Doporučujeme

Rychlokvašky s česnekem.

Rychlokvašky s česnekem. | foto: Isifa

Kyselé okurky jsou klasika: naložte je s citronem nebo fenyklem

  • 2
Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Kyselé okurky jsou klasika a "svůj" recept má každý. Několik tipů přinášíme i my.

Vybírejte si pevné okurky se svěží barvou, vytřiďte ty, které mají zažloutlá místa. Jejich velikost by měla odpovídat velikosti sklenice. Důležité je okurky pořádně očistit.

Nálev je čistě ve vaší režii – přizpůsobte svým chutím. Do běžné 800ml lahve se vejde asi 400 g okurek a 250–300 ml láku. Klidně si ho ale připravte víc, přebytek uchovejte v plastové lahvi v ledničce.

Rychlokvašky s česnekem

Rychlokvašky s česnekem.Na 5litrovou lahev

* 2 l vody
* 60 g soli
* 3 kg větších okurek
* 8 stroužků česneku
* 8–10 vinných listů
* 1 lžička hořčičného semínka
* 5 kuliček pepře

1. Připravíme si nálev vody a soli.
2. Okurky omyjeme a očistíme kartáčkem. Na několika místech je propícháme vidličkou.
3. Do vymytých a vypařených sklenic naskládáme okurky, proložíme je česnekem a vinnými listy, přidáme koření a zalijeme horkou vodou se solí.
4. Sklenici převážeme celofánem a necháme v teple pět dní uležet.

NÁŠ TIP

Přidejte cibuli a křen. Použijte listy černého rybízu, višňové nebo dubové listí.

Okurky s citronem a koprem

Okurky s citronem a koprem.Na 6 lahví

* 1 l vody
* 1 l octa
* 300 g cukru
* 3 kg větších okurek
* 1 velký citron
* čerstvý kopr

1. Připravíme si nálev z vody, octa a cukru. Okurky a citron omyjeme, okurky nakrájíme na řezy, citron na plátky a naskládáme do sklenic.
2. Do každé sklenice přidáme dvě lžičky soli, několik snítek kopru a zalijeme nálevem. Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

NÁŠ TIP

Z větších okurek nakrájejte kolečka, přidat můžete i kolečka cibule.

Okurky s fenyklem

Okurky s fenyklem.Na 6 sklenic

* 1 l vody
* 250 ml octa
* 200 g cukru
* 50 g soli
* 3 kg okurek
* čerstvý kopr
* hořčičné semínko
* fenykl
* malé cibulky
* česnek
* celerová nať

1. Z vody, octa, cukru a soli si svaříme nálev.
2. Okurky omyjeme a naskládáme do sklenic. Do každé sklenice přidáme snítku kopru, lžičku hořčičného semínka, několik zrnek fenyklu, oloupanou malou cibulku, dva stroužky česneku a kousek celerové nati.
3. Zalijeme nálevem a zavařujeme 20 minut při 85 °C.

NÁŠ TIP

Přidejte k okurkám do sklenice několik plátků křenu.

Nakládaný okurkový salát

Nakládaný okurkový salát.Na 4 sklenice

* 1 l vody
* 200 ml octa
* 40 g soli
* 60 g cukru
* 6 větších okurek
* 1 cibule
* 1 lžíce hořčičného semínka
* 6 kuliček černého pepře

1. Z vody, octa, soli a cukru si připravíme horký nálev.
2. Okurky omyjeme a oloupeme, nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka. Plátky okurek a cibule povaříme v osolené vodě asi čtyři minuty, scedíme a naskládáme do sklenic s kořením.
3. Zalijeme horkým nálevem a zavaříme při 85 °C po dobu 10 minut.

NÁŠ TIP

Přidejte na plátky nakrájený česnek nebo feferonku.


  • Vybrali jsme pro Vás