Mexický špíz s avokádem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 20 minut + 30 minut marinování + 12 minut grilování
* 4 kuřecí prsa
* 4 plátky sušené šunky
* sůl a mleté chilli
* 6 lžic olivového oleje
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 snítka šalvěje
Na rajčatovou salsu:
* 6 středních rajčat
* 1 hlavička česneku
* nať z 1/2 svazku cibule
* hrst koriandru
* 2 lžíce rajského pyré
* 2 celé chilli papričky
* šťáva ze 2 limet
* 1–2 lžíce medu
* sůl na dochucení
Na avokádový dip:
* 2 velká zralá avokáda
* šťáva z 1 limetky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 celá chilli paprička
* sůl a pepř
1. V misce ušleháme marinádu z olivového oleje a citronovou šťávu. Prsa nakrájíme na delší proužky. Osolíme, poprášíme chilli a vložíme do misky s marinádou a lístky šalvěje a necháme alespoň půl hodiny marinovat. Šunku nakrájíme podle počtu proužků masa.
2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev. Celá rajčata a česnek i se slupkou, kterému jsme jen lehce seřízli vršek, opečeme, až bude slupka rajčat svraštělá a česnek měkký. Oloupeme rajčata a najemno je rozmixujeme. Přidáme chilli papričky bez semen, upečený česnek vymačkaný ze slupky, část cibulové natě, koriandr, rajčatové pyré, šťávu z limetek, med. Rozmixujeme a dáme vychladit.
3. Dužinu z avokáda rozmačkáme vidličkou, přidáme limetkovou šťávu, chilli papričku bez semen a olivový olej. Umixujeme na hladkou směs a ochutíme solí a pepřem.
4. Na každý proužek masa položíme šunku a podélně napíchneme na špejli. Pečeme na grilu nebo grilovací pánvi a během grilování potíráme marinádou. Podáváme s avokádovým dipem, rajčatovou salsou, zbylou cibulovou natí a pečivem.
Něco málo ke kuřetiNejlepší kvalitu masa slibuje biokuře. O něco horší jsou takzvaná "selská" kuřata. Ta jsou chovaná tradičním způsobem a v jejich potravě se objevuje vysoký podíl kukuřice a pšenice. Proto má maso těchto kuřat nápadně žlutou barvu. A rozdíl je i v chuti a konzistenci masa. Cena "selského" kuřecího masa je za kilogram zhruba o dvacet korun vyšší než za obyčejné "klecové" kuře. Tradiční přílohou ke kuřecímu masu jsou brambory. |
Minipizzy s masíčkem a houbami
NA 16–20 KUSŮ
Příprava: 15 minut + 60 minut kynutí + 15–20 minut pečení
Na těsto:
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička soli
* 150 ml vlažné vody
* 1/2 balíčku droždí
* špetka cukru krupice
* 50 ml olivového oleje
Na náplň:
* 400 g kuřecích prsou
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl a mletý pepř
* 200 g hub
* svazek cibulek s natí
* 2 lžíce olivového oleje
* 150 g rajského pesta
* 1 lžíce čerstvých bylinek nebo 1 lžička sušených
1. Do mísy nebo hnětače prosejeme hladkou mouku a smícháme se lžičkou soli. Droždí promícháme se špetkou cukru a vlažnou vodou. Rozpuštěné droždí přilijeme k mouce, přidáme olej a zaděláme v hnětači nebo rukama na hladké nelepivé těsto. Na lehce pomoučeném vále vypracujeme hladký bochánek, vložíme do mísy, povrch poprášíme moukou a necháme pod čistou utěrkou kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
2. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a opečeme na rozehřátém olivovém oleji ze všech stran, dokud nezbělá a nezatáhne se, osolíme a opepříme a stáhneme z ohně. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a na vále znovu propracujeme, vyválíme na plát o síle asi 1 cm a rozkrájíme na 16 nebo 20 stejných čtverců. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě nakynout.
3. Povrch těsta potřeme rajčatovým pestem, poklademe kousky masa, plátky hub, posypeme cibulovou natí, okořeníme a zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě asi 15–20 minut při 200 stupních.
