Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kolik musíte denně sníst aneb Sestavte si jídelníček

  13:31aktualizováno  13:31
Kouzelnou hodnotou, z níž můžete při hubnutí vycházet, je 400 KJ. Pokud si rozdělíte všechny přijímané potraviny na takto velké pomyslné porce, můžete si z nich podle návodu snadno poskládat celodenní jídelníček.
Spočítejte si, kolik energie sníte.

Spočítejte si, kolik energie sníte. | foto: Profimedia.cz

Zhubnout hladovkou dokáže každý, ale je to postup úplně špatný. Vy se potřebujete naučil jíst tak. abyste hlad neměli. Slaďte energetický příjem, složení jídla co do obsahu bílkovin či tuků a hlídejte si glykemický index, aby vám po jídle hned nevyhládlo.

Optimální je. když vaše denní menu tvoří z 30 procent bílkoviny (maso, kvalitní uzeniny jako šunka, vajíčka, mléčné výrobky), ze 40 procent sacharidy (přílohy, pečivo, ovoce, výjimečně sladkosti) a ze 30 procent tuky nejen zjevné, jako oleje či máslo na pečivu, ale i ty skryté v sýrech, omáčkách či pečivu - pozor, nejde o množství na váhu. ale o energetickou hodnotu. Není samozřejmě nutné, abyste se snažili o to, dodržovat procentuální poměr do puntíku přesně.

Co k snídani, obědu a k večeři
Dbejte také na rovnoměrné rozložení jídel během dne - snídaně by měla pokrývat nejméně dvacet procent denního energetického příjmu, volte jídla, která vás zasytí - jinými slovy, sladká snídaně zase tolik nevadí, ale budete po ní mít brzy docela velký hlad. Lepší jsou proto bílkoviny, třeba v podobě mléčných výrobků, a když sacharidy, je přijatelnější celozrnné pečivo než kobliha.


Kolik energie byste měli sníst za den


Redukční jídelníček si můžete sestavit jako skládačku z talířů, přičemž hodnota každého z nich je 400 kJ. Množství přijaté energie si upravte tak, abyste shazovali 0,5 až 1 kilogram týdně, rozhodně se nesnažte hubnout rychleji. Většině lidí vyhovuje, když se pohybují v rozmezí 4 400 až 5 800 kilojoulů denně, přičemž nižší spotřeba se týká zejména žen a lidi, kteří už se pokoušeli hubnout několikrát a váha jim kolísá.

Podívejte se, kolik jídla má energetickou hodnotou 400 kJ - klikněte ZDE


Svačiny mnoho lidí vynechává. ale přitom právě ony mohou hrál při hubnutí rozhodující roli. protože při následujícím jídle nebudete mít tendenci přejíst se. Vhodnější než samotná zelenina či ovoce je doplnit je malým mléčným výrobkem, kouskem kvalitní šunky a podobně.

"Když budete jíst stejně jídla ve dvou až třech denních dávkách, nebudete hubnout tak dobře, jako když si ho rozdělíte do pěti až šesti porcí," míní Iva Málková, zakladatelka společnosti Stop obezitě.

Oběd ani večeře nemusí být teplé, ale je dobré, když je studené jen jedno z těchto jídel. Někdy je jednodušší, když si s sebou připravíte studený oběd třeba v podobě salátu či zeleninového sendviče a lehké teplé jídlo si připravíte večer. Nebudete po něm přibírat, když bude vhodně poskládané, ale samozřejmě si k večeři nemůžete dopřát velkou porci nějakého klasického českého jídla typu guláše či těstovin s omáčkou.

Na druhou stranu neplatí, že byste měli naposledy jíst nejpozději v šest či dokonce v pět hodin - to by stačilo jedině v případě, že byste chodili spál nejpozději v půl deváté. Pokud chodíte pozdě z práce a do postele míříte nejdříve až kolem jedenácté, klidně se navečeřte v osm, ale mějte na paměti, že základem jídla by měla být zelenina a že s přílohami byste měli pokud možno šetřit.

Jak pracovat se vzorovými talíři
K tomu, abyste se naučili sestavit si vhodný jídelníček, vám mohou pomoci přehledy porcí ZDE. Všechny mají energetickou hodnotu 400 kJ.

V potaz byste měli vzít i glykemický index potravin - pravidlo je jasné, čím nižší, tím lépe vás jídlo zasytí. O hodnotě glykemického indexu rozhoduje množství sacharidů v potravinách, pokud stoupá, zvyšuje se i index. Abychom vám výběr usnadnili, je glykemický index u potravin vyznačen barevně podle následujícího klíče.

* Zelená - nízký GI, taková jídla by se měla stát základem vašeho jídelníčku, pokud mají zároveň málo tuku. Nízký GI mají totiž také uzeniny nebo tučné sýry, ale ty se pro hubnutí nehodí.

* Žlutá - střední GI, u těchto potravin už si hlídejte množství, které sníte.

* Červená - vysoký GI, takto označeným jídlům byste se měli snažit vyhnout (patří sem zejména sladkosti, ale také třeba pizza či knedlíky a rozvařené bílé těstoviny, i ty se proto vyplatí volit celozrnné a v každém případě je nerozvářet).

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Dagmar Pecková: Lidé mi chyby odpouštěli, ale já si kopala hrob

Operní pěvkyně Dagmar Pecková

Stála na slavných světových operních a koncertních scénách, zpívala pod vedením známých dirigentských osobností, ale...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Další z rubriky

Zdravý jídelníček: stačí tři porce, důležitá je pravidelnost a složení

Ilustrační fotografie

Český národ stále tloustne, každý druhý člověk u nás trpí nadváhou. Na vině je často nedostatek pohybu, ale hlavně...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Nejíte zeleninu? Vezměte na milost aspoň brokolici, budete zdravější

Brokolice - Všichni už víme, že brokolice je velmi zdravá. Tato košťálová

Zelenina je zdravá, ale ne každému chutná. Kdo se jí vyhýbá, měl by vzít na milost alespoň jedničku mezi všemi...



Najdete na iDNES.cz