Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

aktualizováno 
Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale nejlepší je jako hlavní hvězda zapečených jídel. Když ke stolu pozvete i jeho kamarády superzdravou brokolici a pohledné romanesco, otevírá se před vámi svět kulinárních fantazií.

Křehký koláč s brokolicí a květákem | foto: Profimedia.cz

Květáková pizza se šunkou a sýrem

Ingredience na 1 velkou nebo 4 malé placky:

Květáková pizza se šunkou a sýrem
  • 1 středně velký květák
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka kurkumy
  • 200 g rajčatové passaty
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 g dušené šunky
  • 150 g mozzarelly
  • bazalka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody na 5 minut. Pak ho scedíme a rozsekáme v robotu s rotačními noži nahrubo.
  2. Nasekaný květák v míse smícháme s mletými mandlemi, strouhaným sýrem, vejci, solí a kurkumou.
  3. Na plechu vyloženém papírem vytvoříme jednu velkou, nebo čtyři malé silnější placky s vyššími okraji a dáme předpéct do trouby asi na 20 minut na 180 °C.
  4. Mezitím smícháme rajčatovou passatu s prolisovaným česnekem a dochutíme ji solí a čerstvě mletým pepřem.
  5. Rajčatovou směs naneseme na placky, okraje necháme volné, a poklademe nakrájenou šunkou a natrhanými kousky mozzarelly.
  6. Pečeme v troubě na 200 °C asi 5 minut a před podáváním posypeme lístky bazalky.

Tip: Náplň na pizzu můžete obměňovat podle chuti a podle toho, co vám nabídne lednička a špajz. Zkuste na ni přidat plátky žampionů, nakrájená rajčata a papriku, nakládanou kukuřici apod.

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Ingredience na koláčovou formu:

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Quiche s brokolicí a květákem

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1/2 lžičky soli

Na náplň:

  • 1/2 květáku
  • 1 menší brokolice
  • 6 vajec
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhané goudy
  • 1 lžička soli
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Z hladké mouky, nakrájeného studeného másla, soli a asi dvou lžic studené vody vypracujeme na válu rychle hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme asi na hodinu do chladničky.
  2. Mezitím si rozebereme květák a brokolici na růžičky a asi 10 minut je předvaříme v osolené vodě. Necháme vychladnout.
  3. Těsto vyjmeme z ledničky, vyválíme na pomoučněném válu a pomocí válečku dáme do koláčové formy. Dno propícháme vidličkou a dáme do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10 minut.
  4. Předvařený květák a brokolici nakrájíme na menší kousky. V míse prošleháme vejce se smetanou, přidáme nastrouhaný sýr, květák a brokolici. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  5. Směs nalijeme na předpečené křehké těsto, vložíme do trouby a pečeme ještě asi 25 minut dozlatova.

Tip: Do náplně můžete přidat také nasekanou šunku nebo pikantní klobásku.

Zapečený květák a romanesco

Ingredience na 4 porce:

Zapečený květák a romanesco
  • 1 větší květák
  • 1 květák romanesco
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 250 ml zakysané smetany
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 100 g rozdrobeného sýra feta
  • 100 g strouhaného eidamu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • nasekané mandle na posypání

Pracovní postup:

  1. Květák a romanesco omyjeme, odstraníme listy a košťál a rozebereme na růžičky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  3. Dno většího pekáčku nebo zapékací mísy vymažeme olejem a posypeme kolečky cibule.
  4. Na ně rozložíme růžičky květáku a romanesca.
  5. V míse prošleháme obě smetany se sýry, dochutíme solí a pepřem a přelijeme přes květáky v zapékací míse.
  6. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut.
  7. Posypeme nasekanými mandlemi a ještě asi 10 minut dopékáme.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony

Špaldové koláčky se šunkou, sýrem a špenátem

Teplá večeře nemusí být jen maso s přílohou. Zkuste se inspirovat francouzskou specialitou jménem quiche. Slaný koláč,...

Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

Beránek

Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz