Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kyselé okurky jsou klasika: naložte je s citronem nebo fenyklem

  1:12aktualizováno  1:12
Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Kyselé okurky jsou klasika a "svůj" recept má každý. Několik tipů přinášíme i my.

Rychlokvašky s česnekem. | foto: Isifa

Vybírejte si pevné okurky se svěží barvou, vytřiďte ty, které mají zažloutlá místa. Jejich velikost by měla odpovídat velikosti sklenice. Důležité je okurky pořádně očistit.

Nálev je čistě ve vaší režii – přizpůsobte svým chutím. Do běžné 800ml lahve se vejde asi 400 g okurek a 250–300 ml láku. Klidně si ho ale připravte víc, přebytek uchovejte v plastové lahvi v ledničce.

Rychlokvašky s česnekem

Rychlokvašky s česnekem.Na 5litrovou lahev

* 2 l vody
* 60 g soli
* 3 kg větších okurek
* 8 stroužků česneku
* 8–10 vinných listů
* 1 lžička hořčičného semínka
* 5 kuliček pepře

1. Připravíme si nálev vody a soli.
2. Okurky omyjeme a očistíme kartáčkem. Na několika místech je propícháme vidličkou.
3. Do vymytých a vypařených sklenic naskládáme okurky, proložíme je česnekem a vinnými listy, přidáme koření a zalijeme horkou vodou se solí.
4. Sklenici převážeme celofánem a necháme v teple pět dní uležet.

NÁŠ TIP

Přidejte cibuli a křen. Použijte listy černého rybízu, višňové nebo dubové listí.

Okurky s citronem a koprem

Okurky s citronem a koprem.Na 6 lahví

* 1 l vody
* 1 l octa
* 300 g cukru
* 3 kg větších okurek
* 1 velký citron
* čerstvý kopr

1. Připravíme si nálev z vody, octa a cukru. Okurky a citron omyjeme, okurky nakrájíme na řezy, citron na plátky a naskládáme do sklenic.
2. Do každé sklenice přidáme dvě lžičky soli, několik snítek kopru a zalijeme nálevem. Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

NÁŠ TIP

Z větších okurek nakrájejte kolečka, přidat můžete i kolečka cibule.

Okurky s fenyklem

Okurky s fenyklem.Na 6 sklenic

* 1 l vody
* 250 ml octa
* 200 g cukru
* 50 g soli
* 3 kg okurek
* čerstvý kopr
* hořčičné semínko
* fenykl
* malé cibulky
* česnek
* celerová nať

1. Z vody, octa, cukru a soli si svaříme nálev.
2. Okurky omyjeme a naskládáme do sklenic. Do každé sklenice přidáme snítku kopru, lžičku hořčičného semínka, několik zrnek fenyklu, oloupanou malou cibulku, dva stroužky česneku a kousek celerové nati.
3. Zalijeme nálevem a zavařujeme 20 minut při 85 °C.

NÁŠ TIP

Přidejte k okurkám do sklenice několik plátků křenu.

Nakládaný okurkový salát

Nakládaný okurkový salát.Na 4 sklenice

* 1 l vody
* 200 ml octa
* 40 g soli
* 60 g cukru
* 6 větších okurek
* 1 cibule
* 1 lžíce hořčičného semínka
* 6 kuliček černého pepře

1. Z vody, octa, soli a cukru si připravíme horký nálev.
2. Okurky omyjeme a oloupeme, nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka. Plátky okurek a cibule povaříme v osolené vodě asi čtyři minuty, scedíme a naskládáme do sklenic s kořením.
3. Zalijeme horkým nálevem a zavaříme při 85 °C po dobu 10 minut.

NÁŠ TIP

Přidejte na plátky nakrájený česnek nebo feferonku.

Autoři:






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.