Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Naučte se připravit latte macchiato ze sojového mléka

  1:20aktualizováno  1:20
Bez kávy si málokdo z nás umí představit svůj pracovní den nebo siestu po dobrém jídle. Zejména ženy pak dávají přednost kávě s mlékem, která je jemnější, slabší a často je sama o sobě malým svátkem uprostřed dne. Co však dělat v případě, že vaše tělo kravské mléko nesnáší? Baristka Petra Veselá vás ve třetím díle našeho kávového seriálu naučí, jak si doma připravit latte macchiato se sojovým mlékem.

Pravé latte macchiato se skládá ze tří částí: nahoře jej tvoří minimálně dvoucentimetrová jemná mléčná pěna, pod ní espresso a úplně dole teplé mléko. Servíruje se do vysoké úzké sklenice a zdobit se může metodou latte art, jejíž minilekci najdete i v našem videu.

Jak připravit latte macchiato se sojovým mlékem?

1. Nebojte se, jde to snadno. Sojové mléko lze totiž našlehat úplně stejně dobře jako mléko kravské. Nejprve nalijeme studené sojové mléko (správněji sojový nápoj) do vychlazené konvičky a zapneme trysku na kávovaru, kterou jsme předtím propustili páru. Mléko šleháme na teplotu přibližně 60 °C podobně jako u cappuccina, což poznáme podle toho, že na konvičce neudržíme ruku.

2. Pak opět "profoukneme" trysku, otřeme, konvičkou jednou bouchneme o stůl a promícháme krouživými pohyby ruky. Pak teplé mléko naléváme po skle do nakloněné skleničky a necháme chvíli odstát, aby se oddělila pěna od mléka.

3. Mezitím si připravíme espresso (návod najdete ZDE), tentokrát ovšem ne do hrnečku, ale do porcelánové konvičky, aby se nám pak lépe nalévalo.

4. Kávu pak pomalu opatrně naléváme doprostřed mléčné pěny ve vysoké skleničce. Přitom se nám krásně oddělí káva od mléka.

Jak ozdobit latte macchiato? První krok: nejprve na mléčnou pěnu udělejte tečky

Jak ozdobit latte macchiato? První krok: nejprve na mléčnou pěnu udělejte tečky pěnou z espressa.

Druhý krok: spojte tečky dokola jehlicí, získáte tak krásnou dekoraci ze

Druhý krok: spojte tečky dokola jehlicí, získáte tak krásnou dekoraci ze srdíček.

TIP: Vyzkoušejte si umění tzv. latte art. Zbytkem pěny z espressa udělejte na mléčné pěně kolem dokola několik teček a ty pak jehlicí spojte do kruhu. Vznikne vám tak krásná dekorace se srdíčky. Více o technice latte art najdete v knížce Petry Veselé O kávě nebo se můžete přihlásit na kurz.







Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.