Pečený králík s hořčičnou omáčkou
Ingredience:
- 4 králičí stehna
- 1 lžíce másla
- olivový olej
- Na omáčku:
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml bílého vína
- 150 ml 30% smetany
- 2 lžíce dijonské hořčice
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvé bylinky na ozdobu
Pracovní postup:
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Cibuli a česnek oloupáme a nasekáme najemno.
- V kastrolu rozehřejeme máslo a přidáme olivový olej. Králičí porce osolíme a opepříme a ze všech stran opečeme na tuku dozlatova.
- Maso i s výpekem přendáme do pekáčku, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi čtvrt hodiny nebo dokud maso nebude měkké.
- Do kastrolu nebo hlubší pánve dáme rozehřát máslo a orestujeme na něm cibuli. Pak přidáme česnek a necháme rozvonět.
- Přilijeme víno a krátce povaříme tak, aby se zredukovalo asi na polovinu. Vlijeme smetanu, promícháme a pět minut povaříme na mírném plameni.
- Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a nakonec vmícháme hořčici. Omáčkou přelijeme maso v pekáčku a vložíme ještě na dvě minuty do trouby.
- Podáváme posypané nasekanými bylinkami s pečenými či vařenými bramborami nebo čerstvou bagetou.