Je dobře stravitelné, libové, nízkokalorické, velmi jemné a chutné. Obsahuje ze všech mas nejméně cholesterolu a minimum tuků (pouze 5 až 10 gramů na 100 g masa). Mezi tuky navíc převažují nenasycené mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné.
Králičí maso patří k nejzdravějším také proto, že je zdrojem bílkovin a vitaminů, zejména B2, B6 a B12, a minerálních látek jako je draslík, fosfor, síra, hořčík nebo zinek.
Pro své kvality je toto maso vhodné i při dietních režimech nebo pro stravování dětí, sportovců, nemocných lidí či seniorů.
Králík v kuchyni
Jeho jemné nasládlé maso se hodí ke všem možným tepelným úpravám, pečení, smažení, dušení, vaření nebo grilování. Pamatuje však na to, že není třeba ho dlouho „mučit“ – stačí kratší tepelná úprava než například u kuřete.
Vykostěný králík je vynikající surovinou pro přípravu rolád, z králičího masa se připravují i skvělé paštiky nebo masové pomazánky. Oblíbené jsou rovněž vnitřnosti, které můžete upravit podobně jako ty drůbeží.
Králík si rozumí s voňavými bylinkami i vínem, zeleninou nebo houbami. Zkuste také kombinaci se sladkými džemy, čatní, medem a ovocem. Kdo chce, může ho při pečení doprovodit také tučnějším vepřovým nebo slaninou.