Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuře tandoori, jehněčí biryani a další tři lahodné pozdravy z Indie

  0:44aktualizováno  0:44
Při vyslovení indická kuchyně se leckomu stáhnou ústa v předtuše extra pálivých jídel. Chilli k Indii patří, ale její kuchyně je natolik pestrá, že se najíte i bez opoceného čela. Navíc poznáte chutě exotických koření.

Kuře tandoori | foto: Isifa.com

Kuře tandoori

Doba přípravy: s marinováním 140 minut + pečení cca 40 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 8 ks kuřecích křídel či 4 ks stehen (ta jsou lepší a šťavnatější)
  • 2 lžíce tandoori pasty
  • 1 lžíce zázvorovo-česnekové pasty
  • 1 lžička garam masala mix mleté
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • sůl
  • olej
  • 1 velká cibule
  • šťáva z citronu
  • koriandr

Recepty jsme připravili ve spolupráci s Mohammadem Younusem, majitelem restaurace Tandoor na pražském Břevnově, a jeho ženou Jarmilou.

Mohammad je původem z Bangladéše, před 18 lety přicestoval do Česka. Jeho snem bylo vařit, a tak odjel na zkušenou ke kamarádovi do Anglie. Když se vrátil, otevřel si restauraci, která si získala věhlas mezi milovníky indické kuchyně.

Recepty jsme připravili ve spolupráci s Mohammadem Younusem, majitelem

Mohammad Younus a jeho žena Jarmila

1. Maso omyjeme, pokud použijeme i stehna, odstraníme z nich kůži. Maso místy lehce nařízneme, aby lépe natáhlo koření.

2. V míse smícháme tandoori pastu a zázvorovo-česnekovou pastu (pokud ji nemáme, rozmixujeme v mixéru zázvor a česnek v poměru 1:1) s kořením, vložíme maso a vše promícháme a necháme dvě hodiny odležet v ledničce.

3. Kuřecí dáme na plech a vložíme do trouby předehřáté na maximum. Ideální je horkovzdušná s větráním na 275 °C, pečení trvá cca 40 minut. Pokud použijeme pečení na méně stupňů, doba se prodlužuje. Když se maso připéká, podlijeme ho trochou vody.

4. Kousky masa ozdobíme dozlatova opečenou cibulkou, lehce zakapeme citronem a posypeme čerstvým koriandrem.

Tip: V indické kuchyni se používá k pečení trouba tandoor, která je rozpálená na 400 °C. Tu doma nenahradíte, proto jedinečnou chuť masa vyzkoušejte i v restauraci, kde tohle zařízení mají.

Cibulová růžička

Cibulová růžička

Doba přípravy: 20 minut + asi 8 minut smažení
Množství: pro 4 osoby

  • 3 velké cibule
  • 1/2 brambory
  • 3 lžíce čočkové mouky (k dostání v obchodech se zdravou výživou)
  • 1 vejce
  • kurkuma
  • indické kari
  • garam masala
  • olej na fritování

1. Cibule oloupeme a pokrájíme na plátky. Slupky zbavíme i půlku brambory a syrovou ji nakrájíme na drobné nudličky.

2. Do mísy nasypeme čočkovou mouku, vejce, všechno koření a přidáme i cibuli s bramborou. Vše rukou důkladně promícháme.

3. Ze vzniklé směsi nabereme trochu do hrsti a zlehka ji hněteme, až vytvoříme kuličku. Je třeba získat určitý grif, aby se nerozpadla. Takhle zpracujeme celou směs.

4. Dáme nahřát fritézu na 150 °C, cibulové kuličky do ní vložíme a osmažíme dozlatova. Použít můžeme i vyšší pánev, kam nalijeme dostatek oleje.

Tip: Do směsi můžete přidat posekané i čerstvé bylinky, záleží na vaší chuti.

