Králičí roláda s hráškovým pyré
Ingredience:
- Na roládu:
- 1 vykostěný králík (cca 1200 g)
- 80 g špeku
- 5 stroužků česneku
- hladkolistá petržel
- 2 žampiony
- 4 lžíce smetany
- 1 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- Na omáčku:
- 1 cibule
- 5 žampionů
- 4 lžíce demi glace
- Na pyré:
- 500 g brambor
- 250 g hrášku
- asi 100 ml smetany
- 20 g másla
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Vykostěného králíka rozprostřeme, maso naklepeme a vhodně z něj odřízneme asi 200 g masa.
- Odříznuté maso rozmixujeme na fáš spolu se 40 g špeku, česnekem, žampiony a smetanou. Dochutíme solí a pepřem, vmícháme vejce a velkou hrst nahrubo nasekané petržele. Pak fáš rovnoměrně rozprostřeme na maso a zavineme do rolády.
- Roládu svážeme provázkem, aby držela tvar. Vložíme ji do pekáče a podlijeme vodou asi do výšky 1 cm.
- Do pekáče přidáme pokrájené žampiony a cibuli, které budou později součástí omáčky.
- Zbývající špek nakrájíme na tenké plátky a těmi poklademe roládu zvenku. Pečeme ji na 170 °C asi 50 minut. V případě potřeby během pečení podléváme.
- Po upečení vyjmeme maso z pekáče a výpek spolu se žampiony a cibulí rozmixujeme.
- Rozmixovanou omáčku propasírujeme přes sítko a nalijeme do pánve. Přidáme demi glace a omáčku prudce svaříme tak, aby mírně zhoustla.
- Pyré připravíme tak, že oloupeme a nakrájíme brambory a uvaříme je doměkka. Na posledních pár mnut přidáme do hrnce hrášek.
- Brambory s hráškem scedíme, přidáme máslo a smetanu a vše rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a pepřem.
Tip: Pyré můžete ozdobit čerstvými ředkvičkami a jedlými květy.