Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lahodné dezerty z malin, ostružin, hrušek a dalšího letního ovoce

  0:11aktualizováno  0:11
Na co nejjednodušších dezertech nic nezkazíte. Snoubení ovoce se zakysanou smetanou či šlehačkou je téměř univerzální. Mezi recepty najdete i jeden od šéfcukrářky hotelu Imperial Kateřiny Fornůskové.

Ostružinový koláč s citronovým krémem | foto: Stockfood.cz

Brusinkový chlebíčekBrusinkový chlebíček

Příprava: 10 minut + 35-40 minut

Na jednu chlebíčkovou formu

* 250 g hrubé mouky
* 1 kypřicí prášek do pečiva
* 150 g moučkového cukru
* 2 hrsti čerstvých brusinek
* 100 g másla
* 1 lžíce rumu
* 4 vejce
* 1 lžíce citronové šťávy a kůry
* 4-5 lžic podmáslí

Na polevu:
* 80 ml brusinkové šťávy
* 2-3 lžíce cukru
* 1 lžíce citronové šťávy
* 200 ml kysané smetany

1. V míse promícháme prosetou mouku s kypřicím práškem, cukrem a suchými očištěnými brusinkami a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. V druhé míse prošleháme rozpuštěné máslo s rumem, citronovou šťávou a vejci a zašleháme podmáslí. Obě hmoty spojíme, promícháme a vlijeme do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 35-40 minut dozlatova.

2. Před vyjmutím z trouby zkusíme doprostřed chlebíčku vpíchnout špejli. Nelepí-li se na ni těsto, můžeme ho vyndat a nechat zchladnout na mřížce. Brusinkovou šťávu smícháme s cukrem a citronovou šťávou a postupně vše zašleháme do kysané smetany. Krémem přelijeme brusinkový chlebíček a ihned podáváme.

Mřížkový koláč s hruškamiMřížkový koláč s hruškami

Recept od Kateřiny Fornůskové, šéfcukrářky pražského hotelu Imperial

Na jeden plech

* 300 g mouky
* 200 g tuku na pečení
* 100 g cukru moučka
* 1 vajíčko
* lžička citronové kůry

Na náplň:
* 7 hrušek
* 1 lžíce cukru
* 1 celá skořice
* 4 hřebíčky
* 1 lžíce vanilkového pudinku

1. Z mouky, tuku, cukru, vejce a citronové kůry rychle zpracujeme těsto.

2. Hrušky omyjeme, nakrájíme na malé kousky a dáme do hrnce s trochou vody. Vše svaříme s cukrem, celou skořicí a hřebíčkem. Po uvaření odstraníme koření a směs zahustíme trochou vanilkového Krátce pudinku rozmíchaného ve vodě. Krátce povaříme a necháme vychladnout.

3. Těsto rozdělíme na dva díly. Oba vyválíme na pomoučeném vále. Jeden přeneseme na plech a rozetřeme na něj náplň. Z druhého vykrájíme pruhy na mřížky. Pečeme 45 minut při 160-170 stupních. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a podáváme. 

Tvarohový koláč s hruškamiTvarohový koláč s hruškami

Příprava: 45 minut + 50 minut pečení

Na jeden plech

* 300 g polohrubé mouky + trochu na pomoučení válu
* půl balíčku kypřicího prášku
* 1-2 lžíce kakaa
* 150 g másla
* 100 g cukru moučky
* 2 žloutky
* špetka soli
* 3-5 lžic vody

Na náplň:
* 750 g měkkého tvarohu, nejlépe baleného
* 150 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 1 vejce
* 2 bílky
* 3 lžíce hrubé krupice
* 1 lžíce citronové kůry, bio
* 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
* 4-5 ks hrušek
* šťáva z jednoho citronu

1. V míse promícháme prosetou mouku, kakao a kypřicí prášek. Přidáme nakrájené změklé máslo, cukr, žloutky a špetku soli, podle potřeby přidáme trochu vody a vypracujeme pevné těsto, které necháme v ledničce nejméně půl hodiny odležet.

2. Hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Vrchní část hrušek nožem podélně nařízneme, ale nedokrajujeme do konce. Takto připravené hrušky vložíme do mísy a zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly.

3. Tvaroh utřeme se žloutkem, s oběma cukry a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh a zlehka ho promícháme s krupicí a s kypřicím práškem. Spojíme s tvarohovou směsí a zlehka promícháme.

4. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na plát a přendáme na plech. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, povrch urovnáme stěrkou a poklademe připravenými hruškami a zlehka ho vtlačíme do tvarohu. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních.

