Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Lahodné dezerty z malin, ostružin, hrušek a dalšího letního ovoce

  0:11aktualizováno  0:11
Na co nejjednodušších dezertech nic nezkazíte. Snoubení ovoce se zakysanou smetanou či šlehačkou je téměř univerzální. Mezi recepty najdete i jeden od šéfcukrářky hotelu Imperial Kateřiny Fornůskové.

Ostružinový koláč s citronovým krémem | foto: Stockfood.cz

Brusinkový chlebíčekBrusinkový chlebíček

Příprava: 10 minut + 35-40 minut

Na jednu chlebíčkovou formu

* 250 g hrubé mouky
* 1 kypřicí prášek do pečiva
* 150 g moučkového cukru
* 2 hrsti čerstvých brusinek
* 100 g másla
* 1 lžíce rumu
* 4 vejce
* 1 lžíce citronové šťávy a kůry
* 4-5 lžic podmáslí

Na polevu:
* 80 ml brusinkové šťávy
* 2-3 lžíce cukru
* 1 lžíce citronové šťávy
* 200 ml kysané smetany

1. V míse promícháme prosetou mouku s kypřicím práškem, cukrem a suchými očištěnými brusinkami a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. V druhé míse prošleháme rozpuštěné máslo s rumem, citronovou šťávou a vejci a zašleháme podmáslí. Obě hmoty spojíme, promícháme a vlijeme do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 35-40 minut dozlatova.

2. Před vyjmutím z trouby zkusíme doprostřed chlebíčku vpíchnout špejli. Nelepí-li se na ni těsto, můžeme ho vyndat a nechat zchladnout na mřížce. Brusinkovou šťávu smícháme s cukrem a citronovou šťávou a postupně vše zašleháme do kysané smetany. Krémem přelijeme brusinkový chlebíček a ihned podáváme.

Mřížkový koláč s hruškamiMřížkový koláč s hruškami

Recept od Kateřiny Fornůskové, šéfcukrářky pražského hotelu Imperial

Na jeden plech

* 300 g mouky
* 200 g tuku na pečení
* 100 g cukru moučka
* 1 vajíčko
* lžička citronové kůry

Na náplň:
* 7 hrušek
* 1 lžíce cukru
* 1 celá skořice
* 4 hřebíčky
* 1 lžíce vanilkového pudinku

1. Z mouky, tuku, cukru, vejce a citronové kůry rychle zpracujeme těsto.

2. Hrušky omyjeme, nakrájíme na malé kousky a dáme do hrnce s trochou vody. Vše svaříme s cukrem, celou skořicí a hřebíčkem. Po uvaření odstraníme koření a směs zahustíme trochou vanilkového Krátce pudinku rozmíchaného ve vodě. Krátce povaříme a necháme vychladnout.

3. Těsto rozdělíme na dva díly. Oba vyválíme na pomoučeném vále. Jeden přeneseme na plech a rozetřeme na něj náplň. Z druhého vykrájíme pruhy na mřížky. Pečeme 45 minut při 160-170 stupních. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a podáváme. 

Tvarohový koláč s hruškamiTvarohový koláč s hruškami

Příprava: 45 minut + 50 minut pečení

Na jeden plech

* 300 g polohrubé mouky + trochu na pomoučení válu
* půl balíčku kypřicího prášku
* 1-2 lžíce kakaa
* 150 g másla
* 100 g cukru moučky
* 2 žloutky
* špetka soli
* 3-5 lžic vody

Na náplň:
* 750 g měkkého tvarohu, nejlépe baleného
* 150 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 1 vejce
* 2 bílky
* 3 lžíce hrubé krupice
* 1 lžíce citronové kůry, bio
* 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
* 4-5 ks hrušek
* šťáva z jednoho citronu

1. V míse promícháme prosetou mouku, kakao a kypřicí prášek. Přidáme nakrájené změklé máslo, cukr, žloutky a špetku soli, podle potřeby přidáme trochu vody a vypracujeme pevné těsto, které necháme v ledničce nejméně půl hodiny odležet.

2. Hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Vrchní část hrušek nožem podélně nařízneme, ale nedokrajujeme do konce. Takto připravené hrušky vložíme do mísy a zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly.

3. Tvaroh utřeme se žloutkem, s oběma cukry a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh a zlehka ho promícháme s krupicí a s kypřicím práškem. Spojíme s tvarohovou směsí a zlehka promícháme.

4. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na plát a přendáme na plech. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, povrch urovnáme stěrkou a poklademe připravenými hruškami a zlehka ho vtlačíme do tvarohu. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních.

Tip
Do tvarohové náplně se hodí nejlépe měkký tvaroh, který však ve vaničce bývá příliš vodnatý. Do pečení je mnohem vhodnější tvaroh ve folii. Pokud jej nemůžete sehnat, nechte tvaroh z vaničky přes noc v lednici vykapat přes síto s plátnem.

