Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuře čtyřikrát jinak

  12:43aktualizováno  12:43
- V Číně jsou drůbežímu masu přisuzovány léčivé účinky: maso z drůbeže s černým peřím prý příznivě působí na ledviny, drůbež s bílým peřím na plíce, se žlutým pak na slezinu. Tomu sice mnozí uvěří jen ztěží, nad jedním čínským doporučením však většina už ani nepřemýšlí - drůbeží maso je zdravější než maso vepřové. Mezi připravenými recepty najdete mimo už tradičního pečeného kuřete i kuře načerveno, dobšínské a na zelenině.

KUŘE NAČERVENO
kuře, 2 lžíce octa, 3 až 4 lžíce sójové omáčky, 3 1/2 lžičky krupicového cukru, lžička zázvoru, 1/2 lžičky soli, asi 3/4 l vody, asi 5 lžic oleje na smažení
Kuře s kůží rozdělíme na malé kousky. Do většího kastrolu dáme olej a do horkého oleje vložíme kuře. Smažíme na prudkém ohni několik minut. Kousky kuřete stále obracíme. Vodu, kterou maso pustí, necháme vysmažit a pak přilijeme vodu. Přibližně deset minut vaříme maso na prudkém ohni. Potom přidáme všechny přísady, oheň ztlumíme a kastrol přikryjeme pokličkou. Maso dusíme ještě asi deset minut, než změkne a zčervená. Většina vody se odpaří a na dně kastrolu zbude právě tolik šťávy, kolik je potřeba k přelití porcí.
Kuře podáváme s rýží, popřípadě s bramborem či s chlebem.

DOBŠÍNSKÉ KUŘE
kuře, 2 zelené papriky, 20g worcestrové omáčky, 100 g másla, kečup, cibuli, sůl
Očistěné a na kousky nakrájené kuře opečeme na másle. Pak k němu přidáme drobně nasekanou cibulku, na kolečka nakrájenou zelenou papriku, worcester, kečup, osolíme a vše dohromady dusíme pod pokličkou do měkka.
Podáváme s rýží, talíř obložíme zeleninou (např. paprikou, rajčaty apod.).

PEČENÉ KUŘE
kuře, 50 g slaniny, 100 g másla, masový vývar, sůl
Umyté kuře osušíme a celé osolíme. Do kuřete vložíme nadrobno nakrájenou slaninu a polovinu másla. Kuře položíme do pekáče prsíčky dolů, podlijeme a přikryté pečeme asi dvacet minut. Pak ho odkryjeme, obrátíme a po dobu pečení podléváme výpekem. Když je kuře téměř měkké, podlijeme ho zbytkem másla a do zlatova upečeme.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninou.

KUŘE NA ZELENINĚ
kuře, 4 rajčata, 2 papriky, cibuli, omastek, pepř a sůl
Kuře rozporcujeme. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na omastku, přidáme porce kuřete, osolíme, opepříme a opečeme. Nakrájenou papriku přidáme ke kuřeti, podlijeme, přikryjeme a dusíme. Když je kuře poloměkké, přidáme oloupaná a nakrájená rajčata a dodusíme do měkka.
Podáváme s chlebem.

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.