Quiche s lososem a bramborami
Ingredience:
- 250 g chlazeného křehkého těsta
- 3 vejce
- 300 g brambor, uvařených ve slupce
- 180 g uzeného lososa
- 150 ml smetany 33%
- 3 snítky kopru
- kůra z 1 bio citronu
- sůl a mletý černý pepř
- 1 jarní cibulka
- 125 g směsi listového salátu
- olivový olej na zakápnutí
- 1 citron
Pracovní postup:
- Rozválené těsto přeneseme do koláčové formy (25 cm) a prsty vytvarujeme okraje. Těsto na dně propícháme vidličkou, zakryjeme ho pečicím papírem a zatížíme fazolemi. Předpékáme v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut. Poté papír s fazolemi odstraníme, korpus pomašlujeme rozšlehaným jedním vajíčkem a dopékáme dalších asi 5 minut do zlatavé barvy. Upečený korpus vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 170 °C.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a rozložíme na dno předpečeného korpusu ve formě. Lososa pokrájíme na menší kousky a dáme na brambory. V míse smícháme smetanu se zbylými vejci, najemno nasekaným opláchnutým koprem a citronovou kůrou. Náplň osolíme a opepříme a nalijeme na brambory s lososem. Povrch posypeme nadrobno nakrájenou očištěnou jarní cibulkou a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 15–20 minut, dokud náplň nezpevní.
- Hotový koláč necháme zchladnout ve formě a poté rozkrájíme na porce. Rozdělíme je na talíře a přidáme opraný listový salát, který zakápneme trochou oleje. Pokrm doplníme na šestiny rozkrájeným omytým citronem na dochucení.