Tip
Do tvarohové náplně se hodí nejlépe měkký tvaroh, který však ve vaničce bývá příliš vodnatý. Do pečení je mnohem vhodnější tvaroh ve folii. Pokud jej nemůžete sehnat, nechte tvaroh z vaničky přes noc v lednici vykapat přes síto s plátnem.

Ostružinový koláč s citronovým krémemOstružinový koláč s citronovým krémem

Příprava: 2 hodiny + 15-20 minut pečení + 2 minuty vaření

Na jeden plech

* 300 g hladké mouky
* 1 lžička kypřicího prášku
* 100 g cukru moučka
* 200 g másla nebo hery
* 3 žloutky
* špetka soli

Na krém a ozdobu:
* 800 ml mléka
* 2 sáčky vanilkového pudinku
* šťáva a kůra z 2 citronů
* 150 g cukru krupice
* 100 g másla
* 2 hrnky ostružin

1. Do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem a moučkový cukr. Přidáme nakrájený tuk, žloutky, vanilkový cukr, špetku soli a vše zpracujeme v hladké těsto, které necháme v chladu odležet 1,5 hodiny. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Těsto vyválíme na pomoučeném vále a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

2. Plát těsta propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě dozlatova. V kastrůlku promícháme citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru, cukr a máslo a zahříváme, dokud se máslo a cukrne rozpustí. Pudink připravíme podle návodu a zašleháme do něj citronovou směs. Teplý krém rozetřeme na upečený podklad, urovnáme stěrkou a krém rovnoměrně ozdobíme ostružinami a necháme vychladnout.

Koláč z listového těsta s vanilkovým krémem a malinamiKoláč z listového těsta s vanilkovým krémem a malinami

Příprava: 15 minut + 20-25 minut pečení + doba na chlazení

Na koláčovou formu

* 300 g listového těsta
* 1 vejce na potření
* 500 ml smetany, 12%
* 1 lžíce maizeny
* 1 vanilkový lusk
* 3 žloutky
* 4 lžíce cukru
* 2 lžíce kokosového likéru
* 300-500 g malin
* bílá čokoládová poleva

1. Listové těsto vyválíme na kruhový plát o něco větší, než je koláčová forma. Dno koláče propícháme vidličkou, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 200 stupních asi 20 minut dozlatova.

2. Dvě třetiny smetany svaříme v hrnci s rozpůleným vanilkovým luskem, vlijeme škrob rozmíchaný v trošce smetany a vaříme za stálého míchání 1-2 minuty. Ve zbylé smetaně rozmícháme žloutky a cukr. Za stálého míchání přidáme žloutky s cukrem.

3. Nakonec dochutíme likérem a mícháme, dokud krém trochu nezchladne. Potom ho vlijeme na upečený podklad z listového těsta, na krém navršíme maliny a necháme úplně vystydnout a ztuhnout v chladničce. Maliny ozdobíme pramínkem bílé čokoládové polevy. 

Čokoládová roláda s malinamiČokoládová roláda s malinami

Příprava: 2 hodiny

Na jednu roládu

* 5 vajec
* 120 g cukru moučka
* 50 g čokolády na vaření
* 5 g kakaa
* 50 g hrubé mouky
* trochu tuku na potření pečicího papíru
* trochu moučkového cukru nebo kakaa na poprášení plátu

Na náplň:
* 200 ml smetany na šlehání, 33%-40%
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce másla
* 1-2 lžíce moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 150 g zakysané smetany
* hrst malin

1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Žloutky a cukr šleháme do bílé pěny, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přidáme kakao a nastrouhanou čokoládu a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a s prosetou moukou postupně zlehka vmícháme ke žloutkům s čokoládou. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pomaštěným pečicím papírem a rychle upečeme v předehřáté troubě 8-10 minut.

2. Upečený plát poprášíme moučkovým cukrem nebo kakaem, překlopíme na čistou utěrku nebo papír, pečicí papír sloupneme a srolujeme pomocí utěrky roládu. Do kovové nebo varné mísy na lámeme čokoládu, přidáme máslo a vanilkový cukr, mísu postavíme na hrnec s horkou vodou a ve vodní lázni za občasného míchání čokoládu rozpustíme.

3. Do tekuté čokolády zašleháme kysanou smetanu a vyšleháme krém. Nakonec vmícháme ušlehanou šlehačku s cukrem. Roládu rozvineme, potřeme po celé ploše krémem, poklademe malinami a opět stočíme. Necháme v ledničce ztuhnout a potom krájíme na jednotlivé plátky.

Autoři:






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.