Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kotlíkový mejdan: jídla, která připravíte v přírodě na ohni

  3:16aktualizováno  3:16
Letní grilování je za námi, ale není nutné vzdát se vaření venku. Inspiraci na jídla z kotlíku jsme převzali z Jižní Afriky. Recepty určené pro litinový kotlík, který tam vlastní skoro každá domácnost, zvládnete i u nás.

Jehněčí kolínko v kotlíku. | foto: Isifa

Jelení kotlík

Jelení kotlík.

Příprava: 45 minut (+ marinování) + vaření 2-3 hodiny

Marináda:
* 1 najemno nakrájená cibule
* 3 mrkve na plátky
* 2 nakrájené řapíky celeru
* 4 oloupané stroužky česneku
* 8-10 zrnek celého pepře
* 2 hřebíčky
* 500 ml suchého červeného vína
* 250 ml oleje

Do kotlíku:
* 125 g slaniny na kostičky
* 2 kg jeleního ramínka bez šlach, nakrájené na kostičky 2,5 cm
* 30 ml olivového oleje
* 1 najemno nakrájená cibule
* 2 lžíce hladké mouky
* 100 g sušených broskví, nakrájených
* 500 ml vývaru
* 30 ml citronové šťávy
* sůl a čerstvě mletý černý pepř

1. Připravte si marinádu ze všech ingrediencí. Naložte do ní maso v jedné vrstvě, přikryjte fólií a uložte přes noc do ledničky. Pak marinádu přeceďte a uschovejte tekutinu i zeleninu.
2. Osmažte slaninu v oleji dokřupava. Vyndejte lžící a uložte stranou. Osmažte maso dohněda. Osolte, opepřete a dejte stranou. Osmažte cibulku doměkka.
3. Přidejte k cibuli zeleninu z marinády a na mírném plameni osmažte doměkka. Vmíchejte mouku.
4. Přidejte slaninu a maso. Potom i broskve, vývar a citronovou šťávu a 250 ml marinády. Přikryjte kotlík a vařte mírným varem 2-3 hodiny, dokud se maso nerozpadá. Posypejte čerstvou nasekanou petrželkou a podávejte s chlebem.

Vepřový kotlík s fazolemi a vínem

Vepřový kotlík s fazolemi a vínem.

Příprava: 20 minut  vaření 90 minut - 2 hodiny

* 30 ml oleje
* 1 kg vykostěných vepřových žebírek nakrájených na kostky o straně 2,5 cm
* 1 a 1/2 lžičky soli
* čerstvě mletý černý pepř
* 2-3 stroužky česneku, rozmačkané
* 1 lžíce čerstvé šalvěje, nasekané
* 500 g sušených bílých fazolí přes noc namočených a osušených
* 1/2 lžičky muškátového oříšku
* 1 lžíce cukru
* 125 ml suchého červeného vína, ohřátého
* 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
* 200 ml rajčatového pyré
* 125 ml hovězího vývaru, ohřátého
* 8 šalotek
* 250 g klobásy nakrájené na tlustá kolečka

1. Rozehřejte olej a osmažte vepřové dohněda. Osolte, opepřete. Přidejte česnek a šalvěj a osmažte doměkka.
2. Přidejte fazole a muškátový oříšek. Přidejte cukr, víno, citronovou šťávu, pyré a vývar. Přikryjte a vařte na mírném ohni, dokud není maso měkké.
3. Přidejte cibulky a klobásu a vařte ještě půl hodiny.

Kuřecí kotlík s meruňkami

Kuřecí kotlík s meruňkami.