Ostružinový koláč s citronovým krémemOstružinový koláč s citronovým krémem

Příprava: 2 hodiny + 15-20 minut pečení + 2 minuty vaření

Na jeden plech

* 300 g hladké mouky
* 1 lžička kypřicího prášku
* 100 g cukru moučka
* 200 g másla nebo hery
* 3 žloutky
* špetka soli

Na krém a ozdobu:
* 800 ml mléka
* 2 sáčky vanilkového pudinku
* šťáva a kůra z 2 citronů
* 150 g cukru krupice
* 100 g másla
* 2 hrnky ostružin

1. Do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem a moučkový cukr. Přidáme nakrájený tuk, žloutky, vanilkový cukr, špetku soli a vše zpracujeme v hladké těsto, které necháme v chladu odležet 1,5 hodiny. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Těsto vyválíme na pomoučeném vále a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

2. Plát těsta propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě dozlatova. V kastrůlku promícháme citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru, cukr a máslo a zahříváme, dokud se máslo a cukrne rozpustí. Pudink připravíme podle návodu a zašleháme do něj citronovou směs. Teplý krém rozetřeme na upečený podklad, urovnáme stěrkou a krém rovnoměrně ozdobíme ostružinami a necháme vychladnout.

Koláč z listového těsta s vanilkovým krémem a malinamiKoláč z listového těsta s vanilkovým krémem a malinami

Příprava: 15 minut + 20-25 minut pečení + doba na chlazení

Na koláčovou formu

* 300 g listového těsta
* 1 vejce na potření
* 500 ml smetany, 12%
* 1 lžíce maizeny
* 1 vanilkový lusk
* 3 žloutky
* 4 lžíce cukru
* 2 lžíce kokosového likéru
* 300-500 g malin
* bílá čokoládová poleva

1. Listové těsto vyválíme na kruhový plát o něco větší, než je koláčová forma. Dno koláče propícháme vidličkou, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 200 stupních asi 20 minut dozlatova.

2. Dvě třetiny smetany svaříme v hrnci s rozpůleným vanilkovým luskem, vlijeme škrob rozmíchaný v trošce smetany a vaříme za stálého míchání 1-2 minuty. Ve zbylé smetaně rozmícháme žloutky a cukr. Za stálého míchání přidáme žloutky s cukrem.

3. Nakonec dochutíme likérem a mícháme, dokud krém trochu nezchladne. Potom ho vlijeme na upečený podklad z listového těsta, na krém navršíme maliny a necháme úplně vystydnout a ztuhnout v chladničce. Maliny ozdobíme pramínkem bílé čokoládové polevy. 

Čokoládová roláda s malinamiČokoládová roláda s malinami

Příprava: 2 hodiny

Na jednu roládu

* 5 vajec
* 120 g cukru moučka
* 50 g čokolády na vaření
* 5 g kakaa
* 50 g hrubé mouky
* trochu tuku na potření pečicího papíru
* trochu moučkového cukru nebo kakaa na poprášení plátu

Na náplň:
* 200 ml smetany na šlehání, 33%-40%
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce másla
* 1-2 lžíce moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 150 g zakysané smetany
* hrst malin

1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Žloutky a cukr šleháme do bílé pěny, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přidáme kakao a nastrouhanou čokoládu a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a s prosetou moukou postupně zlehka vmícháme ke žloutkům s čokoládou. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pomaštěným pečicím papírem a rychle upečeme v předehřáté troubě 8-10 minut.

2. Upečený plát poprášíme moučkovým cukrem nebo kakaem, překlopíme na čistou utěrku nebo papír, pečicí papír sloupneme a srolujeme pomocí utěrky roládu. Do kovové nebo varné mísy na lámeme čokoládu, přidáme máslo a vanilkový cukr, mísu postavíme na hrnec s horkou vodou a ve vodní lázni za občasného míchání čokoládu rozpustíme.

3. Do tekuté čokolády zašleháme kysanou smetanu a vyšleháme krém. Nakonec vmícháme ušlehanou šlehačku s cukrem. Roládu rozvineme, potřeme po celé ploše krémem, poklademe malinami a opět stočíme. Necháme v ledničce ztuhnout a potom krájíme na jednotlivé plátky.

Autoři:



Nejčtenější

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...

Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...



Jsi největší hajzl pod sluncem, křičel ve Výměně táta na čtyřletého syna

Honza je alkoholik, je přesvědčená Martina.

Příčinou konfliktů a nedorozumění v premiérovém dílu Výměny manželek byl tentokrát zedník Honza (50). Jeho největším...

Tradiční rodinu v ČR ohrožuje chybějící předškolní péče, říká sociolog

ilustrační snímek

V posledních 15 letech mírně narostl počet lidí, kteří manželství považují za úplně zbytečnou instituci. Ale pořád jich...

Deset přírodních zabijáků bolesti, které neznáte a přitom je máte doma

bolest hlavy, ilustrace

Když člověka něco bolí, obvykle mu lékař nebo lékárník doporučí nějaký medikament. Jenže ne každý se chce ládovat...

Další z rubriky

Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní

Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici...

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Arome.cz Multifunkční produkty mají hned několik výhod. Nestane se vám, že budete v duhovém rozjasňovači a oranžové rtěnce vypada...

Už víte, kam do školky?
Už víte, kam do školky?

Také vás čeká tento rok zápis do školky? Poraďte se, jaká školka je nejlepší ve vašem okolí, či jestli zvolit státní nebo soukromou.

Najdete na iDNES.cz