Doporučujeme

Masové fondue | foto: In Images

Konec roku s fondue

  • 1
Kdo by se dělal s chlebíčky? Stačí jeden kotlík a pár kousků masa, sýra nebo ovoce.

Masové fondue

PRO 4 OSOBY

Příprava: 45 min. +30 minut na pečení

200 g hovězí svíčkové
200 g vepřové panenky
200 g kuřecích či krůtích prsou
olej na opékání
směs steakového koření
1/2 lžičky mletého rozmarýnu
mletý pepř
1–2 lžíce čerstvých bylinek
1 stroužek drceného česneku, nemusí být
3 lžíce olivového oleje
různé druhy stolních omáček k podávání
pečivo k podávání
nakládaná zelenina, různé zeleninové saláty
sůl

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky nebo nudličky. Rozdělíme do misek a každé jinak okořeníme.

2. Hovězí ochutíme steakovým kořením a promícháme s lžící olivového oleje. Vepřové poprášíme rozmarýnem, pepřem, částí usekaného česneku a promícháme s olejem. Drůbeží kousky obalíme v sekaných bylinkách a smícháme s olejem. Přikryjeme a necháme v chladu odležet. Do mističek si připravíme několik studených omáček, zeleninu, saláty a pečivo.

3. Zapálíme lihový vařič a nádobu na fondue vytřeme zbylým česnekem, naplníme do poloviny olejem a necháme ho rozehřát (nesmí se přepalovat). Připravené maso si každý napichuje na vidličky a sám si je opéká. Na talíři maso osolíme a opečená sousta si namáčíme v omáčkách.

OMÁČKY A DIPY NA MASOVÉ FONDUE


* RAJČATOVÝ:
rajčatové pyré ochutíme solí, pepřem, cukrem, vinným octem, vmícháme usekanou bazalku, prolisovaný česnek a olivový olej a pár kapek worcestrové omáčky

* KARI: majonézu smícháme se zakysanou smetanou, přidáme prolisovaný česnek, kari koření, sůl, pepř a ananasovou šťávu

* AVOKÁDOVÝ: oloupané avokádo umixujeme s chilli papričkou zbavenou semen, citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, rajčetem, šalotkou, solí, pepřem a svazkem koriandru

* Z KYSANÉ SMETANY S PÓRKEM A PINIOVÝMI OŘÍŠKY: kysanou smetanu ochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou a ozdobíme sekanými piniovými oříšky a jemně pokrájeným pórkem nebo lahůdkovou cibulkou

* S KAPARY: smícháme lučinu, jogurt, smetanu a olivový olej, vmícháme usekané kapary, osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou, hořčicí, cukrem, povrch posypeme celými kapary

 

 

 

 

 

 

Sýrové fondue

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 min.

1 stroužek česneku, oloupaný a rozpůlený
400 ml bílého suchého vína
600–700 g tvrdého sýra typu ementál
1 – 2 lžičky škrobové moučky
špetka muškátového oříšku a bílého mletého pepře
2 cl třešňovice
tmavé i bílé pečivo k podávání, nakrájené na jednotlivá sousta

1. Sýr nakrájíme na malé kostičky, ale nestrouháme ho, aby při rozpouštění sýra vznikla hladká hmota. Dno i stěny fondovací nádoby vytřeme rozpůleným stroužkem česneku a nalijeme do ní bílé víno. Na sporáku víno zahřejeme, nesmí se ale vařit, a postupně do něj přidáváme kostičky sýra, dokud se sýr úplně neroztaví.

2. V troše vína rozmícháme škrobovou moučku a postupně vmícháme k roztavenému sýru, dokud směs nezhoustne. Směs mícháme a zahříváme až do získání hladkého krému. Nakonec ochutíme špetkou muškátového oříšku, mletým bílým pepřem a třešnovicí.

3. Sýrový krém důkladně promícháme a ještě prohřejeme. Nádobu přendáme na vařič uprostřed stolu a sýr udržujeme teplý na mírném plameni. Kousky pečiva napichujeme na dlouhé fondovací vidličky a namáčíme je v roztaveném sýru, který nabíráme ode dna. Krém se tak stále promíchává a nepřipaluje. Správná konzistence sýrového fondue je, když z pečiva sýr nestéká a krásně se jím namáčené pečivo obalí. 

