4 banány
  • 100 g čokolády na vaření
  • 3 dcl smetany ke šlehání 30%
  • 100 g cukru
  • 5 g kakaa
  • 4 kopečky zmrzliny
  • sekané mandle

1. Čokoládu na vaření rozpustíme spolu se smetanou na velmi mírném plameni ve vodní lázni a postupně přidáváme cukr a kakao.

2. Oloupaný banán nakrájíme, položíme na dezertní talíř, polijeme horkou čokoládou a zasypeme sekanými mandlemi. Přidáme kopeček zmrzliny, ozdobíme ušlehanou smetanou a podáváme.

Recepty připravil šéfkuchař Jan Barták z pražské restaurace U Schnellů.

Autor:




Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.