Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

aktualizováno 
Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale nejlepší je jako hlavní hvězda zapečených jídel. Když ke stolu pozvete i jeho kamarády superzdravou brokolici a pohledné romanesco, otevírá se před vámi svět kulinárních fantazií.

Křehký koláč s brokolicí a květákem | foto: Profimedia.cz

Květáková pizza se šunkou a sýrem

Ingredience na 1 velkou nebo 4 malé placky:

Květáková pizza se šunkou a sýrem
  • 1 středně velký květák
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka kurkumy
  • 200 g rajčatové passaty
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 g dušené šunky
  • 150 g mozzarelly
  • bazalka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody na 5 minut. Pak ho scedíme a rozsekáme v robotu s rotačními noži nahrubo.
  2. Nasekaný květák v míse smícháme s mletými mandlemi, strouhaným sýrem, vejci, solí a kurkumou.
  3. Na plechu vyloženém papírem vytvoříme jednu velkou, nebo čtyři malé silnější placky s vyššími okraji a dáme předpéct do trouby asi na 20 minut na 180 °C.
  4. Mezitím smícháme rajčatovou passatu s prolisovaným česnekem a dochutíme ji solí a čerstvě mletým pepřem.
  5. Rajčatovou směs naneseme na placky, okraje necháme volné, a poklademe nakrájenou šunkou a natrhanými kousky mozzarelly.
  6. Pečeme v troubě na 200 °C asi 5 minut a před podáváním posypeme lístky bazalky.

Tip: Náplň na pizzu můžete obměňovat podle chuti a podle toho, co vám nabídne lednička a špajz. Zkuste na ni přidat plátky žampionů, nakrájená rajčata a papriku, nakládanou kukuřici apod.

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Ingredience na koláčovou formu:

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Quiche s brokolicí a květákem

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1/2 lžičky soli

Na náplň:

  • 1/2 květáku
  • 1 menší brokolice
  • 6 vajec
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhané goudy
  • 1 lžička soli
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Z hladké mouky, nakrájeného studeného másla, soli a asi dvou lžic studené vody vypracujeme na válu rychle hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme asi na hodinu do chladničky.
  2. Mezitím si rozebereme květák a brokolici na růžičky a asi 10 minut je předvaříme v osolené vodě. Necháme vychladnout.
  3. Těsto vyjmeme z ledničky, vyválíme na pomoučněném válu a pomocí válečku dáme do koláčové formy. Dno propícháme vidličkou a dáme do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10 minut.
  4. Předvařený květák a brokolici nakrájíme na menší kousky. V míse prošleháme vejce se smetanou, přidáme nastrouhaný sýr, květák a brokolici. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  5. Směs nalijeme na předpečené křehké těsto, vložíme do trouby a pečeme ještě asi 25 minut dozlatova.

Tip: Do náplně můžete přidat také nasekanou šunku nebo pikantní klobásku.

Zapečený květák a romanesco

Ingredience na 4 porce:

Zapečený květák a romanesco
  • 1 větší květák
  • 1 květák romanesco
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 250 ml zakysané smetany
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 100 g rozdrobeného sýra feta
  • 100 g strouhaného eidamu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • nasekané mandle na posypání

Pracovní postup:

  1. Květák a romanesco omyjeme, odstraníme listy a košťál a rozebereme na růžičky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  3. Dno většího pekáčku nebo zapékací mísy vymažeme olejem a posypeme kolečky cibule.
  4. Na ně rozložíme růžičky květáku a romanesca.
  5. V míse prošleháme obě smetany se sýry, dochutíme solí a pepřem a přelijeme přes květáky v zapékací míse.
  6. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut.
  7. Posypeme nasekanými mandlemi a ještě asi 10 minut dopékáme.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Když dlouho necestuji, hýbu aspoň nábytkem, říká žena velvyslance Kmoníčka

Indira Gumarová

Produkovala show na Broadwayi, v Česku řídila partu chlapů v dopravní firmě, pracovala pro dovozce džusů. To všechno by...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz