Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Křehké máslové cukroví

  0:18aktualizováno  0:18
Klasické máslové cukroví nesnese náhražky. Tentokrát zapomeňte na rostlinné tuky a použijte jen skutečné máslo. Výsledná chuť stojí za větší finanční investici.

Ořechová kolečka s moka náplní | foto: Martin Faltus

Základní máslové těsto

* 330 g hladké mouky
* 250 g másla
* 90 g moučkového cukru
* 3 žloutky
* 1 vanilkový cukr
* kůra z 1 citronu

Do změklého másla přidáme moučkový cukr, žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru, hladkou mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme v chladu do druhého dne uležet. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 °C asi 15 až 20 minut podle tloušťky vyváleného plátu. Rozležení 14 dnů.

Kokosové věnečky

* základní máslové těsto
* 200 g strouhaného kokosu

Vytvoříme máslové těsto a přidáme do něj strouhaný kokos. Necháme v chladu uležet do druhého dne. Na pečicím papírem vyložený plech vytlačíme strojkem věnečky z těsta. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do růžova asi 15 minut. Ještě za tepla můžeme věnečky pocukrovat moučkovým cukrem nebo počkat, až vychladnou, a ozdobit je čokoládovou polevou.

Ořechová kolečka s moka náplní

* základní máslové těsto
* 100 g strouhaných lískových oříšků

Moka náplň:
*
150 g másla
* 150 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 2 kávové lžičky silné turecké kávy

Vypracujeme máslové těsto a přidáme strouhané lískové oříšky. Necháme v chladu do druhého dne uležet. Vyválíme těsto na 3 mm silný plát a vykrajujeme kolečka. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v předem vyhřáté troubě na 150 °C 15 minut. Po vychladnutí slepujeme ořechová kolečka moka náplní. Máslo utřeme s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a přefiltrovanou tureckou kávu a důkladně promícháme. Kolečka poléváme čokoládovou náplní a zdobíme lískovým oříškem.

Mandlové tyčky

* základní máslové těsto

Krém:
*
100 g másla
* 150 g moučkového cukru
* 5 žloutků
* 100 g strouhaných loupaných mandlí
* kůra a šťáva ze 2 citronů
* 1/2 kávové lžičky skořice

Vypracujeme máslové těsto a necháme jej do druhého dne uležet v chladu. Těsto vyválíme na pečicím papírem vyložený plech v tloušťce asi 5 mm. Připravíme si krém. Utřeme máslo se žloutky a cukrem, přidáme strouhané oloupané mandle a nakonec kůru a šťávu z citronu a skořici. Plát těsta potřeme krémem a dáme do trouby. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 20 minut. Vychladlé pláty potřeme citronovou polevou, a jakmile začne tuhnout, krájíme na tyčinky.

Křehké hvězdičky

* základní máslové těsto
* třešňová marmeláda
* kandovaná třešeň

V misce vypracujeme těsto a necháme do druhého dne vychladnout. Vyválíme ho na 3 mm tenký plát a vykrájíme hvězdičky. Vložíme je na pečicím papírem vyložený plech a dáme upéct do předehřáté trouby na 150 °C asi 15 minut. Vychladlé hvězdičky slepíme marmeládou a zdobíme bílkovou polevou a kandovanou třešní.

Kakaová srdíčka

* základní máslové těsto + 20 g kakao
* rybízová marmeláda
* barevná rýže

V misce vypracujeme máslové těsto a přidáme kakao. Necháme v chladu do druhého dne uležet. Vyválíme těsto na 3 mm silný plát a vykrajujeme srdíčka. Pečeme na papírem vyloženém plechu v předem vyhřáté troubě na 150 °C 15 minut. Po vychladnutí slepujeme rybízovou marmeládou. Polijeme citronovou polevou utřenou z moučkového cukru, bílků a citronové šťávy. Srdíčka ozdobíme barevnou rýží.

3 krémové náplně do máslového cukroví

Slepované cukroví se rychleji rozleží. Vyzkoušejte letos pro změnu místo marmelády naše krémové náplně.

VANILKOVÁ NÁPLŇ
* 150 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 3 balíčky vanilkového cukru

Zpěníme máslo a po částech přidáváme cukr, nakonec žloutek a vymícháme do hladka.

CITRONOVÁ NÁPLŇ
* 100 g másla
* 120 g moučkového cukru
* šťáva a kůra z 1 citronu

Podobně jako u vanilkové náplně nejdříve napěníme máslo, pak přidáme moučkový cukr a nakonec náplň dochutíme šťávou a kůrou z citronu.

NÁPLŇ Z VAJEČNÉHO KOŇAKU
* 30 g másla
* 3 vařené prolisované žloutky
* 3 polévkové lžíce slazeného kondenzovaného mléka
* 50 g moučkového cukru
* 2 polévkové lžíce koňaku nebo rumu
* případně 1 kávová lžička strouhaného piškotu na zahuštění

Zpěníme máslo, postupně přidáváme cukr, mléko, koňak nebo rum. Nakonec do náplně vmícháme žloutek a pro zahuštění piškotové drobečky.

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.