Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kolečka, košíčky, srdíčka. Linecké cukroví ve světlé i tmavé variantě

  1:33aktualizováno  1:33
Jedno z nejoblíbenějších cukroví nechybí snad na žádném vánočním stole. Co na tom, že linecké těsto má původ v Rakousku, sladká kolečka s marmeládou jsou symbolem českých Vánoc. A stačí přidat trochu kakaa a hned vykouzlíte neotřelé cukroví.

Srdíčka máčená v čokoládě. | foto: shutterstock.com

Voňavá linecká kolečka

Voňavá linecká kolečka.

Příprava: 20 minut + odležení 24 hodin + pečení 6-8 minut

* 300 g hladké mouky
* 100 g cukru moučka
* 200 g másla
* 1 velký nebo 2 menší žloutky
* špetka skořice
* špetka mletého hřebíčku
* 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
* rybízová marmeláda
* moučkový cukr na posypání

1. Mouku prosijeme, na vále promícháme s prosátým cukrem, přidáme pokrájené máslo, žloutek, skořici, hřebíček, kůru. Ze všech surovin zpracujeme těsto a necháme je zabalené ve fólii den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plechy vyložíme pečicím papírem. Polovinu těsta rozválíme na plát a vykrájíme z ní plná kolečka, z druhé poloviny těsta vykrajujeme kolečka s otvorem.
3. Kolečka pečeme ve vyhřáté troubě 6-8 minut. Zvlášť pečeme plná a zvlášť s otvorem. Upečená kolečka necháme vychladnout a pak je spojíme rybízovou marmeládou.

Linecké košíčky s krémem

Linecké košíčky s krémem.

Příprava: 20 minut + odležení 24 hodin + pečení 5-7 minut + dokončení 2 hodinY

Těsto
* 500 g hladké mouky
* 150 g cukru moučka
* 1/2 balíčku prášku do pečiva
* 250 g másla
* 1 vanilkový cukr
* 2 vejce

Náplň
* 50 ml vody
* 200 ml mléka
* 350 g cukru moučka
* 275 g strouhaných vlašských ořechů
* 275 g strouhaných piškotů
* 50 ml rumu

Krém
* 1 vejce
* 70 g cukru krystal
* 1 lžička rumu
* 70 g rozpuštěné čokolády
* 250 g másla

1. Připravíme si těsto na košíčky a necháme ho v chladu den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, do formiček na košíčky vtlačíme tenčí vrstvu těsta a pečeme ve vyhřáté troubě 5-7 minut.
3. Na náplň svaříme vodu s mlékem, přimícháme cukr, ořechy, piškoty a rum. Vychladlé košíčky naplníme po okraj oříškovopiškotovou hmotou.
4. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem do zhoustnutí, necháme zchladnout a zašleháme rum, zchladlou rozpuštěnou čokoládu a máslo. Krémem ozdobíme naplněné košíčky.

Srdíčka máčená v čokoládě

Srdíčka máčená v čokoládě.

Příprava: 20 minut + odležení 2 hodiny + pečení 6-8 minut

* 300 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 150 g cukru moučka
* špetka mleté skořice
* špetka mletého hřebíčku
* 120 g másla
* 5 lžic strouhaných mandlí
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Z mouky prosáté s práškem do pečiva, cukru, koření, másla a strouhaných mandlí zpracujeme těsto, které zabalené necháme odležet v chladu.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Těsto rozválíme na plát, vykrajujeme z něj srdíčka, nožem překládáme na plech.
4. Vykrájená srdíčka pečeme ve vyhřáté troubě asi 6-8 minut.
5. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se ztuženým tukem a vychladlá srdíčka namáčíme do čokolády. Odkládáme je zatuhnout na pečicí papír.

Dvoubarevné linecké

Příprava: 20 minut + odležení 24 hodin + pečení 10 minut

Světlé těsto
* 250 g hladké mouky
* 60 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 125 g másla
* 1 žloutek

Tmavé těsto
* 250 g hladké mouky
* 3 lžíce kakaa
* 60 g cukru moučka
* 125 g másla
* 1 žloutek
* bílky na potření

Vyrobte si dvoubarevné linecké.

1. V míse smícháme prosátou mouku s moučkovým a vanilkovým cukrem.
2. Na vále přidáme k mouce s cukrem pokrájené máslo a žloutek.
3. Vše zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme odležet.
4. Stejným způsobem si připravíme i tmavé těsto, jen mouku prosijeme s kakaem.
5. Těsta rozdělíme na poloviny. Jednu část světlého a tmavého těsta vyválíme na silný plát. Odložíme do chladu.
6. Zbylé těsto rozválíme na dva tenčí pláty.
7. Tenčí plát tmavého těsta pomažeme bílkem, položíme na něj tenký světlý plát, těsto uhladíme.
8. Slepené pláty těsta svineme do rolády a dáme do chladu.
9. Ze silnějších plátů světlého i tmavého těsta nakrájíme stejně velké hranoly.
10. Hranoly světlého a tmavého těsta k sobě slepíme bílkem a necháme je vychladit.
11. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Slepená těsta nakrájíme na plátky.
12. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut.

