Doporučujeme

Čtenářský recept: Kroupeto

  • 0
  • sáček ječných krup
  • kuřecí bujón (2 kostky nebo kuřecí vývar)
  • 3 limety
  • žlutá cuketa (0,5 kg)
  • zelená cuketa (0,5 kg)
  • červená kapie (0,5 kg)
  • olivový olej
  • sůl, cukr a bílý pepř

1. Kroupy uvaříme v příslušném množství vody s kuřecím bujónem doměkka ( pozor, nerozvařit). Ještě teplé je smícháme se zálivkou (šťáva ze tří limet našlehaná s 5 lžícemi olivového oleje). Podle chuti dosolíme, osladíme či opepříme.

2. Samostatně orestujeme na kostičky nakrájené zelené a žluté cukety na rozpáleném oleji (cca 2 - 3 minuty), necháme vyhcladnout.

3. Nakonec smícháme se studenými kroupami, na malé kostičky nakrájenou červenou kapií (kapii tepelně neupravujeme) a můžeme ještě jednou dochutit.

4. Necháme uležet v lednici nejlépe do druhého dne. Dobře vychlazené lze podávat jako předkrm nebo přílohu při grilování čehokoliv. Kroupeto je také možné přizpůsobit masu jemně nasekanými čerstvými bylinkami (např. bazalka - červené maso, tymián - ryby, dobromysl - drůbež).

Tip: Žlutou cuketu je možné vyměnit za žlutou kapii nebo sterilovanou kukuřici, zelenou cuketu je možné vyměnit za čerstvý hrášek, aby to barevně ladilo.


  • Vybrali jsme pro Vás