Litr zákysu denně a jste jako rybičky. (Ilustrační foto)

Litr zákysu denně a jste jako rybičky. (Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Kyselé mléko zlepšuje náladu a zpomaluje stárnutí

  • 3
Zakysané mléčné výrobky umějí podle odborníků zvednout náladu, utlumit depresi, ale i zpomalit stárnutí. Jsou cenným zdrojem živin a jejich základ navíc tvoří probiotická kultura, která zlepšuje stav střevní sliznice a zvyšuje obranyschopnost organismu.

Zakysané mléko může pomoci proti jarní únavě nebo při zvýšené tělesné aktivitě, říkají odborníci na výživu.

"Zákys působí pozitivně na imunitní systém dětí i dospělých. Fyzicky aktivní lidé ocení probiotickou kulturu, která podporuje schopnost vstřebávat živiny, zejména některé vitaminy a minerály," říká dietolog a konzultant fitness Vít Chaloupka.

Malým i velkým sportovcům podle něj postačí maximálně jeden litr zákysu denně, nejlépe dvě hodiny před tréninkem (nebo naopak dvě hodin po něm). Důležité je dodržovat princip "v pravý čas pravá potravina".

"Zákysy je vhodné zařadit do jídelníčku v kombinaci s jinou bílkovinou, například s masem nebo sýry. Kombinace s chlebem nebo rohlíky není nejvhodnější," uvedl.

Odborníci upozorňují, že složení střevních bakterií se projevuje také na kvalitě pleti a celkové kondici organismu.

"Nejlepší preventivní účinky mají zákysové kultury označované jako BIO, které obsahují bifidokulturu. Dieteticky jsou vždy výhodnější produkty se směsí bakterií než ty, které obsahuj jen jeden druh. A čím čerstvější, tím lépe," říká odbornice na zdravou výživu Ludmila Oliveriusová.

Aminokyselina tryprofan, kterou kyselé mléko obsahuje, působí podle specialistů antidepresivně. Pití zákysů tak prý přispívá ke zlepšení nálady.

Netučné zakysané mléčné výrobky se navíc příznivě podílejí na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Jejich pravidelná konzumace údajně dokáže zpomalit i stárnutí.

,