Králík na červeném víně
Doba přípravy: 50 minut + 12 hodin marinování + 60 minut pečení
Množství: pro 4–6 osob
- 1 králík
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 16 kuliček pepře
- 1 bobkový list
- 3 snítky tymiánu
- trocha petrželové a celerové natě
- 2 špalíky pórku - zelená část
- 1 l suššího červeného vína
- 3 lžíce koňaku
- 1 lžíce oleje
- 50 g másla
- sůl, pepř
1. Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme, maso propícháme vidličkou až ke kostem a vložíme do hrnce.
Králičí maso je lehce stravitelné, má nízký obsah tuku, tudíž je velmi libové. Jestli koupíte celého králíka, rozdělte ho na šest kusů – přední a zadní běhy a rozpůlený trup. Maso starších kusů je tmavší a také o něco tužší než to z mladých králíků, počítejte tedy s o něco delším časem jeho úpravy. Nejlepší způsob, jak maso upravit, je ho upéct. Ideálně při nižší teplotě, aby se nevysušilo. Ze stejného důvodu je dobré vždy pekáč přikrýt. |
2. Očištěnou mrkev a petržel nakrájíme na špalíky, oloupanou cibuli na měsíčky. Dva stroužky česneku prolisujeme, dva necháme neoloupané. Zeleninu, cibuli, česnek, koření a bylinky vložíme do hrnce ke králíkovi, vše zalijeme vínem a koňakem, přidáme lžíci oleje a necháme maso marinovat přes noc.
3. Troubu předehřejeme na 220 °C. Porce králíka vyjmeme z marinády a osušíme je papírovými ubrousky. Marinádu přecedíme, tekutinu a kousky zeleniny uchováme.
4. V pekáči rozehřejeme máslo, maso na něm postupně opečeme a odložíme na talíř. Na horkém másle orestujeme i zeleninu, zalijeme ji marinádou, přivedeme k varu a králíka vrátíme do pekáče. Dochutíme solí, pepřem a pečeme 60 minut ve vyhřáté troubě.
Tip: Jako přílohu zvolte vařené brambory s čerstvě nasekanou petrželkou polité trochou másla.
Paštika z králičího masa
Doba přípravy: 40 minut + 12 hodin marinování + 90 minut pečení
- 2 zadní stehna z králíka + hřbet
- játra z králíka
- 300 g anglické slaniny vcelku
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 6 kuliček zeleného pepře
- 50 ml koňaku
- sůl
- 200 g tenkých plátků anglické slaniny
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1–3 lžíce strouhanky
1. Stehna a hřbet vykostíme a pokrájíme na menší kousky. Anglickou slaninu rozkrájíme na kostky. Šalotku a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme.
2. Kousky masa, játra a slaninu vložíme do většího plastikového uzaviratelného sáčku, přidáme šalotku a česnek, tymián, zelený pepř, koňak, sůl, rukou promícháme a necháme 12 hodin odležet v chladu.
Kde sehnat kvalitní králičí maso? Je řada farem, kde se na něj specializují, např. Farma u řeky Orlice v Lípě nad Orlicí, Farma Vysočina poblíž Vlachovic či Western Farm Alvero v Bohumileči. |
3. Troubu předehřejeme na 160 °C. Formu na paštiku vyložíme plátky slaniny tak, aby přesahovaly přes okraj formy.
4. Celý obsah sáčku dvakrát umeleme na masovém mlýnku, promícháme s vejci, smetanou, případně zahustíme strouhankou.
5. Formu vyloženou slaninou naplníme umletou směsí, dobře upěchujeme, několikrát sklepneme, abychom neměli v paštice vzduchové bubliny.
6. Plátky slaniny přehneme přes paštiku. Formu zakryjeme alobalem, vložíme do pekáče, do kterého vlijeme horkou vodu, a pečeme ve vyhřáté troubě asi 90 minut.
Tip: Podávejte s tmavým chlebem, nakládanou zeleninou nebo okurkami. Králičí játra můžete nahradit kuřecími.
Pečený králík na víně a koňaku
Doba přípravy: 40 minut + 90 minut vaření a pečení
Množství: pro 4–6 osob
- 1 králík
- sůl
- pepř
- 150 g anglické slaniny
- 1/2 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2–3 hnědé žampiony nebo hříbky
- 4 lžíce oleje
- 1 snítka čerstvé petržele
- 1 snítka čerstvého tymiánu nebo 1,5 lžičky sušeného
- 100 ml koňaku
- 200 ml suchého bílého vína
1. Králíka naporcujeme, omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Slaninu pokrájíme na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Houby očistíme a pokrájíme na malé kousky.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli a česnek, přihodíme slaninu a společně opečeme.
3. Vypečený tuk s olejem slijeme do pekáče, zahřejeme ho a opečeme na něm porce králíka.
4. Přidáme cibuli se slaninou, nasekanou petržel, tymián, zalijeme koňakem, vínem a trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby.
5. Po 30 minutách pečení přihodíme do pekáče k masu pokrájené houby a pečeme další půlhodinu. Během pečení přeléváme výpekem, případně podlijeme trochou vody.
Tip: Podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.
Králičí stehna s česnekem a červeným vínem
Doba přípravy: 15 minut + 12 hodin marinování + 90 minut pečení
Množství: pro 4 osoby
- 4 králičí stehna
- 500 ml červeného vína
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
- 16 stroužků česneku
- 4 lžíce oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 snítka tymiánu
1. Omytá a osušená králičí stehna zalijeme červeným vínem, přidáme bobkový list, sůl a pepř a necháme je marinovat přes noc.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C. Česnek oloupeme. Stehna vyjmeme z marinády a osušíme je.
3. V pekáči rozehřejeme olej, stehna na něm opečeme, přihodíme stroužky česneku, krátce společně opečeme. Maso zalijeme marinádou a vývarem, přidáme tymián, zakryjeme poklicí a pečeme asi hodinu.
4. Během pečení králíka přeléváme šťávou, seškrabujeme připečenou šťávu ze stran pekáče. Po hodině stehna dopečeme asi 20–30 minut odkrytá.
Tip: Přidejte do pekáče ke stehnům na kolečka pokrájenou červenou cibuli.
Králík s olivami a piniovými oříšky
Doba přípravy: 20 minut + 80–90 minut vaření
Množství: pro 4–6 osob
- 1 králík
- 1 cibule
- 2–3 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 2–3 snítky čerstvého rozmarýnu
- tymián
- 2 bobkové listy
- sůl
- 250 ml červeného vína
- 16–20 černých oliv
- 50 g piniových oříšků
- 500 ml zeleninového vývaru
1. Králíka naporcujeme, omyjeme a osušíme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek nadrobno nasekáme.
2. V hrnci rozehřejeme olej, porce králíka na něm dozlatova opečeme, odložíme do mísy a zakryjeme a uchováme v teple.
3. Do hrnce přihodíme cibuli a česnek, přidáme rozmarýn, tymián, bobkový list a společně opečeme.
4. Porce králíka i se šťávou vrátíme do hrnce, zalijeme červeným vínem, které necháme částečně odpařit, přisypeme piniové oříšky, olivy, sůl, pepř, podlijeme částí vývaru, zakryjeme pokličkou a podusíme doměkka.
5. Během dušení podléváme králíka zbylým zeleninovým vývarem.
Tip: Pokud máte králíka s hlavou a droby, hlavu a srdce povařte s bobkovým listem, mrkví a kousky řapíkatého celeru. Vývar použijte při pečení králíka. Játra a ledviny přihoďte do hrnce s olivami a oříšky.