Kolísání na váze zvyšuje riziko infarktu či mrtvice

Časté diety na zhubnutí údajně u žen zvyšují riziko srdečního záchvatu nebo mrtvice. Neustálé shazování kil a opětné přibírání na váze totiž podle amerických vědců snižuje "dobrý" cholesterol, jehož nízká hladina je hlavní rizikovým faktorem srdečních onemocnění. Vyplývá to z vědecké studie, jejíž výsledky byly dnes publikovány v americkém odborném časopise Journal of the American College of Cardiology.
Výzkum prokázal zvýšené ohrožení kardiovaskulárními nemocemi u těch žen, které alespoň třikrát v životě vyzkoušely nějakou dietu na zhubnutí. Ukázalo se přitom, že příslušnice "něžného pohlaví", které často střídají diety, mají mnohem nižší hladinu "dobrého" cholesterolu (HDL) ve srovnání s těmi, které se
stravují rozumně.

"Tyto objevy mohou mít velký význam, protože 40 procent dospělých žen usiluje o snížení váhy a mnoho z nich ji zase získá zpět," soudí vedoucí výzkumného týmu Marian Olson z univerzity v Pittsburghu. "Kolísání tělesné hmotnosti bylo definováno jako záměrná snaha zbavit se alespoň čtyř kilogramů nejméně třikrát v
životě," dodal.

"Mezi těmi, které neustále hubnou a přibírají na váze, měly nejnižší hladinu dobrého cholesterolu především obézní ženy. Avšak dokonce i štíhlé ženy, jejichž váha opakovaně kolísá, měly nižší hladinu HDL, než ty, které si svou váhu udržují zhruba stejnou," vysvětlil Olson s tím, že nízká hladina HDL představuje hlavní rizikový faktor pro choroby srdce a cév.