Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Křehké cukroví s vínem

  14:51aktualizováno  14:51

Křehké cukroví s vínem | foto: Jaroslava Kadlasová

  • 250 -300 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 žloutek
  • 7 lžic bílého vína
  • špetka soli
  • moučkový cukr na obalení

1. Máslo necháme povolit a ze všech surovin zpracujeme v robotu nebo ručně těsto, které odložíme do chladu přes noc. Odoláme pokušení přidat do něj více mouky, než je uvedeno v předpise.

2. Vyválíme placku tak 3 mm silnou - slabší se bude trhat či mazat. Nakrájíme na pruhy široké asi 3 cm a z nich malé trojúhelníčky, které opatrně přemístíme na plech s pečícím papírem. Pečeme dozlatova při 180 stupních.

3. Počkáme, až budou trojúhelníčky vlažné, a pak teprve obalíme v moučkovém cukru - neudělá se tak silná vrstva a budou se i méně lámat.

Poznámka: Když se při pečení cukroví sejde víc lidí, mají s tímto receptem hned důvod k otevření lahve vína - ale do cukroví stačí i docela obyčejné. Zato máslo v receptu není nahraditrelné, to upečete nejvýš docela obyčejné sušenky, nic svátečního. Recept se k nám do rodiny dostal zcela běžným způsobem - od známých, kde jsme ho ochutnali. Paní domu měla trojúhelníčky jeden jako druhý, čehož sama nejsem schopna, ale ani roztodivné tvary nevypadají špatně a na chuti jim to neubírá. Ač se používají jen zcela běžné suroviny, jejich poměr zaručí chuťový koncert.

Autor:




Nejčtenější

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.