Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Křehké máslové cukroví

  0:18aktualizováno  0:18
Klasické máslové cukroví nesnese náhražky. Tentokrát zapomeňte na rostlinné tuky a použijte jen skutečné máslo. Výsledná chuť stojí za větší finanční investici.

Ořechová kolečka s moka náplní | foto: Martin Faltus

Základní máslové těsto

* 330 g hladké mouky
* 250 g másla
* 90 g moučkového cukru
* 3 žloutky
* 1 vanilkový cukr
* kůra z 1 citronu

Do změklého másla přidáme moučkový cukr, žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru, hladkou mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme v chladu do druhého dne uležet. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 °C asi 15 až 20 minut podle tloušťky vyváleného plátu. Rozležení 14 dnů.

Kokosové věnečky

* základní máslové těsto
* 200 g strouhaného kokosu

Vytvoříme máslové těsto a přidáme do něj strouhaný kokos. Necháme v chladu uležet do druhého dne. Na pečicím papírem vyložený plech vytlačíme strojkem věnečky z těsta. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do růžova asi 15 minut. Ještě za tepla můžeme věnečky pocukrovat moučkovým cukrem nebo počkat, až vychladnou, a ozdobit je čokoládovou polevou.

Ořechová kolečka s moka náplní

* základní máslové těsto
* 100 g strouhaných lískových oříšků

Moka náplň:
*
150 g másla
* 150 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 2 kávové lžičky silné turecké kávy

Vypracujeme máslové těsto a přidáme strouhané lískové oříšky. Necháme v chladu do druhého dne uležet. Vyválíme těsto na 3 mm silný plát a vykrajujeme kolečka. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v předem vyhřáté troubě na 150 °C 15 minut. Po vychladnutí slepujeme ořechová kolečka moka náplní. Máslo utřeme s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a přefiltrovanou tureckou kávu a důkladně promícháme. Kolečka poléváme čokoládovou náplní a zdobíme lískovým oříškem.

Mandlové tyčky

* základní máslové těsto

Krém:
*
100 g másla
* 150 g moučkového cukru
* 5 žloutků
* 100 g strouhaných loupaných mandlí
* kůra a šťáva ze 2 citronů
* 1/2 kávové lžičky skořice

Vypracujeme máslové těsto a necháme jej do druhého dne uležet v chladu. Těsto vyválíme na pečicím papírem vyložený plech v tloušťce asi 5 mm. Připravíme si krém. Utřeme máslo se žloutky a cukrem, přidáme strouhané oloupané mandle a nakonec kůru a šťávu z citronu a skořici. Plát těsta potřeme krémem a dáme do trouby. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 20 minut. Vychladlé pláty potřeme citronovou polevou, a jakmile začne tuhnout, krájíme na tyčinky.

Křehké hvězdičky

* základní máslové těsto
* třešňová marmeláda
* kandovaná třešeň

V misce vypracujeme těsto a necháme do druhého dne vychladnout. Vyválíme ho na 3 mm tenký plát a vykrájíme hvězdičky. Vložíme je na pečicím papírem vyložený plech a dáme upéct do předehřáté trouby na 150 °C asi 15 minut. Vychladlé hvězdičky slepíme marmeládou a zdobíme bílkovou polevou a kandovanou třešní.

Kakaová srdíčka

* základní máslové těsto + 20 g kakao
* rybízová marmeláda
* barevná rýže

V misce vypracujeme máslové těsto a přidáme kakao. Necháme v chladu do druhého dne uležet. Vyválíme těsto na 3 mm silný plát a vykrajujeme srdíčka. Pečeme na papírem vyloženém plechu v předem vyhřáté troubě na 150 °C 15 minut. Po vychladnutí slepujeme rybízovou marmeládou. Polijeme citronovou polevou utřenou z moučkového cukru, bílků a citronové šťávy. Srdíčka ozdobíme barevnou rýží.

3 krémové náplně do máslového cukroví

Slepované cukroví se rychleji rozleží. Vyzkoušejte letos pro změnu místo marmelády naše krémové náplně.

VANILKOVÁ NÁPLŇ
* 150 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 3 balíčky vanilkového cukru

Zpěníme máslo a po částech přidáváme cukr, nakonec žloutek a vymícháme do hladka.

CITRONOVÁ NÁPLŇ
* 100 g másla
* 120 g moučkového cukru
* šťáva a kůra z 1 citronu

Podobně jako u vanilkové náplně nejdříve napěníme máslo, pak přidáme moučkový cukr a nakonec náplň dochutíme šťávou a kůrou z citronu.

NÁPLŇ Z VAJEČNÉHO KOŇAKU
* 30 g másla
* 3 vařené prolisované žloutky
* 3 polévkové lžíce slazeného kondenzovaného mléka
* 50 g moučkového cukru
* 2 polévkové lžíce koňaku nebo rumu
* případně 1 kávová lžička strouhaného piškotu na zahuštění

Zpěníme máslo, postupně přidáváme cukr, mléko, koňak nebo rum. Nakonec do náplně vmícháme žloutek a pro zahuštění piškotové drobečky.

Autoři:



Nejčtenější

Její noha s lymfedémem váží 68 kilogramů. Manžel Janice miluje

Noha Janice váží 68 kilogramů.

Pravá noha Janice Greenové váží neuvěřitelných 68 kilogramů. Třiapadesátiletá žena z amerického státu Georgia trpí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...



Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Čtyři snadné změny, které vám pomohou přestat s neustálým mlsáním

Ilustrační fotografie

Chutě, stres, nuda, ale hlavně špatně sestavený jídelníček. To jsou nejčastější důvody, proč někdy jíme nepřetržitě...

Zuby moudrosti: trhat, nebo ne? Když nezlobí, mohou být i prospěšné

Ilustrační fotografie

Každý o nich slyšel, ne každý je má a nikdo je nikomu nezávidí. Třetí stoličky rostou, kdy a komu chtějí, a předem...

Další z rubriky

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...



Najdete na iDNES.cz