Doporučujeme

Kuře na kořenové zelenině

Kuře na kořenové zelenině | foto: Apetit

Kuře na kořenové zelenině

  • 1
Kuřecí prsíčka získají touto úpravou šmrnc a výraznou chuť. Bonus: máte "splněnu" jednu dávku zeleniny.
NA 4 PORCE

Příprava: 90 minut

* malý celer, oloupaný a nakrájený nadrobno
* 400 g kedluben nebo tuřínu, oloupaných a nakrájených na kousky
* 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na asi dvoucentimetrové kostky
* 2 středně velké petržele či pastináky, očištěné a podélně nakrájené na čtvrtky
* 2 velké stroužky česneku, nakrájené na plátky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* několik lístků čerstvé nebo sušené šalvěje
* 4 kuřecí prsíčka bez kůže a kosti
* 4 plátky pršutu nebo velmi libové anglické slaniny
* pepř a sůl na dochucení

1. Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Celer, kedlubny, brambory, petržel a česnek rozprostřete do pekáčku. Zakapejte olejem, poprašte kmínem, solí a pepřem. Promíchejte tak, aby se kousky zeleniny a brambor obalily olejem. Vložte na mřížku do horní části trouby a pečte půl hodiny.

2. Mezitím dejte na každý kousek kuřete trochu šalvěje a pevně maso obalte plátkem slaniny nebo pršutu.

3. Vyjměte pekáč z trouby, promíchejte zeleninu a navrch položte maso. Pečte ještě půl hodiny.

Obměna: Jiná "podestýlka" a kozí sýr: Kuře můžete péct také na "podkladu" z cibule, paprik a cukety, které nahradí kořenovou zeleninu. Slaninu je možné vynechat. Ve vegetariánské verzi nahraďte kuře silnými plátky kozího sýra.

Pro zdraví: Celer má pověst afrodiziaka, navíc čistí ledviny a lehce odvodňuje. Listy obsahují mnohem víc vitaminů a minerálů než bulvy.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Těstovinové polštářky
Těstovinové polštářky
Zapečená ryba
Zapečená ryba
Zapečená šunka po florentinsku
Zapečená šunka po florentinsku


  • Vybrali jsme pro Vás