Příprava: 40 minut + vaření 90 minut - 2 hodiny

* 16-20 kousků kuřete
* 30 ml másla a 30 ml oleje
* 2 velké cibule, nakrájené
* 4 velké stroužky česneku, rozmačkané
* kus zázvoru, velký jako palec, oloupaný a najemno nakrájený
* 6 semínek kardamomu, podrcených
* 3 hvězdičky anýzu
* 2 tyčinky skořicové kůry
* 2 bobkové listy
* 2 lžíce kari v prášku
* 3/4 lžíce kmínu, mletého koriandru a kurkumy
* 250-500 ml kuřecího vývaru
* lžíce soli
* 2-3 lžíce citronové šťávy
* 400 g sušených meruněk
* 375 ml bílého jogurtu

1. Osmažte kousky kuřete na másle a oleji dohněda. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a smažte a míchejte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte kardamom, anýz, skořici a bobkový list a míchejte, aby se propojily chutě.
2. Vmíchejte kari, kmín, koriandr a kurkumu a 250 ml horkého kuřecího vývaru. Osolte a vmíchejte citronovou šťávu. Posypejte povrch směsi meruňkami a přikryjte pokličkou. Vařte na mírném ohni jednu a půl až dvě hodiny, dokud není kuře měkké. Je-li potřeba, přilijte vývar.
3. Odstavte kotlík z ohně a vmíchejte jogurt. Posypejte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží.

Kotlíkový chleba se slaninou a cibulí

Kotlíkový chleba se slaninou a cibulí.

Příprava: 45 minut + pečení 60 minut

* 1 kg hladké mouky
* 1 lžíce soli
* 2 lžičky práškového cukru
* 10 g instantního droždí
* 100 g másla
* 225 ml vlažného mléka
* 225 ml vlažné vody

Na povrch:
* 125 g slaniny na kostičky
* 30 ml másla
* 3 červené cibule nakrájené na kolečka
* 200 ml zakysané smetany
* sůl a čerstvě mletý černý pepř

1. Smíchejte mouku, sůl, cukr a droždí v míse. V mléce rozpusťte máslo a přilijte do suché směsi spolu s vodou. Smíchejte a vypracujte hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce.
2. Pomastěte kotlík nebo pekáček i jeho víko máslem, vložte do něj těsto a nechte v teple vykynout do dvojnásobného objemu.
3. Připravte si horní vrstvu: osmažte slaninu dokřupava. Vyndejte lžící a odložte stranou. Potom ve výpeku osmažte cibulku, dokud nezesklovatí. Smíchejte v misce slaninu, cibuli a zakysanou smetanu a lžící namažte na vykynuté těsto. Uložte na střední oheň, přikryjte pokličkou a položte na ni žhavé uhlíky. Pečte asi hodinu, dokud chleba při poklepání nevydává dutý zvuk.

Jehněčí kolínko v kotlíku

Jehněčí kolínko v kotlíku.

Příprava: 40 minut + vaření 2 hodiny

* 30 ml olivového oleje
* 1,75 kg jehněčího kolínka nakrájeného na porce
* lžička soli
* čerstvě mletý černý pepř
* lžíce čerstvého rozmarýnu, pokrájeného
* 2 cibule, najemno nakrájené
* 3 stroužky česneku, rozmačkané
* lžíce octa balsamiko
* 4 zralá červená rajčata, oloupaná a nakrájená nebo plechovka celých rajských (410g)
* 500 g brambor
* 10 malých cuketek nakrájených na kousky
* 10 malých žlutých patizonů překrojených napůl
* 500 g hub

1. Rozehřejte v kotlíku olej a osmahněte kusy masa dohněda. Osolte, opepřete a posypejte rozmarýnou. Vyndejte z kotlíku a uložte do tepla.
2. Osmažte cibuli a česnek dozlatova. Přidejte balzamiko a zamíchejte. Přidejte rajčata.
3. Vraťte do kotlíku maso, pověste výš nad oheň (nebo ztlumte troubu), přikryjte poklicí a duste asi půl hodiny.
4. Přidejte brambory a vařte, dokud nejsou téměř hotové. Potom přidejte zeleninu a vařte tak dlouho, dokud nezměkne.




Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...



Najdete na iDNES.cz