Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchařka Kamu: Jakmile má pes jméno, tak se nejí

  0:53aktualizováno  0:53
Kuchařka a nadšená cestovatelka Kamila Rundusová přezdívaná Kamu si jednou chce otevřít vlastní restauraci, ale teď plánuje jezdit po republice s náklaďákem, který si nechá přestavět na kuchyň na kolečkách. „Jeden druh psů chovají ve Vietnamu na jídlo,“ říká v rozhovoru pro časopis Téma.

Kuchařka a nadšená cestovatelka Kamila Rundusová přezdívaná Kamu | foto: Archiv Kamu

Týdeník TÉMA

Vychází v pátek

Týdeník TÉMA

Proč je podle Kamu tak málo šéfkuchařek? Kvůli čemu ve Vietnamu brečela a čím si ji Asie získala? A proč jí nevadí glutamát? Více se dočtete v pátečním vydání týdeníku Téma.

Česká televize nedávno vysílala váš kulinářský cestopis z Vietnamu. Kdy jste se vlastně do vietnamské kuchyně zamilovala?
Polévku Pho jsem poprvé ochutnala v sedmi letech. Ve druhé třídě k nám přišla Vietnamka a stala se mou kamarádkou. Občas jsem u nich jedla a bylo to fajn. V devatenácti jsem odjela na Nový Zéland, kde jsem chodila hodně na asijskou kuchyni. A u nás během té doby, co jsem byla pryč, vypukl boom vietnamského jídla. Když jsem před třemi roky přijela do Prahy, skoro na každém druhém rohu bylo nějaké asijské bistro. Někdo mě vzal do Sapy (vietnamská tržnice na kraji Prahy, pozn. red.). Byla jsem tam už kdysi, ještě když se tam Češi celkem báli vkročit, protože tehdy ještě byla vietnamská komunita mnohem uzavřenější. Ale v posledních letech se to hodně změnilo, protože už dorostly děti, které se tady narodily, a ty se snaží tržnici otevřít pro všechny. Teď občas v tamních bistrech sedí víc Čechů než Vietnamců.

Fotogalerie

Opravdu ve Vietnamu jedí psy?
Jen na severu. Hlavně starší lidé, kteří si prošli vietnamskou válkou. Tehdy nebylo co jíst, tak se naučili jíst psy. Oni k nim nemají vztah jako my, pro ně je to zvíře jako pro nás kráva. Mladí Vietnamci jsou jiní, ti už mají psy jako domácí mazlíčky. Říká se, že jakmile má pes jméno, tak se nejí. Ale na severu pořád existují speciální farmy, kde chovají jeden druh psů na jídlo. V Hanoji jsou na tržištích nabízeni ugrilovaní psi. Pohled na celé hlavy nebo půlky s ocáskem mi nedělal dobře... Ale v Číně jsem psa ochutnala. Byl v pokrmu, který připomínal guláš, takže to bylo v pohodě. Myslím, že kuchař by měl ochutnat úplně všechno.

Co bizarního jste ochutnala ve Vietnamu?
Třeba potkany, sami jsme si je opékali na ohni. Zvíře se napíchne na klacek i s tou chlupatou kůží. Pak se to okusuje. Nebylo to moc dobré, ale víceméně jsem to snědla. To bylo v oblasti delty Mekongu, kde je strašná chudoba. Oni ani moc nejedí maso, takže potkan je pro ně delikatesa. Proto jsem se u toho nemohla šklebit, když mi to nabízeli. Poblíž v horské oblasti Da Lat jsem zase ochutnala kachní embryo. Na to mě taky pozvali místní. Mohla jsem si vybrat 17, 19 a 21denní. Zvolila jsem střední cestu. Odklepla jsem vršek, posolila, opepřila, zakápla limetkou a k tomu jsem si dala kousek thajské bazalky, která je lékořicová. Začala jsem vydlabávat vnitřek, kde se schovával mrtvý ptáček se zobáčkem a křídly. Ta devatenáctka už docela křupe... Ale snědla jsem to.




Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Když dlouho necestuji, hýbu aspoň nábytkem, říká žena velvyslance Kmoníčka

Indira Gumarová

Produkovala show na Broadwayi, v Česku řídila partu chlapů v dopravní firmě, pracovala pro dovozce džusů. To všechno by...

Další z rubriky

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...



Najdete na iDNES.cz