Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kozí sýr: z každého jídla udělá svátek

  0:26aktualizováno  0:26
Ještě před pár lety se nad kozím sýrem leckdo ušklíbl. Dnes je to naopak. Tenhle aromatický zázrak s lehce štiplavou chutí dokáže z každého jídla udělat svátek.

Špenátová pizza s kozím sýrem | foto: Stockfood.cz

Karotková polévka s kozím sýremKarotková polévka s kozím sýrem

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 25 minut vaření

* 400 g karotky
* 250 g brambor
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce hladké mouky
* 1 lžička mletého koriandru
* špetka kurkumy
* sůl a mletý pepř
* 100 ml smetany 33 %
* citronová šťáva na dochucení
* 8-12 stonků zeleného chřestu
* 1 kostka cukru
* 100 g kozího sýra

1. Do hrnce si dáme vařit vodu, osolíme, přidáme kostku cukru, vložíme svázaný oloupaný chřest a uvaříme doměkka, trvá to asi 6-10 minut. Mezitím nastrouháme karotku na hrubším struhadle.

2. Chřest vyjmeme a vývar dáme stranou. Na másle v hrnci osmahneme karotku, poprášíme moukou, koriandrem, kurkumou a zalijeme vývarem. Přidáme nakrájené brambory a vaříme cca 20 minut. Ke konci varu do polévky přidáme stonky chřestu, špičky si necháme na ozdobu.

3. Polévku rozmixujeme a přecedíme. Zjemníme smetanou a necháme přejít varem. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a podáváme ozdobené chřestem a posypané kozím sýrem.

Tip
Pokud chceme zachovat svěží zelenou barvu chřestu, prudce ho zchladíme v ledu nebo v ledové vodě, bohužel tak přijdeme o část cenných látek a chuť.

Něco o kozím sýru

Nejjednodušší úprava kozího sýra je grilování. Sýr nechte rozpéct pod grilem a podávejte ho s rukolou či různými druhy listových salátů. Kozí sýr vyzkoušejte jako náplň šátečků z listového těsta. Můžete obměňovat slanou i sladkou variantu.

Měkký sýr osolte nebo oslaďte hnědým cukrem a zabalte do těsta. Povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a podle zvolené varianty jej posypte krystalovým cukrem nebo hrubou solí.

Sýrová mísa - nakrájejte různé druhy kozích sýrů (tvrdé nebo s bílou plísní), přidejte slané krekry, vlašské ořechy a hroznové víno.

Rajčata plněná kozím sýremRajčata plněná kozím sýrem

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 10-15 minut pečení

* 8 větších rajčat
* 250 g kozího sýra
* 1 vejce
* mletý pepř
* 1 lžíce sekaného čerstvého rozmarýnu a tymiánu
* směs listových salátů k podávání
* balzamikový ocet k podávání, nemusí být

1. Rozpálíme si gril nebo troubu. Rajčata omyjeme, u stopky seřízneme čepičku a opatrně lžičkou vydlabeme dužinu. Potom je otočíme řezem dolů, aby vykapala přebytečná šťáva. Kozí sýr rozdrobíme nebo nakrájíme na kostičky, v misce promícháme se syrovým rozšlehaným vejcem, pořádně osolíme, lehce opepříme a přidáme posekané bylinky.

2. Vnitřky rajčat posolíme, naplníme sýrovou směsí, lehce napůl přiklopíme seříznutou čepičkou a dáme do předehřáté trouby nebo pod gril zapéct asi na 10-15 minut. Podáváme na omytých a osušených listech různých druhů salátů. Zakápneme balzamikovým octem.

Tip
Z dužiny rajčat můžeme připravit omáčku. Dužinu rozmixujeme, přelijeme přes sítko a vmícháme do ní majonézu, jogurt nebo kysanou smetanu. Ochutíme solí, pepřem, worcesterovou omáčkou a špetkou cukru, případně citronovou šťávou.

Špenátová pizza s kozím sýremŠpenátová pizza s kozím sýrem

Na formu o průměru 24-26 cm

Příprava: 60 minut + 10-15 minut pečení

* 500-600 g špenátu
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 1 lžička citronové šťávy
* sůl, pepř
* 200 g kozího sýra
* piniová jádra

Na těsto:
* 250 g hladké mouky
* 150 ml vlažné vody
* 1/2 kostky droždí
* 50 ml olivového oleje

1. Do mísy prosijeme mouku a smícháme se lžičkou soli. Rozdrobené droždí promícháme se špetkou cukru a vlažnou vodou a přilijeme k mouce, přidáme olej a zaděláme hladké nelepivé těsto.

