Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Král smažený i nakládaný

  23:55aktualizováno  23:55
- Odborně řečeno je to plísňový sýr camembertského typu, s typickou bílou plísní na povrchu a charakteristickou žampionovou chutí, ve stadiu správné zralosti na řezu smetanově zbarvený a mírně krémovité konzistence. Reklamní slogan o něm tvrdí, že je králem sýrů. Míněno zřejmě sýrů českých. Milovníky a znalce sýrů francouzských v té souvislosti asi napadne jízlivá poznámka o jednookém, který je králem mezi slepými.

Ostatně sami výrobci o něm občas tvrdí, že by mu prospělo, kdyby zrál déle, získal bohatší plíseň a výraznější chuť, že by jej však čeští zákazníci v takové podobě nepřijali. Ale abychom hermelínu nekřivdili - patří k té části domácí produkce,která snese srovnání se sýrařskými velmocemi, a jeho současnou oblibu určitě nepřinesla jen nahodilost módní vlny. Hlavně je však přímo čítankovou ukázkou, co všechno lze v kuchyni vykouzlit, vycházíme-li ze stále stejného základu, ale vydáme se pokaždé jiným směrem.

Klasickým v trojobalu smaženým sýrem se v restauracích dlouhý čas samozřejmě rozuměl plátek eidamské cihly. Tak samozřejmě,že se ani neuvádělo, o jaký druh sýra se jedná. Když se pak vedle něj jako rovnocenný konkurent prosadil jeho plísňový kolega, vznikla na mnoha jídelních lístcích kuriózní dvojice: »smažený sýr« a »smažený hermelín«, obojí zpravidla s bramborem a tatarskou omáčkou. V dnes už zaniklé pražské restauraci Alex, orientované na německou kuchyni, k němu ovšem podávali omáčku brusinkovou, což možná ve výsledku nebyla ryze německá specialita, zato skvělá chuťová kombinace. Pro domácí gastronomické experimenty lze doporučit rafinovanější verzi než pouhé obalení v mouce,vejci a strouhance. Hermelín podélně rozpůlte a proložte plátkem primátora (tedy české verze ementálu), dvěma plátky uheráku nebo jiného salámu, který se m u charakterem blíží, a snítkou čerstvého kopru. Spojte dvěma párátky, obalte v přiměřeně hustém těstíčku připraveném z vejce, mouky, kečupu a kayenského pepře nebo tabasca a po obou stranách osmažte. Ještě daleko většího rozšíření než hermelín smažený,rozšíření přímo masového, došel v poslední době hermelín nakládaný, který zejména pivaři shledali vynikající chuťovkou ke svému oblíbenému nápoji. V erze jsou rozličné (např. ďábelská směs, grilovací koření, česnek, feferonky,případně cibule,to vše zalít olejem), ale vždy z důvodů, jež jsou nasnadě,míří především k chuti výrazně palčivé. Nakládaný hermelín má svoji decentnější, chuťově mnohostrannější podobu, která je dokonce starší než ona hospodský řízná. Hermelíny podélně rozpůlte, poklaďte plátky česneku (jeden stroužek na jednu půlku hermelínu) a posypte směsí koření připravenou tak, že v hmoždíři utlučete lžičku rozmarýnu, lžičku tymiánu, 15 kuliček jalovce a přidáte na špičku nože pepře a stejně tolik sladké papriky. Naskládejte do sklenice (vždy vnější plochou na řeznou plochu, nikoliv do původního tvaru), zalijte kvalitním olejem a přidejte dvě feferonky a dva bobkové listy. Po uležení v chladu, k němuž postačí 48 hodin, krájejte na trojúhelníčky a podávejte jako jednohubky. (Šedý věk socialistického potravinářství měl tu výjimečně jednu výhodu - norma ukládala hermelínu průměr, díky němuž se téměř přesně vešel do půllitrové zavařovací sklenice a spotřeba oleje byla minimální. Dnes už tato jednoduchá pravda neplatí.) Lahodnou kombinací plísňového sýra se sýrem čerstvým je hermelín plněný lučinou se zeleným pepřem. Tentokrát ovšem budete výjimečně potřebovat hermelín nepříliš zralý. Z jedné strany na něm opatrně odkrojte vršek tak, aby zůstal vcelku a posloužil jako víčko. Vnitřek sýra vydlabejte lžičkou. Balíček lučiny osolte a vmíchejte do ní lžičku rozdrcených kuliček nakládaného zeleného pepře. Ochucenou lučinou naplňte hermelín, přiklopte odkrojeným vrškem, zabalte zpět do staniolu, nechte v chladničce ztuhnout a krájejte na trojúhelníčky. A co s vydlabaným vnitřkem? Přidejte k němu do misky špetku soli, lžíci zakysané smetany a půl lžičky kari koření, rozmělněte důkladně vidličkou a mažte na plátky veky. Výčet možností, jak hermelín využít, by mohl ještě dlouho pokračovat. Připomeňme alespoň salát z hermelínu, pomerančů, jablek, vlašských ořechů a ochuceného jogurtu, kousky hermelínu zapracované do kuliček mletého masa grilovaných na špízu nebo hermelín zapékaný s banány,který nabízí pražská kavárna Damúza. A nikoliv na posledním místě je pak verze nejjednodušší - samotný hermelín (vyndaný z chladničky alespoň dvě hodiny před podáváním) zapíjený dobrým červeným vínem. Král je zkrátka král, i když jen v provincii.


Nakládaný hermelín v jedné z mnoha svých podob - v Gril baru Kotorská

Autor:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.