Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lékaři varovali: Dávejte pozor, jinak sníte, co uvidíte

  6:00aktualizováno  6:00
Jsme naprosto bezmocní vůči svodům načaté čokolády, švédského stolu nebo misky se sušenkami. Jídlu, které máme před očima, nedokážeme odolat.

Z hlediska nadváhy jsou nejhorší švédské stoly s libovolným výběrem. | foto: Reuters

"Lidé věří tomu, že se přejí pouze v případě, že jim jídlo mimořádně chutná, nebo pokud jsou hladoví. Ve skutečnosti jsou to ale ty nejposlednější faktory, které ovlivňují to, kolik jídla sníme," říká vedoucí lékařské katedry Cornell University, Brian Wansink. "To, co ve skutečnosti mnohem více ovlivňuje naše stravovací návyky, je dosažitelnost a viditelnost jídla."

Brian Wansink se již několik let věnuje pozorováním stravovacích návyků lidí a uskutečnil na toto téma množství rozsáhlých výzkumů. Souhrnné závěry z nich zveřejnila CNN.

V jednom ze svých experimentů umístil Wansink misku se sladkostmi a čokoládou na měsíc do několika kanceláří. Každý den potom misku posunul o kousek dál od pracovních stolů, takže ji zaměstnanci časem ztratili zcela z očí. Ukázalo se, že pokud měli pracovníci cukroví na dosah, snědli o pět kousků denně navíc. To ovšem znamená 125 kalorií denně a víc než pět kilogramů ročně navíc.

"Pokud máte před sebou dobře viditelné a snadno dosažitelné jídlo, kdykoli vám na něj padnou oči, musíte udělat rozhodnutí: chci, nebo nechci to sníst? Sedmadvacetkrát si řeknete, že ne, ale poosmadvacáté už si pomyslíte, že možná. A potřicáté se začnete přesvědčovat, že je to vlastně docela dobrý nápad, protože vlastně máte hlad," vysvětluje Wansink.

"Stejně funguje i dosažitelnost. Pokud je jídlo snadno dosažitelné a vy pro jeho získání nemusíte udělat nic víc, než jen natáhnout ruku, sníte ho mnohem víc než obvykle."


Nejvíc sníte, když...

Wansink se svým týmem zjistil, že největší porce snědí lidé, kteří jedí:

- takzvaným rodinným stylem, kdy je jídlo servírováno na velkých mísách a hrncích na stole
- přímo ze sáčku či krabice
- na větších talířích nebo z větších nádob
- před televizí, v autě nebo s přáteli

Stejné pravidlo platí i pro bezmyšlenkovité jedení. V jiném experimentu rozdělil Wansink skupinu sto padesáti respondentů na tři části. Každá skupina dostala k dispozici neomezené množství bramborových chipsů. Třetina respondentů však měla ve svých chipsech každý sedmý lupínek obarvený načerveno. Druhá skupiny měla obarvený každý čtrnáctý a zbytek respondentů neměl obarveny žádné chipsy.

Rspondenti, kteří neměli žádné obarvené chipsy, snědli v průměru 23 bramborových lupínků. Ti, kteří měli každý čtrnáctý obarvený, jich snědli průměrně patnáct a respondenti, kteří měli ve své porci obarvený každý sedmý, jich snědli pouze deset.

Červené, nepřirozeně působící chipsy totiž fungovaly u respondentů jako jakási stopka a přinutily je zamyslet se nad tím, jestli opravdu ještě chtějí pokračovat v jídle. Z toho důvodu také Wansink zastává názor, že v rámci boje s obezitou by se cukroví a chipsy měly prodávat v malých sáčcích. Podle jeho odhadů by to pomohlo v boji s přebytečnými kilogramy až sedmdesáti procentům lidí. Pokud by snědli jeden sáček, museli by se zastavit a položit si sami sobě otázku, zda chtějí v jídle pokračovat a sníst ještě víc.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Letní alko drinky. Co, kde a jak si dát, abyste nemuseli mít výčitky

Léto svádí k popíjení víc než Vánoce, Silvestr a Valentýn dohromady. Co si ale objednat v plážovém baru nebo umíchat na domácí grilovačce, aby to naše tělo...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Máte doma tlouštíka? Řekněte mu to chytře a začněte hubnout s ním

Když už se stalo a naše dítě trpí nadváhou, pozdě bycha honit. Akademické řeči o prevenci obezity jsou nám k ničemu. Důležité je postavit se k situaci čelem a...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.