Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuřecí maso jinak: upečte ho s arašídy nebo zabalte do omelety

  11:09aktualizováno  11:09
Kuřecí maso je jedna z nejvděčnějších surovin v kuchyni. Jí ho skoro každý, jeho přípravu zvládnou i kuchaři začátečníci, dají se z něj nachystat minutky i složitější pokrmy. Jde dobře kombinovat skoro se vším a hlavně chutná a je dietní. Oproti hovězímu a vepřovému v jeho prospěch hraje i jeho nízká cena.

Omeleta s kuřetem a špenátem. | foto: Isifa

Kuřecí nugety v arašídové krustě

Kuřecí nugety v arašídové krustě.Pro 4 osoby

* 500 g kuřecích prsou
* 1 hrnek hladké mouky
* sůl
* pepř
* 1/2 lžičky chilli
* 3 vejce
* 1 lžička citronové šťávy
* 200 g arašídů
* 1 hrnek strouhanky
* 1 ledový salát
* 1 zakysaná smetana
* 1 stroužek česneku

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a rozkrájíme na menší kousky. Mouku promícháme v misce se solí, pepřem a chilli. Vejce prošleháme s citronovou šťávou. Arašídy nasekáme najemno a promícháme se strouhankou. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2. Kuřecí kousky obalíme v ochucené mouce, oklepeme a namočíme ve vajíčku s citronovou šťávou a obalíme ve strouhance s arašídy.
3. Nugety pečeme na olejem vymaštěném plechu či vyloženém pečicím papírem dozlatova asi 20 minut.
4. Ledový salát natrháme, zakysanou smetanu promícháme s rozdrceným stroužkem česneku a špetkou soli, dochutíme pepřem.
5. Upečené kuřecí nugety podáváme na salátových listech s dresinkem ze zakysané smetany.

NÁŠ TIP
Kuřecí maso můžete nechat odležet dvě hodiny v podmáslí.

Kuře pečené s pomeranči

Kuře pečené s pomeranči.Pro 4 osoby

* 1 kuře
* 800 g brambor
* 1 velký pomeranč
* 4 lžíce oleje
* 2 stroužky česneku
* čerstvý rozmarýn
* sůl
* pepř

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuře omyjeme a naporcujeme. Brambory očistíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pomeranč omyjeme, přepůlíme a rozkrájíme na plátky.
2. Pekáč nebo plech vymažeme dvěma lžícemi oleje, zahřejeme jej a porce kuřete na něm obracíme, dokud není po všech stranách opečené. Poté k němu přisypeme plátky brambor, nahrubo nasekaný česnek, rozmarýn natrhaný na kousky, dochutíme solí a pepřem a zakápneme zbylým olejem. Podlijeme trochou vody.
3. Pečeme 30 minut zakryté alobalem. Po půl hodině alobal odstraníme, porce kuřete přelijeme výpekem, přidáme pomeranč, mírně zvýšíme teplotu a dopékáme, dokud nejsou brambory měkké.

NÁŠ TIP
Vyzkoušejte s krůtím masem nebo rybou s pevnějším masem.

Salát s kuřetem a kuskusem

Salát s kuřetem a kuskusem.Pro 4 osoby

* 200 g kuskusu
* 400 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
* 200 g rukoly
* 1 malá žlutá paprika
* 2 střední rajčata
* 400 g grilovaného kuřete
* 3 lžíce olivového oleje
* 3 lžíce limetkové šťávy
* sůl, pepř

1. Kuskus vsypeme do mísy a zalijeme vroucím kuřecím nebo zeleninovým vývarem, promícháme vidličkou, zakryjeme a necháme kuskus nasáknout.
2. Zeleninu omyjeme, z rukoly odstříháme hrubé stonky, papriku rozpůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na menší kousky, rajčata na kostky.
3. Obereme maso z grilovaného kuřete a nakrájíme je. Prošleháme olej a limetkovou šťávu.
4. Vychladlý kuskus promícháme se zeleninou a masem, ochutíme solí a pepřem,zakapeme zálivkou a podáváme na talíři vyloženém rukolou.

NÁŠ TIP
Nasekejte do salátu jednu malou chilli papričku.