TIP

Fondue se nesmí vařit, sýr se má tavit pomalu. Pokud se nechce spojit s vínem, prošlehejte jej při vyšší teplotě a vmíchejte do něj trochu škrobové moučky rozmíchané ve víně. Je-li fodue příliš husté, postupně zapracujte trochu vína a vymíchejte dohladka, v opačném případě přidejte sýr nebo škrobovou moučku. Použijte ementál, primátor nebo kombinaci ementálu a gruyeru, ty se dobře taví.

 

 

 

 

 


Čokoládové fondue

PRO 4 OSOBY

Doba přípravy: 25 min.

500 g očištěného a nakrájeného čerstvého ovoce (banány, jablka, hroznové víno)
250 g hořké kvalitní čokolády nebo na vaření
150 ml smetany 33%
4 cl griotky nebo jiného ovocného likéru
perník k podávání

1. Ovoce omyjeme, očistíme, popřípadě oloupeme a nakrájíme na jednotlivá sousta. Hrnec na fondue vložíme do většího kastrůlku s vodou a ve vodní lázni ohřejeme smetanu, přidáme nalámanou čokoládu a za stálého míchání ji rozpustíme.

2. Obě nádoby přendáme na vařič na stole a dochutíme ovocným likérem. Jednotlivá sousta ovoce napichujeme na vidličky a namáčíme do teplé čokolády. Podáváme s nakrájenou perníkovou buchtou.

3. K čokoládovým fondue můžeme rovněž podávat mističky s nasekanými ořechy (lískovými, vlašskými, pistáciemi), mandlemi, kokosem, slunečnicovými semínky, sezamem a podobně a jednotlivá sousta si dle libosti posypat či přímo v misce obalit.

TIP

Čokoládové fondue se připravuje ve speciální nádobě, která je vložena do další nádoby s vodou, aby se čokoláda nepřichytila. Některé ,fondovače‘ mají pouze jednu univerzální nádobu, potom čokoládu raději rozehřejte v kastrůlku ve vodní lázni na sporáku nebo na mírném plameni a přelijte ji poté do kotlíku na fondue. Na dochucení můžete použít ovocný likér nebo destilát. Fondue můžete připravit z hořké, mléčné i bílé čokolády. Ovoce vybírejte zralé, ale spíše pevnější druhy, jež lze dobře napíchnout, aby do krému nesklouzávalo.

 

 

 

 

 

 


Jogurtové fondue s ovocem

PRO 4 OSOBY

Doba přípravy: 15 min.

300 ml bílého smetanového jogurtu
100 ml smetany 33%
1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
1 a 1/2 vanilkového cukru
2 lžíce mraženého ovocného pyré 
400 g čerstvého ovoce (banán, ananas, mandarinky, jablko apod.) 
citronová šťáva na potření ovoce 
sněhové pečivo a čokoláda k podávání dle chuti

1. Ovoce omyjeme, oloupeme a nakrájíme. Ovoce, které hnědne (banán, jablko), potřeme citronovou šťávou. Do misky si připravíme sušenky a kousky čokolády.

2. V nádobě na fondue smícháme jogurt s většinou smetany a vanilkovým cukrem, přilijeme škrobovou moučku rozmíchanou ve zbylé smetaně a na mírnějším plameni na sporáku zahříváme k bodu varu. Za stálého míchání povaříme 2 – 3 minuty. Nakonec vmícháme do směsi ovocné pyré a necháme přejít varem.

3. Nádobu přendáme na vařič a udržujeme během podávání na mírném ohni. Kousky ovoce napichujeme na vidličky a namáčíme v jogurtovoovocném fondue. Podáváme se sušenkami a čokoládou. Sušenky můžeme v omáčce namáčet také. 

TIP

Do fondue můžete místo mraženého pyré přidat i rozmixované čerstvé ovoce. Výborné k namáčení jsou sušenky v hořké čokoládě, ale i různé oplatky. Je-li fondue příliš husté, zřeďte ho za stálého míchání trochou smetany nebo ovocné šťávy.

 

 

 

 

 


  • Vybrali jsme pro Vás