Kuřecí polévka s brokolicí a hráškem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 minut + vaření 20 minut
* 300–400 g prsou
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl
* 6 kuliček červeného pepře
* 2cm kousek zázvoru
* 4 stroužky česneku
* 2 jarní cibulky
* 1,5 l vody nebo drůbežího vývaru
* svazek petrželky
* 250 g brokolice
* 200 g zeleného hrášku
* 250 g řapíkatého celeru
* mletý pepř
* 1 lžička másla
* snítka oregana k podávání
1. Omytá a osušená kuřecí prsa nakrájíme na větší proužky nebo kousky. V hrnci rozehřejeme olej a krátce na něm osmahneme kuřecí maso. Osolíme, přidáme celý pepř, najemno nasekaný zázvor, plátky česneku, rozpůlené jarní cibulky a asi minutu společně opékáme. Zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme svazek petrželky, uvedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 15–20 minut.
2. Mezitím si omyjeme a připravíme zeleninu. Pět minut před koncem přidáme do polévky růžičky brokolice, oloupané a na špalíčky nakrájené řapíky celeru a hrášek.
3. Společně dovaříme tak, aby zelenina zůstala na skus, a nakonec dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a zjemníme máslem. Podáváme posypané čerstvými bylinkami s čerstvou bagetou či jiným pečivem.
TIP |
Grilovaná kuřecí prsa s tabboulehem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 20 minut + 8–12 minut grilování
* 4 kuřecí prsa
* 1 lžíce medu
'* 1 lžička suš. zázvoru
* 1 lžička mletého chilli
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce citronové šťávy
* sůl
Na tabbouleh:
* 250 g bulguru
* 1 salátová okurka
* hrst lístků máty
* 2 lžíce petrželky
* sůl a pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* 1/2 citronu
* 1 červená cibule
1. Z kuřecích prsou nakrájíme plátky vhodné na grilování a lehce je naklepeme přes fólii, osolíme a poprášíme mletým chilli kořením. V misce promícháme med, mletý zázvor, olivový olej a citronovou šťávu na marinádu. Připravené maso obalíme v marinádě a necháme chvíli odpočívat.
2. Rozpálíme gril nebo grilovací pánev a připravíme bulgur podle návodu na obalu. Jakmile vsákne všechnu vodu, osolíme, opepříme, vmícháme olivový olej a prolisovaný stroužek česneku a necháme vychladnout. Přidáme nakrájenou okurku, případně cibuli a dochutíme nastrouhanou citronovou kůrou a šťávou, můžeme i solí a pepřem. Promícháme s lístky máty, usekanou petrželkou a dáme do chladu. Kuřecí plátky opečeme na grilu po každé straně 4–6 minut, podle výšky masa, a podáváme s vychlazeným tabboulehem.
TIP |
Pečená kuřecí stehna s rajčaty
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 minut + 40–45 minut pečení
* 4 kuřecí stehna
* sůl a mletý pepř
* šťáva z 1/2 citronu
* 4 lžíce olivového oleje
* po snítce čerstvého tymiánu, rozmarýnu, oregana nebo saturejky
* 2 hlavičky česneku
* 200 ml bílého vína
* trochu vody nebo drůbežího vývaru na podlití
* hrst zelených oliv
* 250 g koktejlových rajčat, nejlépe na větvičce
1. Předehřejeme si troubu na 200–220 stupňů. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, osolíme a lehce opepříme. Pekáček vytřeme trochou oleje, vložíme připravená kuřecí stehna, pokapeme citronovou šťávou a posypeme bylinkami. Česnek seřízneme u kořínku, rozebereme na jednotlivé stroužky a neoloupané je přidáme ke kuřeti.
2. Vše přelijeme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby. Zprudka zapečeme, potom zmírníme troubu o 20 stupňů, podlijeme vínem a pečeme asi 20 minut. Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme trochou vody nebo vývaru.
3. Před dopečením přidáme rajčata na větvičce, olivy a společně pečeme dalších 20–25 minut, dokud není kuře měkké a rajčata upečená. Vyjmeme z trouby a necháme ještě asi 10 minut rozležet a podáváme s pečivem nebo rýží.
TIP |