Kuřecí polévka s cizrnou

Kuřecí polévka s cizrnou.Pro 4 osoby

* 2 kuřecí stehna
* 2 kuřecí křídla
* sůl
* nové koření
* celý pepř
* bobkový list
* 1 plechovka cizrny
* 2 lžíce oleje
* 2 brambory
* 2 mrkve
* 1/4 malého celeru
* 1 malá petržel
* 1 malá paprika
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku

1. Kuřecí stehna a křídla omyjeme a uvaříme doměkka v osolené vodě s jednou celou cibulí,novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Vývar scedíme a kuřecí maso obereme a nakrájíme. Cizrnu slijeme a propláchneme.
2. Na oleji orestujeme očištěnou a nakrájenou zeleninu, cibuli a česnek, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí.
3. Když je zelenina měkká, přidáme slitou cizrnu, obrané kuřecí maso a krátce společně povaříme. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a čerstvými bylinkami.

NÁŠ TIP
Místo cizrny přidejte do polévky zelený hrášek nebo zelené fazolky.

Kuřecí rizoto s pestem

Kuřecí rizoto s pestem.Pro 4 osoby

* 400 g kuřecích prsou
* olej
* sůl
* pepř
* 1 malá cibule
* 300 g rýže arborio
* 150 ml bílého vína
* 800 ml horkého kuřecího vývaru
* 50 g másla
* 100 g parmazánu
* 4 lžíce pesta
* čerstvá rukola

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, lehce pokapeme olejem a v troubě ugrilujeme dozlatova. Hotová prsa nakrájíme na proužky, uchováme v teple.
2. V hrnci rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a 2-3 minuty opékáme, přisypeme rýži a promícháme v hrnci s máslem a cibulí, dokud nezesklovatí, přilijeme víno a mícháme, dokud se víno nevstřebá.
3. Sběračkou přiléváme horký vývar, mícháme a přidáváme ho, dokud jej rýže nepřestane vsakovat, což trvá asi 15-20 minut. Rizoto stáhneme z plotny, přimícháme máslo a parmazán, zakryjeme a necháme stát.
4. Do hotového rizota zamícháme pesto, proužky kuřecího masa a ozdobíme čerstvou rukolou.

NÁŠ TIP
Nahraďte máslo a parmazán 100 ml smetany a kouskem rozdrobené nivy.

Kuřecí játra na toastu

Kuřecí játra na toastu.Pro 4 osoby

* 500 g kuřecích jater
* 1 malá červená cibule
* 2 stroužky česneku
* olej
* 3 lžíce balsamica
* hrst šalvěje
* sůl
* pepř
* 1 lžička cukru
* 8 plátků bagety
* 4 listy ledového salátu
* hrst rukoly

1. Kuřecí játra omyjeme, očistíme, osušíme, větší kousky rozkrojíme. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme.
2. Na pánvi rozpálíme olej, cibuli a česnek na něm zprudka orestujeme, přidáme játra a opečeme je ze všech stran. Poté je podlijeme trochou vody, přidáme balsamico, nasekanou čerstvou nebo sušenou šalvěj, sůl, pepř, případně dochutíme trochou cukru a společně ještě pomalu 5-10 minut prohříváme na pánvi.
3. Plátky bagety pokapeme olejem a opečeme v troubě na plechu dozlatova.
4. Játra podáváme na plátcích opečené bagety s natrhaným salátem a rukolou.

NÁŠ TIP
Nahraďte balsamico a šalvěj červeným vínem a provensálským kořením, s játry orestujte i trochu čerstvých hub.

Omeleta s kuřetem a špenátem

Omeleta s kuřetem a špenátem.Pro 4 osoby

* 200 g mraženého listového špenátu
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* sůl, pepř
* 400 g kuřecího masa
* 1 lžička provensál. koření
* 1 lžíce másla
* worchester
* 1 kelímek smetany na vaření
* 70 g nastrouhaného sýra
* 1 lžička nasekané pažitky
* 8 velkých vajec

1. Rozmrazený špenát vymačkáme a překrájíme. V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a plátky česneku, přidáme pokrájený špenát, promícháme, podlijeme trochou vody a krátce podusíme.
2. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Ty orestujeme na rozpáleném oleji ochucené trochou soli a provensálským kořením. Hotové nudličky vyjmeme,na pánvi rozehřejeme lžíci másla, kápneme trochu worchestru, přilijeme smetanu, přisypeme nastrouhaný sýr, nasekanou pažitku a společně prohřejeme.
3. Na každou omeletu prošleháme dvě vejce s trochou soli a z obou stran opečeme na pánvi vymazané olejem. Naplníme špenátem a kuřetem, zavineme a polijeme omáčkou.

NÁŠ TIP
Omeletu podávejte se zeleninovým saláte nebo s vařenými novými bramborami.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.