Indická rajčatová polévka s koriandrem

Indická rajčatová polévka s koriandrem

Doba přípravy: 10 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 6–8 rajčat (mohou být i loupaná z plechovky)
  • kurkuma
  • kmín mletý
  • 1/2 lžičky česnekové pasty
  • olej
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malé rajče
  • 4 lžíce smetany
  • čerstvý koriandr

1. Čerstvá rajčata omyjeme, vložíme je do misky, nařízneme slupku do kříže a celá je zalijeme horkou vodou. Po chvíli je scedíme a slupku oloupeme. Pokud používáme loupaná rajčata v plechovce, tento krok přeskočíme.

2. Rajčata pokrájíme, dáme je do kastrolu a rozmixujeme. Přidáme koření podle chuti, trochu oleje a soli a vše povaříme 10 minut.

3. Na pánvi si rozehřejeme olej a mezitím si nasekáme nadrobno česnek, přisypeme ho na pánev, přidáme kurkumu a chvíli společně restujeme.

4. Osmahlý česnek s kurkumou přidáme do rajčatového základu polévky a promícháme. Rajče zbavíme slupky, pokrájíme ho na kostičky a ty dáme do polévky, přimícháme smetanu a necháme chvíli provařit.

5. Polévku nalijeme do misek a dozdobíme snítkami koriandru.

Jehněčí biryani

Jehněčí biryani

Doba přípravy: 30 minut + 90 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 500 g basmati rýže
  • 500 g jehněčího libového masa
  • zázvor
  • česnek
  • sůl
  • kurkuma
  • 1 velká cibule
  • olej
  • indické kari
  • 2 lžíce garam masala
  • 1 rajče
  • 2 lžíce bílého jogurtu

1. Uvaříme si rýži. Oloupaný zázvor pokrájíme stejně jako česnek a v poměru 1:1 z nich v mixéru vytvoříme pastu.

2. Maso pokrájíme na kostky, potřeme pikantní pastou, osolíme, zasypeme kurkumou. Rychle ho orestujeme a dusíme ho přikryté ve vlastní šťávě na mírném ohni okolo 30 minut doměkka.

3. Cibuli pokrájíme na kostičky a osmažíme ji dozlatova. Přidáme koření, maso a vše asi dvě minuty restujeme.

4. Rajče omyjeme a nakrájíme na silnější plátky a spolu s jogurtem dáme k masu. Vše promícháme.

5. Do směsi zamícháme uvařenou rýži a necháme pod pokličkou pět minut provařit na mírném ohni. Nandáme do misek a servírujeme s dipem.

Tip: Podávejte s jogurtovým dipem, který si připravíte následovně: do bílého jogurtu přimíchejte pokrájenou půlku cibulky a rajče, zakapejte citronem, přidejte mátu, sůl, pepř, mletý kmín a směs indického koření.

Gulab jamuns

Gulab jamuns

Doba přípravy: 70 minut + 25 minut vaření a smažení
Množství: pro 4 osoby

  • 2 hrnky sušeného plnotučného mléka
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 5 lžiček másla
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • olej

Na sirup:

  • 450 ml vody
  • 350 g cukru
  • 5 tobolek kardamomu (lze použít i mletý)

1. Do mísy nasypeme sušené mléko, mouku, přidáme změklé máslo, prášek do pečiva a postupně dle potřeby přiléváme teplé mléko či tvaroh. Vypracujeme těsto – hladké, středně husté konzistence, v případě potřeby přidáme trochu vody.

2. Z těsta vyválíme menší kuličky a pod utěrkou je necháme půl hodiny odstát. Pomalu, aby se nerozpadly, je smažíme dohněda.

3. Vodu s cukrem a kardamomem vaříme asi 10 minut. Do sirupu vedle sebe poklademe kuličky a na pár minut ji uzavřeme, aby těsto natáhlo šťávu. Podáváme teplé či studené.

Tip: Ideální je, když seženete speciální směs na gulab jamun – k té stačí přidat už jen mléko.







Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Grafton Recruitment Praha
VEDOUCÍ VÝROBY S NJ, VYSOKÉ BONUSY

Grafton Recruitment Praha
Zlínský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.