Kuře je chutné i dietní. Tipy a triky pro nejlepší masíčko

  14:12
Jestli vepřové a hovězí v posledních letech jedí Češi méně a méně, kuřecí si na úbytek stěžovat nemůže. Na talíři si ho vychutnáváme čím dál častěji. A je to dobře. Bílé maso je plné proteinů a není tak kalorické jako červené.
Kuře na citrusech.

Kuře na citrusech. | foto: Isifa

Tipy a triky pro nejchutnější kuře

* Jestli ještě mezi svými kuchyňskými pomocníky nemáte nůžky na porcování drůbeže, pořiďte si je.
* Nebojte se vyzkoušet a použít i vnitřnosti z kuřete. Z žaludku a srdíček je výborná polévka, kuřecí jatýrka zkuste připravit na červeném víně. Je to delikatesa.
* Pokud pečete kuře vcelku, vložte do jeho vnitřku svazek čerstvých bylinek či pár stroužků česneku. Nebo pod kuřecí kůži rozetřete povolené máslo promíchané se snítkami rozmarýnu.
* Jestli se doma dohadujete, kdo si tentokrát vezme stehno, které je na kuřeti bohužel jen dvakrát, dokupte si stehna zvlášť a pečte je s kuřetem.
* Prkýnko, na kterém porcujete kuřecí, mějte určené pouze pro maso, nekrájejte na něm pečivo, zeleninu... Hrozí nákaza salmonelózou.
* Při marinování kuřecí maso několikrát nařízněte, chuť lépe pronikne do jídla.
* Pokud se vám nechce kuře péct v pekáči, vyzkoušejte formu na bábovku. Na výčnělek v prostředku kuře jednoduše "nabodněte".

Kuře na citrusech

Kuře na citrusech.Pro 4 osoby

* 1 malý pomeranč
* 1 malý citron
* 1 limetka
* 1 kuře
* sůl
* několik listů pórku
* 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
* 4 lžíce oleje
* 2 lžíce medu

1. Troubu předehřejeme na 190 °C.
2. Citrusy omyjeme, rozpůlíme, z jedné poloviny vymačkáme šťávu, druhou nakrájíme na plátky.
3. Omyté kuře potřeme částí šťávy, osolíme, dovnitř vložíme několik plátků citrusů, nohy svážeme listem pórku. Zbylými plátky citronu a pomeranče kuře obložíme a přichytíme je pórkem. Vložíme do pekáče, trochu podlijeme vodou a pečeme.
4. Zbylou citrusovou šťávu promícháme se zázvorem, olejem a medem. Směsí potíráme kuře během pečení, přeléváme výpekem, případně podléváme vodou. Pečeme podle velikosti asi hodinu a půl.

NÁŠ TIP
Podávejte s novými bramborami. Kuře můžete péct v pekáči na namočených špejlích, kůže se nepřichytí.

Pot au feu

Pot au feu.Pro 4 osoby

* 1 malé kuře
* olej
* 1,5 l kuřecího vývaru
* 5 stroužků česneku
* 4 malé mrkve
* 1/4 celeru
* 2 malé petrželky
* 8 menších brambor
* 1 menší pórek
* 1 jarní cibulka
* 1 malá cibule
* 1 hřebíček
* snítka tymiánu
* snítka petržele
* bobkový list
* sůl, pepř

1. Kuře naporcujeme, omyjeme a osušíme. Ve velkém litinovém hrnci nebo pekáči rozehřejeme olej, opečeme na něm porce kuřete po každé straně asi čtyři minuty. Porce kuřete vyjmeme a uchováme zakryté v teple.
2. Do hrnce nalijeme vývar, přidáme česnek, přivedeme k varu a vložíme kuře zpět do hrnce. Pomalu prováříme asi 20 minut, sbíráme z povrchu vývaru pěnu.
3. Mrkev, celer a petržel očistíme, brambory omyjeme, pórek překrojíme, cibuli oloupeme a zapíchneme do ní hřebíček.
4. Zeleninu, brambory a koření přidáme do hrnce ke kuřeti a povaříme 30-40 minut. Dochutíme solí a pepřem.

NÁŠ TIP
Pot au feu (čti potofe) se dá připravovat z mnoha druhů masa, jen počítejte s delší dobou vaření.

Penne s kuřetem, cuketou a špenátem

Penne s kuřetem, cuketou a špenátem.Pro 4 osoby

* 300 g kuřecích prsou
* 1 malá cuketa
* 1/2 cibule
* 1 stroužek česneku
* sůl, pepř
* 400 g penne
* 4 lžíce bazalkového pesta
* 200 g mraženého špenátu
* 100 ml smetany ke šlehání
* 70 g strouhaného parmazánu

1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cuketku podélně přepůlíme a nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na pánvi rozpálíme olej, kuřecí kousky na něm orestujeme dozlatova, zasypeme cibulí a česnekem, osolíme, opepříme, přidáme cuketu a ještě 2 až 3 minuty restujeme.
3. Těstoviny uvaříme tzv. al dente, slijeme a promícháme s pestem.
4. Ke kuřeti s cuketou přidáme rozmražený vymačkaný špenát, zalijeme smetanou a prohřejeme.
5. Těstoviny promícháme s kuřecí směsí a strouhaným parmazánem.