Hvězdičky s marmeládou a bílou čokoládou

Hvězdičky s marmeládou a bílou čokoládou.

Příprava: 20 minut + odležení 24 hodin + pečení 8-10 minut

* 150 g lískových oříšků
* 380 g hladké mouky
* 125 g cukru moučka
* 250 g másla
* 1 vejce
* višňová marmeláda
* 60 g bílé čokolády

1. Lískové oříšky necháme opražit nasucho na plechu v troubě nebo na pánvi. Ještě teplé je promneme v utěrce, abychom je zbavili slupky, a najemno je nastrouháme.
2. Z mouky, cukru, oříšků, másla a vejce zpracujeme těsto, které zabalené do potravinové fólie necháme v chladu odležet.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
4. Těsto rozválíme na plát, vykrajujeme z něj hvězdičky a pečeme ve vyhřáté troubě 8-10 minut, podle velikosti hvězdiček.
5. Vychladlé hvězdičky slepíme višňovou marmeládou a ozdobíme tenkými proužky rozehřáté bílé čokolády.

Kytičky s krémem

Kytičky s krémem.

Příprava: 20 minut / odležení 2 hodiny / pečení 6-8 minut

* 190 g másla
* 1 žloutek
* 110 g cukru moučka
* 1/4 lžičky strouhané pomerančové kůry
* 220 g hladké mouky
* 40 g kakaa
* krém z bílé čokolády

1. Máslo vyšleháme se žloutkem, cukrem a pomerančovou kůrou do pěny, přimícháme mouku prosátou s kakaem. Těsto zabalíme do potravinové folie a necháme odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
Těsto rozdělíme vyválíme na plát a vykrajujeme plné kytičky a kytičky s vypíchnutým středem.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě 6-8 minut. Vychladlé plné kytičky ozdobíme krémem a slepíme s kytičkami s vypíchnutým středem.

Krém z bílé čokolády: 100 ml smetany ke šlehání přivedeme k varu, rozpustíme v ní 200 g nalámané bílé čokolády, necháme zchladnout a vyšleháme s 3 lžícemi vaječného koňaku a 50 g másla.

Hřebíčky

Hřebíčky.

Příprava: 20 minut + odležení 24 hodin + pečení 7-9 minut

* 250 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* špetka mletého hřebíčku
* 1 lžíce kakaa
* 220 g másla
* 80 g cukru moučka
* 1 vejce
* 100 g strouhané čokolády
* 50 g strouhaných mandlí
* hřebíčky
* 100 ml rumu
* 2 lžíce medu

1. Mouku prosijeme s práškem do pečiva, mletým hřebíčkem a kakaem. Přidáme pokrájené máslo, cukr, vejce, nastrouhanou čokoládu a mandle a zpracujeme na těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie, necháme je odležet v chladu jeden den.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Odleželé těsto vyválíme na plát, vykrájíme z něj kolečka, přeložíme nožem na plech, ozdobíme hřebíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě 7- 9 minut.
3. Rozmícháme rum s medem. Horká kolečka potíráme směsí rumu a medu a necháme je vychladnout.

Tmavá srdíčka v čokoládě

Tmavá srdíčka v čokoládě.

Příprava: 20 minut + odležení 24 hodin + pečení 10-12 minut

* 280 g hladké mouky
* 3 lžíce kakaa
* 200 g cukru moučka
* 6 lžic mletých vlašských ořechů
* 100 g nastrouhané hořké čokolády
* 140 g másla
* 2 žloutky
* čokoládová poleva

1. Mouku prosijeme s kakaem, promícháme s moučkovým cukrem a ořechy, čokoládou, přidáme pokrájené máslo a žloutky a zpracujeme na těsto. Těsto necháme odležet zabalené v potravinové fólii v chladu jeden den.
2. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z těsta vyválíme plát, vykrájíme srdíčka a pečeme je ve vyhřáté troubě 10-12 minut, podle velikosti.
3. Vychladlá srdíčka namáčíme v rozpuštěné čokoládové polevě, pokládáme na pečicí papír a necháme zaschnout.

Autor:






Nejčtenější

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Výstřih do véčka, sukně v áčkovém střihu, výrazný účes i boty na podpatku bez...
Pět tipů, jak si vylepšit siluetu: pomůže střih, prádlo i doplňky

Pokud chcete být spokojenější při pohledu do zrcadla, není hned nutné se uchylovat k dietě nebo tvrdému tréninkovému režimu. Trocha přemýšlení při nakupování a...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?
Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?

Také bojujete s tím, jak vykouzlit uhrančivý kočičí pohled? Ani nejdražší oční stíny a dokonalá linka nebudou co k čemu,... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.