Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

aktualizováno 
Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože ho měli na talíři každou chvíli. Možná je však čas zapomenout na pomyslné křivdy dětství a tuto potravinu spravedlivě rehabilitovat. Králičí maso je totiž nejzdravější ze všech.
Část 1/3

Je dobře stravitelné, libové, nízkokalorické, velmi jemné a chutné. Obsahuje ze všech mas nejméně cholesterolu a minimum tuků (pouze 5 až 10 gramů na 100 g masa). Mezi tuky navíc převažují nenasycené mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné.

Králičí maso je zdravé

Králičí maso patří k nejzdravějším také proto, že je zdrojem bílkovin a vitaminů, zejména B2, B6 a B12, a minerálních látek jako je draslík, fosfor, síra, hořčík nebo zinek.

Pro své kvality je toto maso vhodné i při dietních režimech nebo pro stravování dětí, sportovců, nemocných lidí či seniorů.

Králík v kuchyni

Jeho jemné nasládlé maso se hodí ke všem možným tepelným úpravám, pečení, smažení, dušení, vaření nebo grilování. Pamatuje však na to, že není třeba ho dlouho „mučit“ – stačí kratší tepelná úprava než například u kuřete.

Vykostěný králík je vynikající surovinou pro přípravu rolád, z králičího masa se připravují i skvělé paštiky nebo masové pomazánky. Oblíbené jsou rovněž vnitřnosti, které můžete upravit podobně jako ty drůbeží.

Králík si rozumí s voňavými bylinkami i vínem, zeleninou nebo houbami. Zkuste také kombinaci se sladkými džemy, čatní, medem a ovocem. Kdo chce, může ho při pečení doprovodit také tučnějším vepřovým nebo slaninou.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Pětkrát o očekávání: Submisivní muž ženě neimponuje, říká psycholožka

Ilustrační snímek

„Bez ohledu na proměnu společnosti a generační rozdíly očekává stále žena většinou muže, který bude vůdčí osobností,...

Další z rubriky

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...



Najdete na iDNES.cz