Doporučujeme

Kuře na smetaně podle způsobu z Bresse

Kuře na smetaně podle způsobu z Bresse | foto: Apetit

Kuře na smetaně podle způsobu z Bresse

  • 4
Slavná, ve všech francouzských kuchařkách etablovaná, úprava dá šťavnatému masu skvěle vyniknout!

NA 4 PORCE

Příprava: 20 minut + 1 hodina dušení

* 50-70 g sušených (předem namočených ve vodě či v mléce a čtvrt hodiny povařených) nebo 250 g čerstvých hub
* 100 g másla na dušení hub a na opečení kuřete
* 1 kuře (co nejkvalitnější, ideálně domácí nebo v biokvalitě), naporcované
* 2 malé cibulky, jemně nakrájené
* 2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky
* tymián, bobkový list, sůl a pepř
* na dochucení
* 1 žloutek
* 150 ml smetany ke šlehání

1. Čerstvé houby nakrájejte na plátky, povařené sušené slijte. Poduste je v kastrůlku na másle doměkka - trvá to asi čtvrt hodiny - a uchovejte na teple. Zbylé máslo rozehřejte ve velkém silnostěnném kastrolu a dozlatova na něm ze všech stran opečte jednotlivé porce kuřete.

2. Podlijte trochou vody, přisypte cibulku a česnek, vložte koření, osolte a opepřete. Asi hodinu duste na mírném plameni.

3. Kuře vyjměte a omáčku přeceďte. Potom ji v kastrolu zalijte smetanou s rozšlehaným žloutkem a přidejte povařené houby. Krátce je spolu prohřejte, ale už nevařte; žloutek by se srazil a omáčka by nebyla tak hladká. Vložte porce kuřete, a je-li třeba, ještě všechno prohřejte.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Kohout na víně se sušenými švestkami
Kohout na víně se sušenými švestkami
Bretaňský koláč far
Bretaňský koláč far
Cassoulet
Cassoulet


  • Vybrali jsme pro Vás