Konec roku s fondue

  0:15
Kdo by se dělal s chlebíčky? Stačí jeden kotlík a pár kousků masa, sýra nebo ovoce.

Masové fondue | foto: In Images

Masové fondue

PRO 4 OSOBY

Příprava: 45 min. +30 minut na pečení

200 g hovězí svíčkové
200 g vepřové panenky
200 g kuřecích či krůtích prsou
olej na opékání
směs steakového koření
1/2 lžičky mletého rozmarýnu
mletý pepř
1–2 lžíce čerstvých bylinek
1 stroužek drceného česneku, nemusí být
3 lžíce olivového oleje
různé druhy stolních omáček k podávání
pečivo k podávání
nakládaná zelenina, různé zeleninové saláty
sůl

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky nebo nudličky. Rozdělíme do misek a každé jinak okořeníme.

2. Hovězí ochutíme steakovým kořením a promícháme s lžící olivového oleje. Vepřové poprášíme rozmarýnem, pepřem, částí usekaného česneku a promícháme s olejem. Drůbeží kousky obalíme v sekaných bylinkách a smícháme s olejem. Přikryjeme a necháme v chladu odležet. Do mističek si připravíme několik studených omáček, zeleninu, saláty a pečivo.

3. Zapálíme lihový vařič a nádobu na fondue vytřeme zbylým česnekem, naplníme do poloviny olejem a necháme ho rozehřát (nesmí se přepalovat). Připravené maso si každý napichuje na vidličky a sám si je opéká. Na talíři maso osolíme a opečená sousta si namáčíme v omáčkách.

OMÁČKY A DIPY NA MASOVÉ FONDUE


* RAJČATOVÝ:
rajčatové pyré ochutíme solí, pepřem, cukrem, vinným octem, vmícháme usekanou bazalku, prolisovaný česnek a olivový olej a pár kapek worcestrové omáčky

* KARI: majonézu smícháme se zakysanou smetanou, přidáme prolisovaný česnek, kari koření, sůl, pepř a ananasovou šťávu

* AVOKÁDOVÝ: oloupané avokádo umixujeme s chilli papričkou zbavenou semen, citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, rajčetem, šalotkou, solí, pepřem a svazkem koriandru

* Z KYSANÉ SMETANY S PÓRKEM A PINIOVÝMI OŘÍŠKY: kysanou smetanu ochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou a ozdobíme sekanými piniovými oříšky a jemně pokrájeným pórkem nebo lahůdkovou cibulkou

* S KAPARY: smícháme lučinu, jogurt, smetanu a olivový olej, vmícháme usekané kapary, osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou, hořčicí, cukrem, povrch posypeme celými kapary

 

 

 

 

 

 

Sýrové fondue

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 min.

1 stroužek česneku, oloupaný a rozpůlený
400 ml bílého suchého vína
600–700 g tvrdého sýra typu ementál
1 – 2 lžičky škrobové moučky
špetka muškátového oříšku a bílého mletého pepře
2 cl třešňovice
tmavé i bílé pečivo k podávání, nakrájené na jednotlivá sousta

1. Sýr nakrájíme na malé kostičky, ale nestrouháme ho, aby při rozpouštění sýra vznikla hladká hmota. Dno i stěny fondovací nádoby vytřeme rozpůleným stroužkem česneku a nalijeme do ní bílé víno. Na sporáku víno zahřejeme, nesmí se ale vařit, a postupně do něj přidáváme kostičky sýra, dokud se sýr úplně neroztaví.

2. V troše vína rozmícháme škrobovou moučku a postupně vmícháme k roztavenému sýru, dokud směs nezhoustne. Směs mícháme a zahříváme až do získání hladkého krému. Nakonec ochutíme špetkou muškátového oříšku, mletým bílým pepřem a třešnovicí.

3. Sýrový krém důkladně promícháme a ještě prohřejeme. Nádobu přendáme na vařič uprostřed stolu a sýr udržujeme teplý na mírném plameni. Kousky pečiva napichujeme na dlouhé fondovací vidličky a namáčíme je v roztaveném sýru, který nabíráme ode dna. Krém se tak stále promíchává a nepřipaluje. Správná konzistence sýrového fondue je, když z pečiva sýr nestéká a krásně se jím namáčené pečivo obalí. 

