Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte si dietního králíka na kořenové zelenině a získejte kuchařku

  0:52aktualizováno  0:52
Kateřina s Lindou v Herbáři České televize opět připravují chutná jídla, která mají pozitivní vliv i na naše zdraví a psychickou pohodu. Znáte také recept, o který byste se rádi podělili? Pošlete nám ho a vyhrajte kuchařku Herbáře.

Z nadměrné úrody jahod si Katka s Lindou udělají jahodový ocet, a to hned dvěma různými způsoby. Ze slaniny, mrkve, cibule a hlavně tuřínu připraví Kateřina polévku podle receptu Magdaleny Dobromily Rettigové. Tuřín nebo také dumlík je silný antioxidant a doporučuje se jako prevence proti rakovině. 

Velmi zdravá je také cizrna, která je základem mnoha vegetariánských jídel. kateřina s Lindou z ní připraví falafel. Po minimálně dvanáctihodinovém máčení a hodinovém vaření cizrnu rozmixují s pistáciemi, česnekem, moukou, olejem a vinným kamenem. Vinný kámen je usušená vinná sedlina, která funguje jako kypřící prášek a neobsahuje fosfáty.

Fotogalerie

Zatímco se bochánky falafelu pečou v troubě, nachystají kuchařky několik dipů, co se k nim budou hodit. Kešu dip se připraví z rozmixovaných kešu oříšků a másla, které se pak naředí řepkovým olejem a citronem. Druhý dresink je z kozího jogurtu a limetek, kozí mléko je lidskému zdraví velmi prospěšné a hodí se i pro lidi, kteří špatně tráví kravskou bílkovinu. Dresinky doplní rajčatová salsa s chilli, česnekem a koriandrem, který falafelu v teplé pitě dodá správný říz. 

Herbář II

Kuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1.

Katka s Lindou nejsou žádné kuchařské asketičky a mají pochopení pro zálibu v nezdravých jídlech, snaží se je ale často trochu vylepšit, aby nebyla pro náš organismus příliš velkou zátěží. Příkladem jsou zeleninové chipsy, které si jednoduše připravíte fritováním jakékoliv zeleniny nastrouhané na tenké plátky. Dochutí se samozřejmě solí, podle chuti i bazalkou a pepřem.

Přítelem hubnoucích by podle Kateřiny s Lindou měl být i černý kořen, kterému se také říkalo španělský hadí mord (existuje jeho česká odrůda s přízviskem libochovický, takže to není v Česku úplný cizinec) a který se hodí i pro diabetiky a revmatiky, chuťově se podobá pastiňáku. Níže najdete recept z černého kořene a králíka, jehož maso je také vhodné při dietě, protože obsahuje málo tuku.

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte

Jaký je váš oblíbená zdravý recept? Máte vlastní zdravější variantu fastfoodu nebo třeba vepřa-knedla-zela? Nebo dáváte přednost domácím zeleninovým polévkám a salátům všeho druhu? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte kuchařku Herbáře. Své recepty s fotkou nahrávejte do 11. prosince ZDE.

Vítězkou minulého kola se stala Dominika Gašparová s receptem na Janssonovo pokušení, které se jí na Vánoce ve Švédsku. Blahopřejeme.

Králík na kořenové zelenině

Porce pro 4 až 6 osob

Doba přípravy 35 minut + pečení 1 hodinu 25 minut

Jako příloha se hodí třeba vařené brambory
  • 1 králík, rozporcovaný na 6 dílů
  • 6 lžic ochucené hladké mouky solí, pepřem a římským kmínem (po ¼ - 1/2 lžičky)
  • 6 tenkých mrkví
  • 4 černé kořeny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice v prášku
  • 2 lžíce medu
  • šalvěj nebo hladkolistá petržel

Troubu předehřejeme na 200°C.

Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kusy, povaříme krátce ve vroucí osolené vodě a zhruba po 5 minutách scedíme a vysušíme papírovými utěrkami.

Rozpálíme velkou pánev s 1 lžící olivového oleje a opečeme v ní pomalu, ale důkladně zeleninu. Jak začne zelenina zlátnout, přendáme ji do většího pekáče nebo keramické pečicí nádoby vyložené pečicím papírem. Ochucenou mouku smícháme s hořčičným práškem a porce králíka v této směsi důkladně obalíme a opečeme na olivovém oleji dozlatova.

Králičí dobroty

Další recepty z králíka najdete na Labuznik.cz

Opečené kusy králíka naskládáme do pekáče na zeleninu, zastříkneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě. Zhruba po 45 minutách trochu promícháme v pekáči zeleninu. V misce smícháme hořčici s medem a touto marinádou potřeme porce masa pěkně ze všech stran, posypeme nasekanými bylinkami a pečeme ještě dalších 20 až 30 minut, dokud není maso měkké a křehké. Pečeného králíka můžeme servírovat například s bramborovou kaší nebo jen s pečivem.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?
Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?

Tragický případ z minulého týdne nejspíš pohne českými zákony o pěstounské péči.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.