Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Krůtí prsa na kávě s limetou

  11:42aktualizováno  11:42

Krútí prsa na kávě s limetou | foto: Martin S.pro iDNES.cz

Doba přípravy: 30 minut
Množství: 4 porce

  • 1 kg krůtích prsou

Na marinádu:

  • hrst lístků čerstvé máty
  • 1/2 kůry z jedné limety
  • 8 kávových zrn pražených
  • 1 ližička soli
  • mletý pepř
  • 0,5 dcl tuzemského rumu
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce olivového oleje

Příloha:

  • 1 kg brambor
  • 2 větší větvičky libečku
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 svazek jarní cibulky
  • sůl a pepř dle potřeby
  • 1 lžíce hnědého cukru

1. Nejprve si připravíme marinádu: Na začátek vložíme do mísy kde budeme maso marinovat všechny tekuté ingredience jako je voda, rum, jogurt a olivový olej, ty spolu vyšleháme aby se nám krásně vše spojilo, dále nakrájíme mátu na tenoučké proužky a k mátě si nastrouháme kůru z poloviny jedné lunetky, vše promícháme a dále do mísy vložíme kávová zrna, která jsme si předtím lehce rozmačkali v hmoždíři a na úplný závěr přisypeme sůl a pepř, takto připravenou marinádou potřeme maso. Grilujeme.

2. Maso nakrájíme na plátky, záleží na každém jak má rád silné plátky, a necháme marinovat nejméně 5 hodin. Tato marináda je letní svěží a určitě se hodí do rozpáleného letního dne, spolu se studenými-vlažnými brambory se zakysanou smetanou a karamelizovanou jarní cibulkou tento pokrm jistě potěší každého strávníka.

3. Brambory vaříme ve slupce spolu s větvičkami libečku. Po uvaření brambory scedíme a necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme na cca 0,5 cm silná kolečka jarní cibulky které opečeme na pánvi a na závěr přisypeme lžíci hnědého cukru a necháme zkaramelizovat.

4. Odstavíme z plotny a nakrájíme si již vychladlé brambory na menší kostičky o velikosti cca 2 cm. Takto nakrájené brambory prosolíme a trošku opepříme, přidáme z pánve jarní cibulku a lehce promícháme, nesmíme moc, abychom brambory nerozdrtili. Takto připravené vlažné brambory naposledy promícháme s jednou zakysanou smetanou.

5. Servírujeme na talíř nejprve brambory na ně položíme plátek grilovaného masa a zdobit můžeme snítkem máty se skrojkem limety.

Tip: K tomuto pokrmu bych doporučil svěží letní růžové víno, nebo suché bílé.

Autor:




Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.