Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte si chutné kuře jako Francouzi: poulet parmentier a supreme

  0:52aktualizováno  0:52
Francouzi jsou vyhlášení svým bonvivánstvím a zejména důrazem na kvalitní kuchyni. Inspirujte se u nich dvěma skvělými recepty na kuřecí maso, o které se s námi podělili šéfkuchaři z Kašperských Hor.

Kuře supreme | foto: Hotel Kašperk

Kuře supreme

podle receptu šéfkuchaře hotelu Kašperk v Kašperských Horách

Pojem supreme se vztahuje ke způsobu naporcování masa. Jde o prsa zároveň s křídlem (ve francouzštině suprême de volaille) a používá se také pro kachní maso. Termín však může označovat i typ husté bílé omáčky.

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 2 kuřata
  • 800g brambor nejlépe typu B
  • rozmarýn
  • tymián
  • 2 stroužky česneku
  • vepřové nebo kachní sádlo
  • sůl
  • pepř
  • lanýžový olej (stačí skutečně několik kapek)

Na salát:

  • 250g rukoly
  • 2 mrkve
  • 2 červené cibule

Na dresink:

  • 1 bílý jogurt
  • 3 lžíce medu
  • 1 citron
  • 50 ml pomerančové šťávy
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Kuřata vykostíme, vyřežeme prsa, která lehce osolíme a opepříme. Posypeme je rozmarýnem, tymiánem a přidáme česnek. Zakápneme olivovým olejem a necháme v lednici odležet nejlépe přes noc.

2. Brambory omyjeme a nakrájíme na přibližně 1,5 cm kolečka. Vyskládáme do sádlem vymazaného plechu, přelijeme rozehřátým sádlem, osolíme, opepříme (nešetříme solí ani pepřem) a posypeme nasekaným tymiánem, rozmarýnem a česnekem. Pečeme je v troubě při 145 °C cca 20-25 minut. Souběžně s tím kuřecí prsa na pánvi zprudka opečeme, následně potřeme rozpuštěným máslem a vložíme i s pánví do trouby a pečeme 25 minut. Prsa zásadně neobracíme a pečeme kůží dolů! Pokud máte velkou troubu, můžete péct současně brambory i kuře.

3. Mezitím připravíme dresing. Smícháme všechny ingredience s bílým jogurtem. Následně omyjeme rukolu, červenou cibuli nasekáme na delší tenké kousky. Škrabkou na brambory uděláme z mrkve dlouhé tenké plátky, přidáme cibuli, rukolu a promícháme s dresinkem. Přidáme trochu soli a pepře.

4. Servírujeme: pečené brambory naskládáme doprostřed talíře, na to položíme kuřecí prso supreme (kůží navrch), zakápneme lanýžovým olejem a posypeme hrubou solí. Kuře by mělo mít kůži krásně upečenou, ale přitom by mělo zůstat šťavnaté.

Tip šéfkuchaře: Pokud kuře po vytažení z trouby ihned vyjmete z pánve, potrháte kůžičku. Pokud necháte chvilku odstát, klesne teplota a kuře půjde z pánve krásně i s kůží.

Poulet parmentier

(čti „pule parmentié) S názvem parmentier se ve francouzské kuchyni setkáte i v jiných receptech, ale každý z nich bude vždy obsahovat brambory.

„Antoine-Augustin Parmentier žil v osmnáctém století a neúnavně bojoval za prosazení brambor jako zdroje potravy pro člověka. Brambory byly totiž ve Francii uznány za „poživatelné“ až v roce 1772, více než 130 let po jejich přivezení do Evropy,“ vysvětluje Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která se s námi o recept podělila.

Suroviny (pro 4 osoby):

Poluet parmentier podle Sabiny Kmecové
  • 5 větších brambor vhodných na kaši
  • 250 ml 30% smetany
  • 50 g másla
  • 3 kuřecí prsa
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 1 sklenička kuřecího bujónu
  • 3-4 lžíce hrubozrnné hořčice
  • olivový olej
  • 1/2 lžičky curry
  • sůl
  • pepř
  • kousek parmazánu

Dále potřebujeme kulatou servírovací formičku (průměr cca 8 cm, výška cca 5 cm) a plech vyložený pečícím papírem.

Postup:

1. Připravte běžným způsobem bramborovou kaši, dochuťte ji oříškem másla, trochou smetany, solí a pepřem. Kaše by neměla být moc řídká, abyste ji později mohli tvarovat ve formičce. Můžete samozřejmě použít i zbylou kaši.

2. V pánvi rozpusťte trošku másla, přidejte lžíci olivového oleje, opečte stroužek česneku, přidejte jemně nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte kuře nakrájené na kostičky (max. 2 cm) a zprudka opečte, aby nepustilo moc vody. Přidejte trochu bujónu, 2 lžíce hořčice, osolte, opepřete, nechte mírně povařit a odstavte. Směs by neměla být suchá.

3. Servírovací formičku vymažte máslem a položte na plech. Na „dno“ dejte vrstvu kaše, trochu přitlačte tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená ve formičce, na ni vrstvu masové směsi s hořčicí a navrch opět vrstvu kaše. Opatrně sejměte formičku a pokračujte podle toho, kolik porcí chcete vytvořit. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a zapečte cca 10 minut.

4. Mezitím si připravte omáčku. V kastrůlku přiveďte k varu smetanu, metličkou všlehejte lžíci hrubozrnné hořčice a trochu curry koření podle chuti, případně mírně přisolte. Nechte na mírném ohni zredukovat (pozor, smetana má tendenci pěnit a přetékat).

5. Doprostřed talíře dejte malou naběračku omáčky a „posaďte“ do ní teplé parmentier. Můžete ozdobit například parmazánovým chipsem (z nastrouhaného parmazánu uděláte hromádky na pečícím papíru a dáte zapéct do trouby na 200 stupňů, dokud se parmazán nerozpustí a nevytvoří kompaktní „chipsy“), grilovaným cherry rajčetem, petrželkou apod.

Tip: Vyzkoušejte i různé varianty tohoto pokrmu, a to jak v náplni, tak v omáčce. Např. místo hořčice můžete maso dochutit bylinkami, krájenými rajčaty atd. Můžete také použít jiné maso, například mleté hovězí apod. Základem zůstává bramborová kaše.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.