Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lékaři zachránili pacienta „zmrzlého“ na 26 stupňů

  15:10aktualizováno  16:28
Lékařům v olomoucké fakultní nemocnici se podařil ojedinělý zákrok. Podchlazenému muži, který měl tělesnou teplotu jen 26 stupňů Celsia a selhalo mu srdce, ohřáli krev. Zachránili mu tím život. Když se teplota pacienta zvýšila, naskočilo i srdce.

Pacient jménem Jiří si podle svých slov nepamatuje, co se mu stalo. | foto: Libor TeichmannMF DNES

Záchranáři přivezli 30letého muže do Fakultní nemocnice v Olomouci v naprosto podchlazeném stavu. Naměřili mu jen 26 stupňů Celsia. Po chvíli se mu zastavilo srdce, resuscitace se nedařila.

Kardiochirurg Martin Šimek, který měl službu na urgentním příjmu, si vzpomněl na zcela netradiční řešení. "Během resuscitace se mi vybavila možnost řešení pomocí zahřívání krve v mimotělním oběhu, i když je to ne úplně standardní zákrok," tvrdí doktor Šimek. Podle něj to byla jediná možnost záchrany pacienta.

Lékaři podchlazeného pacienta napojili na mimotělní oběh. "Krev jsme vedli přes jakýsi výměník tepla, kde se postupně ohřívala a proudila zpátky do těla," popisuje olomoucký kardiochirurg.

Asi za tři hodiny se podařilo pacienta ohřát na normální tělesnou teplotu 36 stupňů Celsia a obnovila se i spontánní srdeční činnost. Během několika hodin se muž probral z bezvědomí.

"Náš pacient měl v mnoha ohledech velké štěstí. Důležité bylo, že se mu srdce zastavilo až v nemocnici, a ne před převozem nebo během něj," tvrdí přednosta kardiochirurgické kliniky Petr Němec.

Pacient si na nic nepamatuje
Jak k takovému podchlazení u muže došlo, se přesně neví. "Mladý muž ležel v jedné z olomouckých ulic. Byl podchlazený, ale jinak měl jen povrchová poranění na rukou. Když jsme ho převáželi, ještě s námi komunikoval," popsal Jan Weinberg z olomoucké záchranné služby.

Pacient, který o sobě prozradil jen křestní jméno Jiří, si podle svých slov nepamatuje, co se stalo. Podle lékařů je takový výpadek paměti možný. Záchranná služba Jiřího přivezla do nemocnice minulý týden ve středu.

"Znova jsem se narodil. Jsem lékařům strašně vděčný," řekl zachráněný muž.

Podobných případů, kdy lékaři zachránili život pacienta tím, že mu ohřáli krev, je v odborné literatuře popsáno jen málo. Olomoučtí doktoři našli záznamy o třech obdobných případech v celé České republice. Dva ale skončily smrtí pacienta.

Olomoucký případ je velice výjimečný. Přednosta Němec to připisuje i samotnému pacientovi.

"Jeho srdce vydrželo pracovat dlouho i při tak nízké teplotě. Obvykle se zastaví už při poklesu pod jedenatřicet stupňů Celsia. Úspěch v boji o jeho záchranu je o to větší, že ho patrně neohrozí ani žádné zdravotní následky," uzavřel Petr Němec. Za svou dvaadvacetiletou kariéru v oboru kardiochirurgie něco podobného nepamatuje.

"Pacient je naprosto v pořádku a propuštěn bude začátkem příštího týdne, v úterý nebo ve středu," řekl iDNES mluvčí olomoucké nemocnice Egon Havrlant.

Autoři: , ,


Témata: Příjem




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Ilustrační fotografie
Plodnost mužů se stále zhoršuje. Na vině může být i umělé oplodnění

Mužům mizí spermie. Za posledních pětadvacet let jejich počet klesl o šedesát procent. „A plodnost se bude dál zhoršovat,“ předpovídá v rozhovoru pro páteční...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.