Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lehnout si na záda a jíst si...

  14:39aktualizováno  14:39
Když se jednou zeptali přátelé básníka Jana Nerudy, co se mu nejvíce líbilo v Mariánských Lázních, neuvedl hotelovou architekturu ani koncerty na promenádě nebo koupele v minerální vodě, ale nedělní oběd v posečené trávě lázeňského parku.
Když se jednou zeptali přátelé básníka Jana Nerudy, co se mu nejvíce líbilo v Mariánských Lázních, neuvedl hotelovou architekturu ani koncerty na promenádě nebo koupele v minerální vodě, ale nedělní oběd v posečené trávě lázeňského parku.
V jedné legendě, která koluje mezi pražskými intelektuály, se vypráví tento příběh: V polovině šedesátých let se v pražském Mánesu konala výstava moderního umění. Na prvním podstavci mělo být vystaveno umělecké dílo s názvem Moderní doba. Z jistých důvodů nebylo vystaveno, a tak si jeden z návštěvníků na prázdný sokl odložil svou síťovku s nákupem na odpolední piknik. Změť lahví piva a rumu, sáčků se šumákem, konzerv s pražskou šunkou, otvírákem na pivo ve tvaru nahé ženy, ubrousků s nápisem Hotel Budovatel, posledního výtisku Rudého práva, voskovaných kelímků a plastových talířků údajně zaujala porotu natolik, že jí udělila zvláštní cenu "za vystižení fenoménu doby". Patrně se již nedozvíme, zdali je příběh pravdivý či nikoliv, ale ilustruje skutečnost, že ještě v šedesátých letech bylo pořádání pikniků v přírodě zcela běžné.
Tuto příjemnou záležitost zlikvidovaly dvě události: zavedení soboty jako volného dne a masový zájem o chalupaření. To umožnilo českému národu pravidelně prchat z měst na několik dní a uzavírat se do mikrosvěta svých oplocených dvorků. Proto lze v zemích, kde je dosud sobota pracovním dnem (jako třeba Kuba), spatřit v neděli davy lidí, kteří odcházejí do parků či na mořskou promenádu s košíky jídla. I sousední Němci, kteří si nemohou dovolit užívat přepychu víkendových sídel, masově prchají z měst do volné přírody. Kdo jednou navštívil břehy Starnberského jezera u Mnichova v neděli, mohl vychutnat vůni linoucí se ze stovek přenosných grilů.
Spisovatel Charles Sealsfield (vl. jménem Karl Postl), rodák z Popic u Brna, v knize Rakousko, jaké je popisuje snad ten největší piknik, jaký se kdy ve střední Evropě konal. V první polovině 19. století se každou neděli vydával desetitisícový průvod obyvatel, císařem počínaje a českým služebnictvem konče, na obrovitý piknik pořádaný na loukách v Prátru. Každý samozřejmě konzumoval vlastní přinesené jídlo.
Ani génius literatury Johann Wolfgang Goethe si nedovedl představit příchod jara bez pikniku pořádaného v zámeckém parku ve


Výmaru. Nikdy u něho nesměly chybět jeho oblíbené grilované kotlety s omáčkou z plísňového sýra (viz. recepty).
Pravidelné pořádání pikniků patří neodmyslitelně k týdennímu rytmu Francouzů, Australanů, Američanů, dokonce i severských národů, jako jsou Norové nebo Finové. Není přitom důležité přinesené jídlo, ale už sama skutečnost stolování v přírodě. Když si nebudete jisti, co je vhodné přinést na piknik, inspirujte se Goethem a jeho kotletami se sýrovou omáčkou.

Autor:


Témata: lázně, Omáčky, Pivo, Sýr




Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Grafton Recruitment Praha
UX DESIGNER

Grafton Recruitment Praha
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 70 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.