Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchaři a cukráři slaví svátek

  15:05aktualizováno  15:05
Patronem kuchařů a cukrářů je už po staletí Svatý Vavřinec. Na jeho počest se již počtvrté uskuteční o víkendu na pražském Výstavišti gastronomická přehlídka, kterou se organizátoři snaží obnovit tradici řemeslných a cechovních slavností.
Uvnitř článku najdete tipy na zajímavé recepty.

"Chceme oslavami uctít našeho patrona a veřejnosti ukázat, jak umějí kuchaři pracovat a jak dobře vypadají. Představa, že postávají s cigaretou někde v průjezdu, neplatí," řekl člen Asociace kuchařů a cukrářů ČR Jan Pýcha.

Oslavy zahájí tradiční průvod od brány Výstaviště ke Křižíkově fontáně. Letošní slavnost doplní poprvé soutěž Gastro Vavřinec 2001.

Tipy na recepty

Polévka z fazolových lusku

Rybí plátky v pivním těstíčku

Pikantní kuřecí salát

Andělská bábovka

Šest týmů z Plzně, Prahy a Kroměříže má za čtyři a půl hodiny připravit 120 porcí hlavního pokrmu z kuřecích prsíček. Jídlo za 75 korun budou muset návštěvníkům také prodat.

Menu slavností zahrnuje saláty, tradiční pokrmy, guláš i grilovaná masa od 30 do 50 korun. Pochoutkou se v sobotu podle Pýchy stane býk na rožni.

Zástupci kuchařského a cukrářského řemesla se navíc budou návštěvníky o víkendu snažit přesvědčit i o svém smyslu pro humor.

Představí se proto v tradičních uniformách ve štafetovém běhu, kde jim místo kolíku poslouží vařečka, nebo na kolech v jízdě zručnosti s vavřineckým vínem. Oslavy zahrnují i autogramiády kuchařských knih, výstavu kuchařského náčiní či školení v pití a ochutnávání vína.

Kdo byl Svatý Vavřinec
Mučedník, který se narodil kolem roku 230 ve Španělsku se stal patronem cukrářů, hasičů, hostinských, kuchařů, pivovarníků, pradlen, sklenářů, správců a studentů. 10. srpna 258 byl totiž upálen na železném roštu, protože po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid.

Autor:




Nejčtenější

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.