Kombinujte stravu podle skupin

Dělená strava se zdá být na první pohled složitá a můžete mít strach, že ji vaši rodina odmítne. Není ovšem problém vařit normální pokrmy a sami si můžete brát pouze přílohu nebo maso se zeleninou. Nebo můžete uvařit něco kombinovaného, co zachutná i vašim blízkým.
Nahlédněte do receptů podle kombinované stravy.

Pro informace o kombinované stravě Dr. Haye klikněte ZDE


Grilované kukuřičné palice
(654 kJ)
neutrální pokrm
2 čerstvé kukuřičné palice
2 lžičky másla

Kukuřičné klasy zbavíme listů a vláken a do obou konců zasuneme malé špejle.
Rozpuštěným horkým máslem potřeme kukuřici. Grilujeme při pomalu se stupňujícím žáru asi 20 minut. Během grilování kukuřici obracíme.

Česneková omáčka (513 kJ)
neutrální pokrm
100 g  zakysané smetany
3 stroužky česneku
1/2 lžičky bylinkové soli

Zakysanou smetanu smícháme s lisovaným česnekem a ochutíme solí

Mrkvová polévka s pórkem (1888 kJ)
uhlohydrátový pokrm
50 g  rýže natural
250 g karotky
1 pórek
1 cibule
1 lžička másla
500 ml  vody
1 lžíce vegetariánského zeleninového bujonu
1 lžíce zakysané smetany
1 lžíce jemně sekané petrželky

Propláchnutou rýži namočíme přes noc a druhý den vaříme na mírném ohni 20 - 25 minut. Očistíme karotku a pórek, omyjeme a nakrájíme na plátky. Nadrobno nasekanou cibuli necháme na rozpuštěném másle zesklovatět. Přidáme karotku a pórek, lehce osmahneme, zalijeme vodou a okořeníme bujonem. Vaříme asi 20 minut na velmi mírném ohni. Nakonec polévku rozmixujeme a rozšleháme do ní smetanu. Uvařenou rýži dáme na talíř a zalijeme polévkou. Posypeme petrželkou.

Omeleta s cuketou po španělsku (1672 kJ)
bílkovinný pokrm
omeleta:
1 malá cibule
1 lžička neztuženého pokrmového tuku
2 vejce
1/4 lžičky bylinkové soli
4 lžíce dušených cuket

zeleninová náplň:
dušené cukety
50 ml  zakysané smetany
1 lžíce najemno sekané petrželky

Na pánev o průměru 18 cm rozpustíme tuk a drobně nakrájenou cibuli na něm necháme zesklovatět. Vejce ušleháme, mírně osolíme, nalijeme na pánev a necháme ztuhnout. Doprostřed omelety rozložíme 4 lžíce dušených cuket, po 1 - 2 minutách obrátíme a ještě krátce smažíme. Mezitím na druhé pánvi ohřejeme zbytek dušených cuket, do nichž jsme přidali zakysanou smetanu. Omeletu i dušené cukety naservírujeme na talíř a posypeme sekanou petrželko.

Paprikové rizoto (950kJ)
uhlohydrátový pokrm
50 g   rýže natural
300 g  mrkve
500 g  červených / žlutých /zelených paprik
1 lahůdková cibulka
10 g   másla
250 ml vody
1 stroužek česneku
na špičku nože cayenského pepře
1/2 lžičky mírně pálivé papriky
1/2 lžičky sladké papriky
1 lžička vegetariánského zeleninového bujonu
1 lžíce šlehačky

Rýži propláchneme a necháme přes noc namočit. Na druhý den ji 20 - 25 minut vaříme na mírném ohni. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu na kolečka V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou zeleninu a osmahneme. Pak ji zalijeme vodou, kastrol přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme 15 - 18 minut. Hotový pokrm ochutíme cayenským pepřem a vegetariánským bujonem. Polovinu dušené zeleniny odložíme na následující den. Uvařenou rýži necháme okapat a smícháme s druhou polovinou dušené zeleniny. Pokapeme šlehačkou a okamžitě podáváme.