2. Na lehce pomoučeném vále vypracujeme bochánek, vložíme do mísy, poprášíme moukou a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Čerstvý špenát spaříme vroucí vodou a vymačkáme.

3. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem. Vykynuté těsto znovu propracujeme, vyválíme a přeneseme na plech. V misce smícháme olej s prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Povrch těsta jím potřeme, posolíme a opepříme, přidáme listy špenátu, zakapeme zbylou olejovou směsí, opět osolíme a opepříme a zasypeme piniovými jadérky a poklademe plátky kozího sýra.
Pečeme asi 10-15 minut, dokud okraje nezezlátnou.

Tip
Než těsto pokryjete špenátem, můžete ho navíc posypat strouhaným parmazánem a špenát posypat lístky rozmarýnu nebo tymiánu a přidat plátky slaniny.

Cheescake s hroznovým vínemCheesecake s hroznovým vínem

Příprava: 30 minut + 25-30 minut pečení

Na podklad:
* 300 g sušenek
* 100 g másla

Na náplň:
* 400 g tvarohu
* 200 g kozího sýra
* 200 ml kysané smetany
* 4 vejce
* 50 g cukru

Na polevu:
* 250 g hroznů
* 150 g cukru
* 5 lžic vody
* 2 lžíce brandy
* 3 lžíce smetany
* 30 g másla

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a dortovou formu nebo pekáček vyložíme pečicím papírem a potřeme máslem. Rozpuštěné máslo smícháme s nadrcenými sušenkami a upěchujeme do formy. V předehřáté troubě pečeme korpus 10 minut.

2. V míse prošleháme všechny suroviny na náplň do hladkého krému a vlijeme na předpečený korpus. Pečeme 25-30 minut při 150 stupních. Vychladlý cheesecake dáme ztuhnout do lednice.

3. Na omáčku a ozdobu rozpůlíme a vypeckujeme kuličky omytého a osušeného hroznového vína. V hlubší nepřilnavé pánvi rozpustíme cukr s vodou a vaříme, dokud cukr nezkaramelizuje. Potom přimícháme máslo, smetanu a brandy, rozmícháme a na mírném plameni vaříme do zhoustnutí. Před podáváním cheesecake přelijeme karamelovou omáčkou a ozdobíme hroznovým vínem.

Tip
Cheesecake můžete péct v troubě ve vodní lázni. Dortovou formu pro jistotu obalte alobalem.

Koláč s kozím sýrem a olivamiKoláč s kozím sýrem a olivami

Příprava: 10 minut + 45-50 minut pečení

Na těsto:
* 200 g hladké mouky
* 100 g másla
* lžíce kysané smetany
* 1 žloutek

Na náplň:
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 400 g pórku
* hrst černých oliv
* sušená rajčata
* 1 šlehačka
* 2 vejce
* 150-200 g čerstvého kozího sýra

1. Na vále nebo v robotu smícháme mouku s máslem nakrájeným na kousky, přidáme žloutek, kysanou smetanu a zpracujeme na vláčné těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme nejméně na půl hodiny odležet do lednice. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.

2. V kastrole zpěníme na rozehřátém oleji cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přidáme pórek a dvě lžíce sušených rajčat, osmahneme, zalijeme smetanou, krátce povaříme a stáhneme z ohně. Do směsi vmícháme pokrájené olivy, necháme zchladnout a zamícháme lehce prošlehaná vejce. Směs osolíme a opepříme podle chuti a okořeníme tymiánem. Těsto rozválíme na placku o průměru asi 30 cm a přesuneme ho do vymazané koláčové formy. Těsto na dně propícháme vidličkou.

3. Pečeme asi 10 minut dorůžova. Na předpečený korpus naneseme připravenou směs, pokryjeme rozetřeným nebo nadrobeným kozím sýrem, posypeme tymiánem a pečeme 30-40 minut.

Tip
Povrch koláče můžete před pečením navíc zakapat trochou oleje ze sušených rajčat.

Autoři:






Nejčtenější

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.