TIP

Fondue se nesmí vařit, sýr se má tavit pomalu. Pokud se nechce spojit s vínem, prošlehejte jej při vyšší teplotě a vmíchejte do něj trochu škrobové moučky rozmíchané ve víně. Je-li fodue příliš husté, postupně zapracujte trochu vína a vymíchejte dohladka, v opačném případě přidejte sýr nebo škrobovou moučku. Použijte ementál, primátor nebo kombinaci ementálu a gruyeru, ty se dobře taví.

 

 

 

 

 


Čokoládové fondue

PRO 4 OSOBY

Doba přípravy: 25 min.

500 g očištěného a nakrájeného čerstvého ovoce (banány, jablka, hroznové víno)
250 g hořké kvalitní čokolády nebo na vaření
150 ml smetany 33%
4 cl griotky nebo jiného ovocného likéru
perník k podávání

1. Ovoce omyjeme, očistíme, popřípadě oloupeme a nakrájíme na jednotlivá sousta. Hrnec na fondue vložíme do většího kastrůlku s vodou a ve vodní lázni ohřejeme smetanu, přidáme nalámanou čokoládu a za stálého míchání ji rozpustíme.

2. Obě nádoby přendáme na vařič na stole a dochutíme ovocným likérem. Jednotlivá sousta ovoce napichujeme na vidličky a namáčíme do teplé čokolády. Podáváme s nakrájenou perníkovou buchtou.

3. K čokoládovým fondue můžeme rovněž podávat mističky s nasekanými ořechy (lískovými, vlašskými, pistáciemi), mandlemi, kokosem, slunečnicovými semínky, sezamem a podobně a jednotlivá sousta si dle libosti posypat či přímo v misce obalit.

TIP

Čokoládové fondue se připravuje ve speciální nádobě, která je vložena do další nádoby s vodou, aby se čokoláda nepřichytila. Některé ,fondovače‘ mají pouze jednu univerzální nádobu, potom čokoládu raději rozehřejte v kastrůlku ve vodní lázni na sporáku nebo na mírném plameni a přelijte ji poté do kotlíku na fondue. Na dochucení můžete použít ovocný likér nebo destilát. Fondue můžete připravit z hořké, mléčné i bílé čokolády. Ovoce vybírejte zralé, ale spíše pevnější druhy, jež lze dobře napíchnout, aby do krému nesklouzávalo.

 

 

 

 

 

 


Jogurtové fondue s ovocem

PRO 4 OSOBY

Doba přípravy: 15 min.

300 ml bílého smetanového jogurtu
100 ml smetany 33%
1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
1 a 1/2 vanilkového cukru
2 lžíce mraženého ovocného pyré 
400 g čerstvého ovoce (banán, ananas, mandarinky, jablko apod.) 
citronová šťáva na potření ovoce 
sněhové pečivo a čokoláda k podávání dle chuti

1. Ovoce omyjeme, oloupeme a nakrájíme. Ovoce, které hnědne (banán, jablko), potřeme citronovou šťávou. Do misky si připravíme sušenky a kousky čokolády.

2. V nádobě na fondue smícháme jogurt s většinou smetany a vanilkovým cukrem, přilijeme škrobovou moučku rozmíchanou ve zbylé smetaně a na mírnějším plameni na sporáku zahříváme k bodu varu. Za stálého míchání povaříme 2 – 3 minuty. Nakonec vmícháme do směsi ovocné pyré a necháme přejít varem.

3. Nádobu přendáme na vařič a udržujeme během podávání na mírném ohni. Kousky ovoce napichujeme na vidličky a namáčíme v jogurtovoovocném fondue. Podáváme se sušenkami a čokoládou. Sušenky můžeme v omáčce namáčet také. 

TIP

Do fondue můžete místo mraženého pyré přidat i rozmixované čerstvé ovoce. Výborné k namáčení jsou sušenky v hořké čokoládě, ale i různé oplatky. Je-li fondue příliš husté, zřeďte ho za stálého míchání trochou smetany nebo ovocné šťávy.

 

 

 

 

 

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...