NÁŠ TIP
Vyzkoušejte celozrnné těstoviny.

Bramborové šátečky s kuřetem

Bramborové šátečky s kuřetem.Pro 4 osoby

* 250 g kuřecího masa
* 1 cibule
* olej
* 1 a 1/2 lžičky curry
* 1 zelená pálivá paprička
* 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
* 800 g brambor
* 300 g hrubé mouky
* 2 lžíce škrobové moučky
* 3 vejce
* sůl

1. Kuřecí maso jemně nasekáme, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme 1 lžičku curry, kuře, nadrobno nakrájenou pálivou papričku a vše společně opečeme. Dochutíme solí a nasekaným koriandrem.
3. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a nastrouháme najemno. Z nastrouhaných brambor, mouky, škrobu, 1/2 lžičky curry, vajec a soli zpracujeme tužší těsto, které na potravinové fólii vyválíme na tenčí plát a nakrájíme na čtverečky o hraně 8-10 cm. Troubu předehřejeme na 220 °C.
4. Do středu čtverců rozdělíme kuřecí náplň, okraje spojíme. Šátečky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem, ke konci je potřeme rozšlehaným vajíčkem.

NÁŠ TIP
Naplňte kuřecí směsí čtverce z rozváleného listového těsta.

Kuřecí salát se zeleninou a ovocem

Kuřecí salát se zeleninou a ovocem.Pro 4 osoby

* 1 kelímek smetanového jogurtu
* 1 citron
* 3 lžíce medu
* 1 menší salátová okurka
* 1 velké kyselé jablko
* 1 stonek celerového výhonku
* 200 g zeleného hroznového vína
* 300 g vařeného/grilovaného kuřecího masa
* několik vypeckovaných zelených oliv
* čerstvá pažitka

1. V misce promícháme smetanový jogurt s trochou nastrouhané citronové kůry, dvěma lžícemi citronové šťávy a medem.
2. Okurku oloupeme a nakrájíme na hranolky. Jablko omyjeme, nakrájíme na nudličky a zakápneme trochou citronové šťávy, aby nezhnědlo. Celerový výhonek oloupeme, podélně překrojíme a nasekáme na malé kousky. Hroznové víno omyjeme, obereme, větší kuličky přepůlíme.
3. Vařené kuřecí maso nakrájíme nadrobno, promícháme s okurkou, jablkem, celerem, a pokrájenými olivami. Posypeme nakrájenou pažitkou a dáme vychladit.
4. Hotový salát podáváme s jogurtovým dresinkem.

NÁŠ TIP
Přidejte sýr, třeba mozzarellu, kousky vlašských ořechů.

Pečené paličky s medem

Pečené paličky s medem.Pro 4 osoby

* 12-16 kuřecích paliček
* 1/2 hrnku medu
* 3 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl
* pepř
* 1 svazek pažitky

1. Kuřecí paličky omyjeme a osušíme.
2. Hrnek naplníme do poloviny medem, přidáme sójovou omáčku,citronovou šťávou, dolijeme vodou, ochutíme solí a pepřem a promícháme.
3. Paličky vložíme do plastového sáčku nebo misky, zalijeme marinádou a necháme asi hodinu odpočinout při pokojové teplotě.
4. Troubu předehřejeme na 220 °C. Kuřecí paličky položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 30-40 minut podle velikosti paliček. Každých deset minut paličky obracíme a potíráme zbylou marinádou. Hotové paličky ozdobíme mašličkami z pažitky.

NÁŠ TIP
Přidejte do marinády nastrouhaný kousek zázvoru nebo rozdrcený stroužek česneku.

Kuře s nádivkou

Kuře s nádivkou.Pro 4 osoby

* 1 kuře
* sůl
* kmín
* 100 g másla
* 2 kolečka citronu
* 1 menší cibule
* olej
* 150 g vařeného kuřecího masa
* 150 g uzeného masa
* 4 starší rohlíky
* 400 ml mléka
* 3 vejce
* 1 stroužek česneku
* pepř
* čerstvá petržel

1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kuře omyjeme a osušíme, osolíme, pokmínujeme a dáme ho do pekáče. Poklademe plátky másla. Kolečka citronu dáme do kuřete, přidáme plátek másla. Pečeme podle velikosti kuřete hodinu až hodinu a půl, podléváme vodou a přeléváme výpekem.
2. Během pečení si připravíme nádivku. Cibuli nakrájenou na kostičky krátce orestujeme na oleji, přidáme nakrájené kuřecí a uzené maso, společně opečeme.
3. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme teplým mlékem a necháme nasáknout. Po chvíli rohlíky lehce vymačkáme, přidáme orestované maso, rozšlehaná vejce, utřený česnek, sůl, pepř, nasekanou petržel. Nádivku můžeme naředit mlékem nebo zahustit strouhankou.
4. Kuře vyndáme z pekáče, slijeme přebytečný výpek, na dno pekáče dáme nádivku, kuře na ni položíme a pečeme další půlhodinu.

NÁŠ TIP
Odstřihněte konce křídel a kuře pečte na nich, kůže se nepřichytí k pekáči.

Autoři:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...